Petrol si gaze

EGS, lider regional în soluții de comprimare gaze naturale

01.07.2017

Consolidarea poziției în Orientul Mijlociu este un obiectiv major pentru companie. Euro Gas Systems, unul dintre cei mai importanți producători de echipamente de comprimare a gazelor naturale din regiune, a cunoscut recent o evoluție constantă, iar din anul 2016, compania și-a îndreptat atenția către Orientul Mijlociu și Africa de Nord.

„Calitatea superioară și competitivitatea echipamentelor produse au avut ca rezultat impunerea EGS ca lider de piață în regiune. Pe lângă piețele tradiționale deservite, Europa Central și de Est, respectiv zona CIS, începând cu 2016 ne-am îndreptat atenția spre promovarea companiei în Orientul Mijlociu și Africa de Nord, rezultatele pozitive nelăsându-se așteptate”, ne-a declarat Claudiu Orban, directorul de vânzări al Euro Gas Systems.

Cele mai importante proiecte EGS

Cea mai nouă gamă de produse lansate de EGS complementar utilajelor de comprimare deja existente în portofoliul companiei sunt schimbătoarele de căldură cu aer pentru răcirea gazului comprimat.

„EGS este într-un proces continuu de diversificare a soluțiilor oferite, obiectivul final fiind acela de a asigura clienților noștri soluții complete și la cheie, pe cât posibil, nu doar pe partea de utilaje de comprimare gaze naturale, ci și a echipamentelor de procesare a gazelor”, susține Claudiu Orban.

Din acest motiv, dacă în materie de soluții de comprimare compania produce, în prezent, echipamente utilizând tehnologii precum compresoare cu piston și cu șurub, Euro Gas va dezvolta soluții utilizând compresoare centrifugale.

Euro Gas Systems are în plan dezvoltarea de soluții utilizând compresoare centrifugale

De asemenea, compania a fost implicată în multe proiecte de anvergură în ultima perioadă, atât pe plan local, cât și în afara țării.

Unul dintre cele mai importante proiecte desfășurate este cel cu OMV Petrom, unde EGS, împreună cu Confind SA, contractorul principal, au modernizat două stații de comprimare, localizate în Vâlcele și Merișani.

Pentru aceste două locații, EGS a livrat 6 utilaje de comprimare înglobând cele mai noi tehnologii de automatizare existente în acest moment în industrie. Astfel, prin intermediul acestui proiect, OMV Petrom a adăugat 6 compresoare cu piston Ariel – lider în producția de compresoare cu piston – îmbogățind flota deja existentă cu utilaje de cea mai înaltă calitate.

Cele mai importante proiecte ale EGS din ultima perioadă sunt cele care au avut ca beneficiari companiile OMV Petrom și Romgaz

Un alt proiect important desfășurat de Euro Gas Systems este continuarea investiției începută cu Romgaz în urmă cu aproximativ 4-5 ani. Acest proiect constă în achiziționarea de unități de comprimare mobile pentru exploatarea zăcămintelor marginale. În acest fel, celor peste 15 utilaje livrate deja de EGS în ultimii ani s-au mai adăugat încă 5 utilaje de comprimare, asigurând continuarea succesului înregistrat de Romgaz, prin creșterea capacității de producție.

Strategia de dezvoltare a businessului

Industria de petrol și gaze nu a revenit încă la nivelul în care investițiile să reprezinte o prioritate, deoarece prețul barilului de țiței este încă departe de pragul la care se situa în momentul în care a început declinul acestuia.

În consecință, strategia de dezvoltare a afacerii EGS se bazează pe un obiectiv major – consolidarea poziției în Orientul Mijlociu. Aceasta se datorează potențialului mare de proiecte de investiții și a continuității acestora, dat fiind faptul că această piață este ceva mai puțin sensibilă la fluctuațiile de preț ale țițeiului.

Obiectivul major pe care se bazează strategia de dezvoltare a afacerii EGS este consolidare poziție pe piața din Orientul Mijlociu

O altă latură a strategiei de dezvoltare urmărește ca, împreună cu menținerea poziției în Europa Centrala și de Est, Euro Gas se concentrează pe dezvoltarea și promovarea de produse noi, complementare soluțiilor deja oferite de EGS, cum ar fi utilaje de comprimare utilizând compresoare centrifugale acționate de turbine pe gaz, schimbătoare de căldură cu aer și stații de procesare/măsurare a gazului.

Totodată, compania participă la numeroase târguri de profil, multe dintre acestea fiind de referință și având o lungă tradiție pentru piața în care activează.

„OMC în Ravenna, Italia a fost primul eveniment la care am participat în acest an, după care a urmat conferința internațională din Opatjia, Croația, ajunsă la a 32-a ediție (International Gas Professionals Conference). Recent, EGS a participat la conferința SEE Upstream de la București unde, pe lângă calitatea de expozanți, am avut oportunitatea de a prezenta o lucrare cu tema „Exploatarea zăcămintelor marginale (Maginal Wells)”. Caspian Oil&Gas Exhibition în Baku, Azerbaidjan a fost de asemenea un târg important la care am participat, eveniment care ne-a ajutat printre altele, să întărim legătura cu Socar, producătorul principal de gaze din regiune”, ne-a spus directorul de vânzări al companiei referitor la evenimentele din 2017.

Însă ultimul eveniment planificat de EGS pentru acest an, poate și cel mai important, este ADIPEC 2017, expoziție care se desfășoară în Abu Dhabi. Compania românească va fi la cea de-a doua participare la acest târg, ediția de anul trecut – când EGS a participat ca expozant – având rezultate mult peste așteptări.

Investiții pentru dublarea capacității de producție

O mare parte din investițiile recente, efectuate de Euro Gas Systems au mers către cercetarea și dezvoltarea pe segmentul de producție de schimbătoare de căldură. Investițiile au fost realizate atât pe parte de softuri specializate și instruiri de personal, cât și pe parte de utilaje de producție.

Investiția viitoare prioritară a EGS vizează dublarea capacității de producție prin extinderea halei de asamblare din Parcul Industrial Târgu Mureș

Prioritară în investițiile planificate pentru viitor este dublarea capacității de producție prin extinderea halei de asamblare situată în Parcul Industrial din Târgu Mureș. Aceasta este necesară pentru impunerea companiei pe piața internațională ca furnizor de soluții de comprimare și procesare gaze.

În ceea ce privește rezultatele financiare, în anul 2016, Euro Gas Systems a înregistrat o cifră de afaceri cu 25% mai mare față de anul precedent, de peste 68 de milioane de lei, creștere conform estimărilor și obiectivelor propuse la începutul anului.

„Pentru anul în curs ne așteptăm la menținerea constantă a trendului, respectiv păstrarea previziunii din anul precedent de creștere a cifrei de afaceri în intervalul 20%-30%”, a încheiat Claudiu Orban, directorul de vânzări al Euro Gas Systems.