eisberg, produse fresh pe piața românească

Produsele eisberg se adresează consumatorilor de orice vârstă, mai ales celor care acordă atenţie siguranței și calității alimentului. eisberg este principalul furnizor de produse fresh de pe piața românească, care a reușit în ultimii ani, în condițiile deschiderii constante denoi magazine de către operatorii din retail, să-și mențină cota de piață autoestimată la 60%. Compania este prezentă pe piaţa autohtonă din 1995, însă până în 2000 accentul era pus pe ceea ce se numeşte „food service”, adică restaurante, lanțuri de restaurante, sisteme care se adresează într-un mod business consumatorilor.

După anul 2000, eisberg s-a adresat direct consumatorului, cu două obiective – dezvoltarea pieţei de retail şi cultivarea unui anumit „gust” pentru consumul de astfel de produse, axându-se pe calitate, principalul pilon în succesul unei astfel de afaceri.

Gradul de fidelizare a clienţilor şi creşterea numărului acestora s-a reflectat în cifra de afaceri, care a crescut de la 4,9 milioane de euro în 2014, la circa 9,8 milioane de euro în 2017, respectiv 11,8 milioane de euro în 2019

eisberg comercializează frunze de salată proaspete, nespălate, în gama „din Grădină” și salate ready-to-eat – kituri de salată cu toate ingredientele, ambalate separat. Produsele care le-au adus însă celebritatea sunt cele câteva zeci de mixuri de salate gata spălate, cum ar fi Mix Roman, Chef Mix, Pikans, Wellness, Dacia etc.

Recent, compania a introdus în anumite segmente de retail mixuri proaspete de legume pentru supe sau pentru preparare la wok.

Românii, tot mai preocupați de un stil de viață sănătos și modern

În general, consumatorii români urmează un trend care se observă şi în restul Europei, făcând alegeri tot mai bine documentate, în beneficiul vieții lor și al familiilor lor. Produsele eisberg se adresează consumatorilor de orice vârstă, mai ales celor care acordă atenţie siguranței și calității alimentului, celor care adoptă un anumit stil de viață sau care, pur și simplu, doresc să facă altceva cu timpul lor decât să spele niște legume. Produsele vin cu valoarea adăugată constând în controlul culturilor, siguranța alimentară, selecţionare, curăţare și mixare.

„Practic, oferim un produs gata de consum, iar la capăt, consumatorul, în afară de bucuria gustului, are mai mult timp la dispoziţie să facă ce-şi doreşte. Salatele eisberg, pe scurt, ajută omul modern să-și continue și îmbunătățească viața pe care și-o alege”, ne-a declarat Dl. Lucian Trofin, General Manager, eisberg SRL.

Produsele eisberg sunt disponibile în aproape toate marile lanțuri de magazine: Kaufland, Carrefour, Mega Image, Cora, Profi, Auchan, Selgros, Lidl

Fabrica din România a companiei este construită și funcționează conform exigențelor pieței europene, la același nivel cu toatele celelalte din grupul Bell Food. În 2018, eisberg a demarat o investiție în extinderea spațiului de producție și retehnologizare, care a pornit de la 2 și a ajuns la 6 milioane de euro, urmând să fie finalizată în cursul acestui an. Investiția presupune echipamente noi, dar și linii care vin în completarea celor deja existente. Finalizarea acestui proiect este programată pentru trimestrul al treilea, în măsura în care, în contextul actual, planurile pot fi respectate întocmai.

Tehnologia de producție, lanțul de distribuție și calitatea produselor respectă deviza Simply Fresh

Deviza Simply Fresh înseamnă pământ sănătos, aer proaspăt, apă curată şi mult soare, adică cele mai bune premise pentru a cultiva ceva natural. La acestea se adaugă experienţă, tehnologii moderne de prelucrare, un mod de gândire şi o acţiune orientate spre calitate şi, evident, o responsabilitate clară pentru sustenabilitate. Furnizorii eisberg respectă standarde stricte, completate de controale regulate.

