Stiri: Stiri

Economist Raifffeisen Bank: Inflația anuală pe august, 3,9%

05.08.2013

Inflația anuală a României ar putea ajunge la 3,9 procente luna aceasta, datorită unui an agricol bun și reducerii prețului pentru energia electrică, susține Ionuț Dumitru, economist șef al Raiffeisen Bank România.

Pentru finele anului 2013 preconizările sunt îndreptate către o inflație anuală de 2,7 la sută, urmând să apară o scădere în primul trimestru al anului viitor de sub nivelul de 2%, notează Income Magazine.

‘Datorită anului agricol foarte bun şi reducerii preţului la energia electrică, inflaţia lunară în luna august ar putea fi una negativă (deflaţie), prognoza noastră fiind minus 0,3%, ceea ce ar conduce inflaţia anuală la un nivel de 3,9%. În plus, din luna septembrie se va resimţi impactul scăderii TVA la pâine, impactul acesteia asupra inflaţiei fiind estimat de noi la circa minus 0,4% (cu o transmisie de 50% a scăderii de TVA în preţuri), ceea ce ar conduce la o inflaţie anuală în luna septembrie de circa 2,6%’, a declarat Ionuț Dumitru pentru Agerpres, citat de Income Magazine.

Pentru luna iunie prețurile de consum au rămas stabile, rata lunară a inflaţiei fiind de 0,01, în timp ce rata anuală a urcat uşor, de la 5,32% în mai la 5,37%, fiind în linie cu prognoza Băncii Naţionale a României (BNR) pentru primul semestru, de 5,3%.

Sursă: Income Magazine