ELCEN București are un nou administrator judiciar

24.06.2018

Adunarea creditorilor companiei Electrocentrale București S.A. a desemnat societatea profesională de practicieni în insolvență Sierra Quadrant Filiala București SPRL drept administrator judiciar al ELCEN. Misiunea societăţii este de a reorganiza activitatea ELCEN, conform soluției de restructurare agreată de acționarii societății, Ministerul Energiei și SNGN ROMGAZ SA.

Soluția de reorganizare propusă are în vedere, în esență, transferul de active din patrimoniul ELCEN către o nouă entitate, compania municipală Energetica SA, aflată în subordinea Primăriei Capitalei. Cum și RADET, aflat tot în insolvență, ELCEN va proceda la transferul de active către Energetica, se va centraliza sistemul de alimentare cu energie termică al Capitalei – SACET, care va asigura servicii de termoficare de calitate pentru bucureșteni.

Potrivit planului de reorganizare ELCEN, transferul de active și activități este prevăzut să fie realizat până la finele anului 2018, cu o perioadă tranzitorie estimată la un an.

Printre măsurile avute în vedere se numără și recuperarea creanței pe care ELCEN o deține împotriva RADET, în valoare de 1,095 mld. lei, prin asumarea la plată a acesteia de către Primăria Capitalei, printr-o hotărâre a Consiliului General (CGMB), ce urmează să fie adoptată. Plata creanței este propusă să fie realizată în termen de 3 ani.

De asemenea, planul de reorganizare vizează şi încasarea prețului de transfer al activelor ELCEN în cuantum de 891 mil. lei la care se adaugă investițiile realizate pe durata procedurii,
estimate la 102 mil. lei.

,,Derularea procedurii de insolvență a ELCEN trebuie coordonată din punct de vedere a soluției de reorganizare cu procedura de insolvență a RADET, pentru asigurarea continuării serviciului public de alimentare cu energie termincă a mun. București și a creea premisele atragerii de fonduri europene pentru dezvoltarea capacităților de producție și pentru dezvoltarea infrastructurii de distribuție a agentului termic”, afirmă reprezentanții companiei Sierra Quadrant.

Noua companie municipală Energetica SA, care urmează să gestioneze SACET, sistemul de alimentare centralizat cu energie termică al Bucureştiului are drept obiectiv să atragă finanțări nerambursabile pentru investiții în vederea alinierii capacităților de producție la obligațiile de mediu, cu termene limită de respectat până în 2023.

Valoarea investițiilor este estimată la 513 mil. euro pentru perioada 2018-2030, din care 77 milioane de euro în următorii 4 ani.

,,Agrearea planului de către Primăria Capitalei și de către Ministerul Energiei este salutară, asigurând premizele dezvoltării unei strategii investiționale menită să stopeze pierderile din rețeaua de termoficare și să asigure agentul termic, căldură și apă caldă, la parametri optimi pentru sezonul de iarnă. Aprobarea de către Consiliul General al Capitalei a măsurilor de reorganizare propuse va crea premizele derulării procesului de restructurare într-un ritm optim, eficient”, au mai declarat reprezentanții administratorului judiciar al ELCEN SA.

 

 

 

Citiți și despre: