Stiri: Social

Edulab 2020

S-a lansat programul Edulab 2020! Cine se poate înscrie?

03.07.2020

Edulab 2020. În condiţiile în care jumătate din populația școlară a României nu are acces la ceea ce are în mod obișnuit un copil la oraș, tinerii din mediul rural pot aplica acum la Edulab, programul online de antreprenoriat în educație.

Edulab 2020. Accesul la educaţie

„Jumătate din populația școlară a României nu are acces la ceea ce are în mod obișnuit un copil la oraș: nu are posibilitatea unui program de școală prelungit, nu are acces la programe extrașcolare, are profesori care fac naveta între 2-3 școli, învață în școli neîncălzite și cu WC-ul în curte. Mai mult decât atât, datele relevate în ediția 2018 a PISA confirmă deficiențele majore ale sistemului de educație din România. PISA 2018 relevă un nivel record de analfabetism funcțional, de 44%, în vreme ce scorurile înregistrate de elevii români sunt cele mai slabe din ultimii nouă ani”, spun reprezentanţii proiectului.

Explicațiile acestui rezultat sunt următoarele: subfinanțare cronică, un cadru curricular învechit și mai ales decalaje uriașe între școlile din mediul rural și cele de la oraș.

Edulab 2020. Un start egal în viaţă

Aşadar, copiii și tinerii din mediul rural nu beneficiază de un start egal în viață și nu sunt pregătiți pentru viitor.

În plus, pandemia de coronavirus adâncește și mai mult inegalitățile în educație, având în vedere că există 1,3 milioane de copii care trăiesc sub pragul sărăciei, majoritatea din mediul rural.

Mai exact, doar 1 din 3 copii a avut acces la școala online în această perioadă, lucru ce a afectat extrem de mult mai ales copiii din clasele primare care acum învață să scrie și să citească.

Edulab 2020. Un program de antreprenoriat în educație

Pentru a echipa tinerii din mediul rural să facă față provocărilor și să se adapteze oricărui context, indiferent de startul pe care l-au avut în viață, Fundația Noi Orizonturi a lansat împreună cu VITAS România, EduLab – programul de antreprenoriat în educație.

Scopul programului este de a oferi un context educațional tinerilor din mediul rural pentru a-și dezvolta spiritul și gândirea antreprenorială în vederea sprijinirii comunităților locale, dar și pentru pregătirea acestora pentru viitor.

Meta-competenţe

„Gândirea antreprenoriată reprezintă una dintre cele patru meta-competențe (alături de disciplină, gândirea de designer și autonomia) ce ajută tinerii să se pregătească pentru un viitor incert.”, declară Lidia Bondiuc, managerul rețelei naționale IMPACT.

Timp de patru săptămâni, ghidați de experți și mentori, 45 de liceeni vor parcurge într-un program online toate etapele construirii unui proiect de antreprenoriat în educație, cu scopul de a sprijini copiii mai mici din satul/comuna lor să meargă mai pregătiți la școală din septembrie. Aşadar, liceenii se echipează cu noi competențe și copiii mai mici beneficiază de ajutor în învățare.

Edulab 2020. Înscrieri

Elevii de liceu din mediul rural se pot înscrie până în 14 iulie în cadrul programului pe site-ul oficial al Fundației Noi Orizonturi. Primele 10 echipe vor câștiga premii în valoare de 2000 ron. Înscrierile se fac aici: www.noi-orizonturi.ro/2020/07/02/recrutam-liceeni-la-edulab-programul-de-antreprenoriat-in-educatie/

Prin urmare, pentru a echipa tinerii din mediul rural să facă față provocărilor și să se adapteze oricărui context indiferent de startul pe care l-au avut în viață, Fundația Noi Orizonturi și Vitas România caută și 15 mentori care să îi ajute pe tineri în procesul de construire a unui proiect de antreprenoriat în educație, cu scopul de a sprijini copiii mai mici din satul/comuna lor să meargă mai pregătiți la școală din septembrie.

„Pentru a parcurge toate etapele programului, de la conceperea ideii de proiect până la implementare, tinerii au nevoie alături de ei de adulți dedicați care să îi inspire, să le dea încredere, să îi ajute să se organizeze și să ia decizii în echipă.”, continuă Lidia Bondiuc.

Edulab 2020. Mentori

Mentorii se vor implica aproximativ două ore pe săptămână timp de două luni pentru a-i ajuta pe tineri în procesul de creare a ideilor. Rolul mentorului este de a ghida, de a inspira, de a ajuta echipa să funcționeze și de a-i provoca pe tineri să gândească creativ și strategic.

Citeşte şi Vacanţe 2020. Unde aleg românii să călătorească în acest an? Principalele opţiuni