Egalitatea de gen aduce performanţe mai bune în afaceri

21.01.2015

Egalitatea de gen aduce performanţe mai bune în companii, în condiţiile în care femeile au un potenţial enorm în afaceri, arată un studiu realizat de EY. Raportul „Women. Fast forward: The time for gender parity is now” și-a propus să afle răspunsul la două întrebări: care sunt cele mai importante bariere în dezvoltarea profesională a femeilor şi care sunt elementele care le pot propulsa în carieră.

„A fost interesant de descoperit faptul că atât bărbaţii, cât şi femeile cred că reducerea decalajului de gen ar putea să depindă, în acest moment, mai puţin de educaţie şi mai mult modul în care bărbaţii şi femeile reușesc să conlucreze și să creeze o atmosferă de lucru care să permită dezvoltarea tuturor talentelor personale”, explică specialiştii EY.

Studiul arată că 33% din femei şi 30% din bărbaţi consideră că femeile trebuie să adopte o atitudine pro-activă faţă de propriile cariere. Însă, acest lucru nu este suficient pentru accelerarea schimbării, fiind necesară, în același timp, o acțiune comună prin care să demonstreze cum pot femeile să înregistreze progrese în carieră. Astfel, trebuie eliminate prejudecățile şi stabilite politici pentru o evoluţie progresivă.

„Femeile au un potenţial enorm în afaceri. Totuși, acesta a fost doar minimal explorat până relativ recent, când pătrunderea femeilor în mediul de business a fost favorizată prin eliberarea de sub dominanța anumitor factori biologici şi sociali. Descoperirea propriei voci este un demers în plină desfăşurare, o etapă firească pentru un nou-venit care intră într-un univers cu reguli deja fixate, aşteptări stabilite şi dominat de figuri masculine legendare care și-au pus influența în lumea afacerilor. Este nevoie de timp pentru construirea unei amprente personale de leadership autentice, care, tocmai prin faptul că este diferită, sparge tiparele cu care s-au obișnuit oamenii de afaceri. De asemenea, este nevoie de curaj ca să conduci oamenii altfel, holistic şi empatic”, a afirmat Andreea Mihnea, HR Director, EY România.

Conform ei, echipele de resurse umane trebuie să accelereze acest proces şi să sprijine femeile, mai ales în direcţia depăşirii convingerilor auto-limitative ale acestora, factor care reprezintă cea mai mare barieră în calea dobândirii egalităţii de gen.

De asemenea, studiul a identificat trei paşi pe care organizaţiilor îi pot parcurge ca să accelereze egalitatea de gen.

În primul rând este vorba de îmbunătățirea accesului femeilor la poziții de conducere.

„Oportunităţile de promovare sunt considerate un factor motivant esențial atât de către bărbaţi (26%) şi de către femei (35%), rezultatul indicând faptul că organizaţiile trebuie să depună eforturi mai mari pentru a oferi o imagine mai clară asupra traseului profesional pe care îl pot parcurge femeile în cadrul companiilor, asupra a ceea ce poate fi posibil și a oportunităților de carieră în linie cu aptitudinile şi ambiţiile acestora”, se arată în studiul EY.

În al doilea rând este necesară accelerarea schimbării culturale prin schimbarea politicilor organizaționale. Astfel, cei doi factori motivatori reprezentaţi de echilibrul muncă sau viaţă şi flexibilitatea se regăsesc pe primele locuri în topul factorilor de accelerare enumeraţi de femei.

Totodată, în al treilea rând trebuie eliminate prejudecăţile, atât cele conştientizate, cât şi cele neconştientizate. Raportul arată că bărbaţii chestionaţi au afirmat că prejudecățile neconștientizate reprezintă principala barieră în promovarea femeilor la locul de muncă. Astfel, aproape o treime din bărbaţi (27% ) declară, din proprie experienţă, că o cultură organizațională favorabilă egalității de gen reprezintă cea mai bună cale de susținere a progresului femeilor în carieră. În plus, ar fi bine bine ca liderii să comunice la nivelul întregii organizații mesajul că orice fel de discriminare este inacceptabilă.

Citiți și despre: