Efectul #Colectiv. Piaţa serviciilor de prevenire a incendiilor se va dubla în 2016

10.11.2015

Firmele de protecţie împotriva incendiilor reprezintă un business de viitor, se arată într-o analiză realizată de KeysFin privind efectul #Colectiv. Conform specialiştilor firmei de business management, în ultima perioadă, după tragicul incendiu din data de 31 octombrie, din magazinele de specialitate au dispărut, practic, tot ce înseamnă produse specializate, de la extinctoare la detectoarele de fum, hidranţi.

„Sunteţi pregătiţi împotriva incendiilor? Aveţi acasă un stingător, la firma la care lucraţi există detectoare de fum, sprinklere, hidranţi, planuri în caz de necesitate? După tragedia din clubul Colectiv, nu există, probabil, român care să nu fi înţeles consecinţele ignorării măsurilor de protecţie împotriva incendiilor”, se arată într-o analiză KeysFin.

Analiştii de la KeysFin au vrut să afle care sunt efectele în materie de business ale tragediei din Clubul Colectiv, dincolo de cele administrative şi penale.

Aceştia au descoperit, astfel, că afacerile din acest sector, identificat cu codul CAEN 8425 – activităţi de luptă împotriva incendiilor şi de prevenire a acestora – au un potenţial de dezvoltare cu adevărat remarcabil pe termen mediu şi lung.

În România sunt înregistrate la ora actuală doar 75 de firme care oferă astfel de servicii.

“Raportat la nivelul României, înseamnă că avem nu mai mult de 1,7 companii per judeţ, ceea ce este extrem de puţin raportat la potenţialul de business. Iar dacă luăm în calcul că cele mai multe asemenea societăţi sunt înregistrate în Bucureşti – 57, rezultă că avem zone întregi din ţară neacoperite cu astfel de servicii”, afirmă cei de la KeysFin.

Numărul firmelor specializate în acest domeniu a crescut în ultimii cinci ani de la 57 în 2011, la 61 în 2012, 65 în 2013 şi 75 în 2014.

Şi cifra de afaceri a acestora, pe ansamblu, a crescut în perioada luată în calcul de la 86,1 milioane de lei în 2011, la 101,7 milioane de lei în anul trecut.

Şi profitul lor a urmat aceeaşi direcţie, de la 9,8 milioane lei în 2011 la 12,2 milioane în 2014.

În plus, trebuie remarcată şi evoluţia numărului salariaţilor din acest domeniu, de la 1599 în 2011 la 1926 în 2014.

“Statistica ne arată că cele mai multe firme înregistrate în acest domeniu sunt în Bucureşti-Ilfov, zonă urmată de judeţele Dâmboviţa, Prahova şi Arad. Sunt arii întregi pe harta ţării unde nu există, practic, servicii specializate în sectorul protecţiei împotriva incendiilor, iar asta înseamnă un potenţial de business foarte bun”, spun experţii.

De asemenea, KeysFin estimează un avans important al numărului firmelor şi afacerilor din sector în următorii ani, în condiţiile Ordonanţei de Urgenţă adoptată de Executiv săptămâna trecută. Astfel, estimăriei firmei de business management şi credit risk management arată o dublare a pieţei serviciilor de profil, în următorul an, cifra de afaceri estimată urmând să depăşească 200 milioane de lei.

“Ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern săptămâna trecută, care dă pompierilor dreptul de a sista activitatea firmelor care nu respectă măsurile minime de protecţie împotriva incendiilor, va influenţa semnificativ piaţa, mai ales în 2016. Din informaţiile noastre, există deja comenzi ferme pentru serviciile din domeniu într-un volum de peste 500% faţă de media ultimilor ani. Gândiţi-vă că dincolo de sectorul comercial, conştientizarea pericolului incendiilor a fost resimţită puternic şi de populaţie, nefiind exclus să vedem în viitor măsuri specifice şi în blocurile de locuinţe şi la nivelul proprietăţile individuale”, consideră aceştia.

 

Citiți și despre: