Stiri: Stiri

Economia subterană a României, de ordinul miliardelor de euro

24.07.2013

Economia subterană a României este o reală problemă pentru economia statului. Conform președintelui Consiliului Fiscal, Ionuț Dumitru, în momentul de față economia subterană la nivel autohton ajunge la aproximativ 38 la sută din Profitul Intern Brut, în timp ce eveziunea fiscală se situează la 10 la sută din PIB.

Conform unui studiu efectuat pentru Europa de Est economia subterană din România se situează la valoarea de 40 de miliarde de euro, dintre care doar 22 de miliarde reprezinta neplata taxelor și a impozitelor pentru Taxa pe Valoarea Adăugată, notează publicația Finanțiștii.

”Si estimarile noastre arata o economie subterana undeva la 30% din PIB, aproape de cifra de 30-40 miliarde de euro din studiu. Estimarea de evaziune fiscala este undeva in jurul a 10% din PIB, deci 20 miliarde euro ar fi un pic cam mult. Oricum, evaziunea fiscala in Romania este foarte mare in comparatie cu alte state europene. Probabil suntem in fruntea clasamentului in Europa”, a declarat Ionuț Dumitru, conform sursei citate.

Sursa: Finantistii.ro