Stiri: Economie

Efectele pandemiei asupra economiei.

Care sunt adevăratele efecte ale pandemiei de coronavirus asupra economiei?

14.10.2020

Efectele pandemiei asupra economiei. După mai bine de şase luni de la declanșarea pandemiei de coronavirus, mediul de afaceri a traversat o perioadă de optimism precaut. În această perioadă s-a înregistrat o scădere cu 10% a insolvențelor față de aceeași perioadă din anul trecut, iar nivelul NPL-urilor se află la un minim istoric de 4,3%. În același timp, începând cu martie 2020 s-au acumulat 14 mld. lei taxe amânate la plată, ceea ce reprezintă 1,3% din PIB. În plus, adevăratele efecte ale pandemiei asupra economiei vor fi cel mai probabil vizibile doar în următoarele şase luni.

Efectele pandemiei asupra economiei. Companii de impact

România are aproape 30.000 de companii de impact, fiecare cu active imobilizate de peste 1 milion de euro. Un stress test efectuat de CITR arată că procentul companiilor de impact aflate în dificultate (restructurabile și insolvabile) ar crește de la 51% (cât era la începutul anului 2019) la 70% în situația unei crize financiare. Acest lucru înseamnă 21.000 de companii care s-ar putea afla într-o stare de dificultate în perioada următoare.

Efectele pandemiei asupra economiei. Companii în insolvenţă

Pe de altă parte, cea mai recentă analiză CITR, parte a Impetum Group, realizată pe un eșantion de 150 de companii de impact din portofoliu, arată că 57% dintre afacerile aflate în insolvență au amânat în medie trei ani luarea unei decizii de a accesa o măsură de restructurare, care le putea salva. Amânarea a dus la:

  • scăderea cu 50% a cifrei de afaceri
  • creșterea datoriilor cu 30%
  • pierderea a peste 3.000 de locuri de muncă

Amânarea deciziilor

„Menținerea acestui comportament de amânare a luării unor decizii în contextul creșterii numărului de companii de impact ce se vor afla în dificultate pe fondul înrăutățirii climatului economic va avea consecințe fără precedent asupra mediului de afaceri românesc.

Dacă ar fi să extrapolăm analizele noastre, ar rezulta că din cele 21.000 de companii de impact ce s-ar putea confrunta cu starea de dificultate – dacă 57% dintre ele în loc să amâne luarea unei decizii – ar ieși din acest tipar al amânării și ar accesa una dintre opțiunile existente pe piață, rezultatele ar fi impresionante. Pe o perioadă de trei ani, am putea vorbi de aproape 400.000 de locuri de muncă salvate, de o evitare a creșterii datoriilor cu 20 mld. euro și de 40 mld. euro CA păstrată în economie.

Oricât de optimiști sau pesimiști am fi privind viitorul mediului de afaceri românesc, e înțelept să avem planuri de acțiune adaptate pentru toate scenariile de revenire economică, iar momentul cel mai bun pentru a acționa este acum”, a declarat Andra Olar-Caragea, CEO CITR.

Şi în cazul companiilor care au amânat doar un an, respectiv 24% din companiile analizate, efectele asupra economiei sunt îngrijorătoare:

  • se înregistrează o scădere cu 5% a cifrei de afaceri
  • se raportează o creștere a datoriilor cu 8-10%
  • se înregistrează pierderea a 500 de locuri de muncă.

În cazul acestor companii, gradul de lichiditate a scăzut cu 25%. Totodată, pierderile de profit operațional s-au ridicat la 5% din cifra de afaceri. Cu toate acestea, companiile care nu amână mai mult de un an luarea unei decizii au opțiunea de a aplica pentru:

  • măsuri de prevenție
  • un plan de reorganizare

Acestea le pot mări șansele de recuperare a întregului business.

Citeşte şi Câte zile libere vom avea de Crăciun 2020 şi Revelion 2021? Calendar