Eficiența energetică a electrocasnicelor: PE cere o nouă etichetare pe scala A-G

07.07.2016

Deputații europeni au cerut în votul lor de ieri, privind actualizarea unei legi, o scală nouă A-G mai puternică, care să arate eficiența energetică a aparatelor electrocasnice, pentru a răspunde progresului tehnologic. Cele mai multe aparate de pe piață sunt acum „clasa A” conform standardelor din 2010, mai multe „+” fiind adăugate (A+, A++, A+++). Astfel, parlamentarii UE spun că cerințe mai dure vor stimula îmbunătățirea și mai mare a eficienței energetice.

”Votul dă o nouă viață etichetelor privind eficiența energetică, sistemul devenind mai puternic, mai sigur, mai clar și mai orientat spre viitor. Inovațiile precum baza de date, codul QR și mai ales mențiunile privind aplicațiile inteligente creează cadrul pentru o nouă etichetă energetică 2.0”, a spus raportorul Dario Tamburrano, după vot.

Deputații PE au aprobat poziția Parlamentului privind propunerea de actualizare legislativă cu 580 voturi la 52 și 79 abțineri, în vederea începerii negocierilor cu Consiliul privind forma finală a legislației.

„Etichete rescalate pentru grupele existente de produse” trebuie introduse într-o perioadă cuprinsă între 21 de luni și 6 ani (în funcție de tipul de produs) de la intrarea în vigoare a legislației, pentru „a asigura o scală A-G omogenă”, se arată în textul amendat.

Orice altă rescalare în viitor va trebui să aibă în vedere o perioadă de validitate de cel puțin 10 ani, fiind implementată atunci când 25% dintre produsele vândute pe piața UE se vor afla în clasa energetică A sau când 50% dintre aceste produse se vor afla în clasele A și B.

 

 

Citiți și despre: