Stiri: Stiri

Economiile Zonei Euro revin la competitivitate

20.08.2013

O analiză a PwC arată că economiile periferice ale Zonei Euro, care au fost puternic afectate de criza datoriilor suverane, vor reveni treptat la competitivitate și vor profita ulterior de pe urma unui număr în creștere de turiști străini.

Factorii care au dus la reducerea riscurilor pe termen scurt cu care s-a confruntat economia Zonei Euro se numără ”Relaxarea Cantitativă” cât și angajamentul Băncii Centrale Europene de a lua toate măsurile necesare pentru a salva Zona Euro prin intermediul unui program de achiziționare de titluri de stat, scrie ziarul Finanțiștii în ediția sa electronică.

Astfel, dobânzile la împrumuturile publie ale economiilor periferice au cunoscut o scădere cu 2-3 procente comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012. Totuși, statele care până acum se aflau în dificultate economică precum Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia sau Spania, nu sunt încă în afara pericolului, scrie sursa citată.

Zona cu cele mai multe dificultăți rămâne însă piața muncii, șomajul din statele Zonei Euro cunoscând în continuare creștere, în anumite cazuri aceasta fiind dublă comparativ cu cota medie din Zona Euro. Pe termen scurt acest lucru reprezintă un impediment major pentru cererea internă, ca și pentru încrederea consumatorilor și a întreprinzătorilor..

.

Șomajul de lungă durată și nivelul ridicat al șomajului în rândul tinerilor poate dăuna economiei și productivității în măsura în care unele aptitudini vor fi pierdute pentru șomeri.

Sursă: Finanțiștii