Stiri: Energie

Centura Satu Mare.

ELCEN nu a încheiat niciun protocol cu RADET București

20.04.2016

Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică din țară, a anunţat că nu a încheiat niciun protocol cu administratorul rețelei de distribuție a energiei termice din Capitală, RADET București, cu privire la ridicarea popririi aplicate conturilor bancare ale Regiei, dezmințind informațiile apărute în presă marți după-amiază.

ELCEN a mai precizat că au existat discuții cu reprezentanții RADET București referitoare la ridicarea popririi, însă fără a încheia vreun protocol în acest sens. În urma negocierilor cu Regia, Consiliul de Administrație al ELCEN a decis ca poprirea aplicată conturilor bancare ale RADET să fie ridicată timp de doar două zile, respectiv în 19 și 20 aprilie, astfel încat RADET să poată achita salariile angajaților săi, urmând ca după aceste zile, poprirea să revină la 100%.

„Menționăm faptul că ELCEN a fost și rămâne în continuare deschisă la discuții cu reprezentanții RADET București în vederea încheierii unui acord privind obținerea sumelor neîncasate pentru energia termică livrată Regiei. De altfel, ELCEN speră să găsească cât mai repede o soluție în acest sens, astfel încât să nu afecteze populația bucureșteană care beneficiază de serviciile încălzirii centralizate”, conform reprezentanţilor companiei.

Decizia de menţinere a gradului de poprire la nivelul de 100% a fost luată de către Consiliul de Administrație al ELCEN la sfârșitul săptămânii trecute, determinată de faptul că furnizorii de gaze naturale şi servicii auxiliare de transport şi distribuţie au acţionat ELCEN în instanţă pentru recuperarea sumei de aproximativ 500 de milioane de lei.

Acest deficit a fost cauzat şi de neonorarea de către Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) a plăţii subvenţiei aferente trimestrului I al anului 2016, potrivit deconturilor depuse de RADET pentru energia termică livrată populaţiei. Mai mult, PMB nu a dispus măsurile necesare pentru utilizarea totală a creditului de 248 de milioane de lei contractat de la Trezoreria Statului, neutilizând ultima tranşă de 32 de milioane de lei.

În urma sentinţei civile numărul 2346/11.05.2015 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul 64899/3/2011, RADET este obligată să plătească ELCEN suma de 259 de milioane de lei, reprezentând datorii restante conform protocolului încheiat între Primăria Bucureşti – RADET – ELCEN în 18.12.2008. Totodată, ELCEN deţine împotriva Radet Bucureşti un alt titlu executoriu în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei, ca urmare a emiterii de către Tribunalul Bucureşti a ordonanţei de plată solicitată de către ELCEN.