Stiri: Stiri

Efect zero pentru ANL in economia romaneasca

25.10.2013

ANL-urile au avut efect zero asupra economiei romanesti deoarece doar 5-6 la suta din achizitiile efectuate au fost de locuinte noi. Acest lucru poate insemna ca de fapt ajutorul financiar al statului ar trebui directonat catre constructiile noi, potrivit directorului general al ANL, Dumitru Nancu.

„Există această măsură (Noua Casă –  n.red.) în programul de guvernare şi poate va fi din 2014, dar nu sunt eu în măsură să spun acest lucru. Pentru a avea însă acest efect multiplicator în economie, este important ca statul să sprijine construcţiile noi“, a declarat Dumitru Nancu la conferinţa de deschidere a târgului imobiliar tIMOn, potrivit Ziarului Financiar. Acesta a arătat că din cele 97.000 de locuinţe cumpărate de la lansarea programului Prima Casă, doar 5-6% sunt construite după anul 1990.

Plafonul garanţiilor pentru creditele Prima Casă a fost majorat la data de 30 iulie, prin hotărâre de guvern, cu 1 miliard de lei pentru acest an, din care 300 milioane lei pentru cumpărarea de locuinţe construite de ANL. Garanţiile vor fi acordate şi plătite numai în monedă naţională, conform sursei citate.

„Prin modificarea programului, locuinţele construite de ANL vor putea fi vândute şi prin Prima Casă, iar asta ne permite ca tot ce obţinem din vânzări să investim în construcţii de alte proiecte“, a declarant directorul general al ANL.

Sursa: Ziarul Financiar