Stiri: Energie

Evoluția mașinilor electrice în România

Electrica și OMV Petrom lansează o stație de încărcare rapidă a maşinilor electrice

13.01.2017

Electrica, liderul pieței de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, și OMV Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din Europa de Sud-Est, au inaugurat prima stație de încărcare rapidă pentru mașini electrice într-o benzinărie OMV.

„În România, până acum, s-au făcut pași mici în domeniul electro-mobilității. De aceea noi, Electrica şi OMV Petrom, ne-am unit eforturile pentru a susține dezvoltarea infrastructurii de încărcare rapidă a autovehiculelor electrice, pentru că ne preocupă grija pentru mediu şi, totodată, dezvoltarea durabilă a României. Credem că este doar începutul a ceea ce noi, la Electrica, numim <<Autostrada Verde>> a României”, declară Cătălin Stancu, CEO al Electrica.

Evenimentul face parte dintr-un proiect pilot în cadrul căruia vor fi instalate puncte de încărcare rapidă a mașinilor electrice în Bucureşti, în patru stații OMV şi la sediile centrale ale OMV Petrom (Petrom City) și Electrica.

„Transformările și tendințele din domeniul energetic și al mobilității sunt subiecte pe care le urmărim îndeaproape. Chiar dacă piața mașinilor electrice este, deocamdată, în fază incipientă, iar în următoarea decadă hidrocarburile vor continua să fie principala sursă de energie la nivel mondial, ne dorim să adoptăm tehnologii noi care să susțină dezvoltarea continuă a gamei de produse și servicii pe care o oferim, continuând astfel să oferim servicii şi experiențe de înaltă calitate clienților noștri”, declară Adrian Nicolaescu, retail manager în cadrul OMV Petrom.

În fiecare dintre cele patru staţii OMV din Bucureşti, precum şi la sediile Electrica şi OMV Petrom, vor fi instalate staţii de încărcare rapidă pentru vehicule electrice, acestea având capacitatea maximă de alimentare de 50kWh.

Prin aceste stații cu încărcare rapidă, un autovehicul 100% electric poate încărca 80% din capacitatea acumulatorului, în doar aproximativ 20 de minute, față de 7-8 ore cât ar dura la o priză non-dedicată acestui serviciu.

Potrivit Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile, în anul 2015 s-a dublat numărul maşinilor electrice şi hibrid noi vândute în România la 495, faţă de 236, în 2014.