Pentru ca toate produsele eisberg să poată ajunge la consumatori la calitatea așteptată, este esenţială menţinerea lanţului termic de la recoltare până la livrarea amestecurilor de legume proaspete, adică o temperatură de maximum 8⁰C

Verificările de laborator permanente, atât cele interne, cât şi cele externe independente, urmăresc respectarea temperaturilor şi a directivelor privind igiena și siguranța alimentară. Certificările BRC, SQMS, HACCP şi ISO 9001/14001 asigură o respectare întocmai a standardelor de calitate.

„Nu folosim absolut niciun fel de aditiv, conservant sau vreo altă metodă de păstrare sau de prelungire a termenului de viață al plantelor, cu excepția controlului riguros al temperaturii pe tot lanțul frigorific. Doar în acest mod pot ajunge materiile prime de înaltă calitate în unităţile noastre de prelucrare şi salatele perfecte pe mesele consumatorilor”, continuă Managerul General.

Cele mai importante măsuri implementate în perioada pandemiei

Criza generată de pandemia de COVID-19 a dus la implementarea anumitor măsuri, deși pentru partea de producție nu au fost necesare măsuri suplimentare. Aceasta a fost și va fi mereu controlată la superlativ: angajații poartă măști, mănuși de unică folosință și echipamente de protecție de multă vreme. Suplimentar, a fost verificată temperatura angajaților la fiecare schimb de lucru, iar muncitorii care au avut cea mai mică senzație de răceală au rămas acasă, fără a le fi afectate veniturile.

„Se acordă în continuare o atenție suplimentară dezinfectării spațiilor sociale (holuri, cantină etc.) și instructajului oamenilor. Dar respectarea normelor de protecție și igienă la locul de muncă este parte a rutinei noastre dintotdeauna”, menționează Dl. Lucian Trofin.

eisberg stochează substanțe de curățare pentru trei luni, de aceea este permanent pregătită din punct de vedere al respectării unei igiene stricte

Compania a suferit, desigur, pierderi, având în vedere impactul generat de pandemie și care s-a răsfrânt puternic în industria ospitalității, oprită aproape complet de la izbucnirea crizei sanitare. Inițial, pe fondul temerilor că magazinele s-au putea goli, cumpărătorii au preferat alimente conservate sau mai greu perisabile. Însă românii au înțeles că mixurile eisberg înseamnă nu doar calitate, ci și siguranță. Cererea din piață a urmat, în linii mari, această tendință de consum.

Accentul pe sustenabilitate

Sustenabilitatea este prezentă în fiecare sector al activității – angajații sunt din localitățile vecine, relațiile de CSR sunt orientate către comunitate – practic, eisberg respectă promisiunile făcute în declarația de brand.

„Credem în educație, o promovăm și, deși lucrăm cu oameni simpli, cu toții au acel bun simț, în sensul englezesc, de common sense – așadar, depinde de mediul înconjurător, de cât de dezvoltat este acesta. De aceea, eisberg investește în oameni, iar acest lucru se reflectă probabil în rata mare de retenție a personalului, care este de 80%‘‘, detaliază, Dl. Trofin.

Pentru un viitor sustenabil, este necesar ca resursele să circule în același mediu

Dacă ne referim la indicatorii de performață, în 2018 vânzările au însumat circa 3.200 de tone, iar anul trecut 3.700 de tone, ceea ce înseamnă 13 milioane de pungi, care cântăresc de la 80 grame la 1,5 kg. Creșterea s-a bazat atât pe retail, cât și pe sisteme de restaurante. În continuare, eisberg încearcă să mențină acest ritm, chiar dacă anul 2020 s-a dovedit deja unul imprevizibil, rămânând, în același timp, optimiști și dedicați oferirii unor produse de cea mai bună calitate consumatorilor fideli și partenerilor.

eisberg a înregistrat și în 2019 o creștere de două cifre, atât ca cifră de afaceri, cât și ca volum de vânzări. Compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 11,8 milioane de euro și creșteri de 15% în volum și 11% în valoare”, a declarat, în încheiere, Dna. Nicoleta Scarlat, Director de Vânzări eisberg SRL.

 

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/cooperativa-agricola-carrefour-varasti-prima-cooperativa-infiintata-de-un-retailer/