Economia mondiala in 2021

Ce cred românii despre economia circulară?

29.11.2019

Economie circulară România. 8 din 10 români își doresc să treacă la o economie circulară. De asemenea, majoritatea europenilor (78%) sunt conștienți de necesitatea adoptării unui comportament „verde”, dar schimbările se produc lent.

Economie circulară România. O prioritate

Protecția mediului înconjurător trebuie să reprezinte o prioritate economică. Întreprinderile și organizațiile ar trebui să vină cu inițiative concrete pe baza principiilor economiei circulare, arată cel mai recent studiu ING International, la care au luat parte 15.146 de respondenți din 15 țări (13 din Europa).

Conceptul de „economie circulară” are în vedere extinderea ciclului de viață al produselor prin:

 • combaterea deșeurilor
 • reducerea consumului de resurse
 • refolosirea produselor existente

Cei trei R

Așadar, cei trei R care trebuie puși în aplicare sunt:

 • reducerea
 • reutilizarea
 • reciclarea

Studiul ING se concentrează pe atitudinile consumatorilor privind achiziționarea de noi bunuri și dispensarea de cele care nu mai sunt necesare.

74% dintre respondenți afirmă că sunt dispuși să ia măsuri pentru protecția mediului înconjurător chiar dacă ar putea implica anumite sacrificii din partea lor (reducerea consumului, plata unor taxe pentru compensarea emisiilor de dioxid de carbon).

De asemenea, 87% dintre români își doresc să treacă la o economie circulară. Totuși, 78% dintre aceștia spun, în același timp, că prețul avantajos este unul dintre cele mai importante criterii de selecție atunci când achiziționează un produs.

Economie circulară România. Tranziția de la consumerism la consum circular

Tranziția de la consumerism la consum circular nu este simplă. Consumul excesiv de bunuri este resimțit la cele mai înalte cote de către:

 • luxemburghezi (82%)
 • turci (78%)
 • austrieci (77%)

Sub media europeană de 69%, se situează:

 • italienii (50%)
 • cehii (61%)
 • britanicii (64%)
 • belgienii (64%)

În același timp, 71% dintre români consideră că se concentrează excesiv pe consum.

Economie circulară România. Deșeurile din plastic

Mai mult, 67% dintre europeni sunt de părere că deșeurile din plastic și schimbările climatice reprezintă cele mai mari amenințări asupra mediului.

Nu mai puțin de 350 milioane tone de plastic sunt produse în fiecare an și doar 9% se reciclează, conform statisticilor.

Cu toate că se conștientizează amplitudinea problemei, 96% dintre respondenții europeni spun că aruncă cel puțin un produs de plastic pe zi, iar 38% dintre aceștia aruncă între 3 și 5 produse de plastic pe zi. 71% dintre respondenți se așteaptă, însă, să fie redusă în mod radical cantitatea de plastic pentru ambalaje de pe piață.

Economie circulară România. Miliarde de tone de deșeuri

La nivel mondial, se estimează că vor fi generate anual 3,5 miliarde de tone de deșeuri în anul 2050, comparativ cu 2 miliarde de tone de deșeuri în 2016. Aproximativ 50 milioane tone de deșeuri provenite de la echipamente electrice și electronice (telefoane mobile, computere, televizoare) sunt produse anual, dintre care 20% sunt reciclate corespunzător.

Ce spun autorii studiului:

Jessica Exton, specialist în ştiinţa comportamentală în cadrul ING: „Există un grad ridicat de conștientizare privind amenințările asupra mediului înconjurător, dar nu este echivalent cu ritmul schimbărilor care se produc la nivel comportamental. Informarea și conștientizarea nu au determinat și schimbarea obiceiurilor consumatorilor, cu atât mai mult cu cât impactul deciziilor zilnice, pe termen scurt sau lung, nu este simplu de măsurat. Schimbările nu se pot produce doar la nivel individual. Este esențial să existe eforturi colective și coordonate, din partea tuturor stakeholderilor, pentru ca economia circulară să funcționeze în mod eficient.”

Citește și Este stare de urgență în Europa! Anunțul făcut de Parlamentul European

 

 

 

Citiți și despre: