Energie regenerabila

Electroalfa, 25 de ani cu suflet și energie

01.12.2016

Istoria Electroalfa începe să se scrie acum 25 de ani, în contextul peisajului economic din perioada de după Revoluție, când fondatorul companiei, Gheorghe Ciubotaru, decide să plece din sectorul public pentru a ridica o companie privată în Botoșani. Prima firmă din grup a luat ființă în anul 1991, iar primele comenzi (dispozitive pentru protecția motoarelor) au fost realizate într-un spațiu de producție amenajat într-un garaj. În anul următor, s-a început producția primelor tablouri electrice într-o casă închiriată, adaptată pentru funcționarea unei fabrici mici, cu câțiva angajați.

În anii ‘93 – ‘94 Elecroalfa a câștigat o licitație la Penicilina Iași și acela a fost momentul în care compania și-a început practic evoluția. Au urmat clienți din ce în ce mai mari, comenzi, investiții, au fost câștigate proiecte, a fost extins spațiul de producție, iar inginerii Electroalfa au create produse noi, competitive. Din 1995 Electroalfa a început să producă „in house” confecția metalică pentru producția de echipamente electrice.

În următorii ani, Electroalfa a luat decizia de a participa, cu produse și specialiști, la târguri interne și internaționale pentru a interacționa cu partenerii străini. Primii clienți Electroalfa au fost firme din România, în principal din sectorul de distribuție a energiei electrice. Începând cu anul 1998, Electroalfa a exportat produse în țări precum Republica Moldova, Marea Britanie, Nigeria, etc. A urmat o perioadă de maturizare a companiei, prin fidelizarea clienților locali și străini, investiții în spații, dotări și personal.

Datorită unei echipe dedicate, Electroalfa a progresat constant de la an la an, înregistrând rezultate notabile care conturează în prezent un tablou de succes.  Astăzi, trei fabrici moderne în Botoșani, peste 400 de profesioniști, un sfert de secol de experiență și o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de euro, fac din Electroalfa un brand solid, fiabil și de încredere în industria energetică, atât în țară, cât și peste hotare.

Structura companiei

Echipa de ingineri specializați, fabricile de producție moderne și laboratorul propriu de teste contribuie la crearea de produse finite personalizate, cu un nivel înalt de calitate și prețuri competitive.

Calitatea produselor și serviciilor Electroalfa este garantată prin certificările naționale și internaționale deținute: Sistem de Management al Calității Mediului, Sănătății și Securității Ocupaționale, certificat de SRAC CERT, certificat Bureau Veritas ‘BV Mode II Scheme’ pentru echipamente electrice și confecții metalice în aplicații navale, atestate Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), diverse autorizații naționale în domeniile nuclear, feroviar, naval, aeronautic, îmbunătățiri funciare.

Activitatea Electroalfa este structurată în trei Divizii: Echipamente Electrice, Antrepriză și Confecții Metalice.

Prin intermediul Diviziei Echipamente Electrice este gestionat portofoliul de produse electrice de medie și joasă tensiune, oferind soluții complete care includ proiectare – electrică, mecanică – ofertare, livrare, instalare și punere în funcțiune, service echipamente.

Susținute de o cercetare solidă, aceste produse sunt testate atât în cadrul Centrului de Cercetare-Dezvoltare propriu, cât și în laboratoarele specializate din străinătate.

Portofoliul de produse din cadrul Diviziei Confecții Metalice include o gamă variată de cutii și dulapuri metalice standardizate pentru tablouri electrice și confecții metalice realizate conform specificațiilor primite de la client sau dezvoltate împreună cu beneficiarul.

Parteneriatele încheiate de Electroalfa cu jucători cheie din domeniu au contribuit la oferirea celor mai fiabile soluții tehnice și finalizarea cu succes a proiectelor derulate.

Activitatea de antreprenoriat realizată prin intermediul Diviziei Antrepriză, asigură înglobarea produselor electrice Electroalfa în lucrări complexe, la cheie, care implică proiectarea și execuția efectivă a investiției.

Grupul de firme Electroalfa deține trei fabrici de producție și un Centru de Cercetare-Dezvoltare în Botoșani.

Electroalfa oferă o gamă completă de tehnologii pentru fabricarea pieselor de tip confecție metalică: mașini de ștanțat, utilaje de tăiere cu laser, robot de sudură, prese de îndoire automate, semi-automate și clasice, linie automată de vopsire, utilaj CNC de turnat garnituri poliuretanice, linie automată de galvanizare.

Electroalfa a investit peste 11 milioane de euro în modernizarea halelor de producție cu tehnologie de ultimă generație, extinderea spațiilor de producție și, mai ales, în construcția Centrului de Cercetare-Dezvoltare.

Inaugurat în 2013, Centrul de Cercetare Dezvoltare Electroalfa a beneficiat de o investiție de aproximativ patru milioane euro și este compus dintr-un atelier de prototipuri, destinat realizării de produse noi, și dintr-un laborator unde aceste produse sunt testate.

Programe de dezvoltare pentru angajați

În cadrul companiei Electroalfa, în prezent, lucrează peste 400 de angajați. An de an se identifică nevoile de perfecționare a oamenilor și se realizează programe de instruire la locul de muncă, training-uri interne sau externe. Aceste programe sunt dezvoltate atât pentru personalul din secțiile de producție, cât și pentru personalul indirect productiv.

Electroalfa activează atât la nivel național – pe piața de energie, industrie, infrastructură, clădiri rezidențiale – cât și la nivel internațional, exportând produse în Africa (Senegal, Burundi, Nigeria, Sudan, Etiopia), Europa (Germania, Franța, Austria, Polonia, Norvegia,  Finlanda, Olanda, Anglia, etc.), Orientul Mijlociu (Arabia Saudita, Kuweit) și chiar în Australia.

Echipamentele electrice Electroalfa sunt utilizate pentru partea de medie și joasă tensiune, pentru alimentarea clădirilor publice sau private, unităților industriale, stațiilor de transformare, rețelelor electrice.

Dinamica sectorului energetic impune inovație și adaptarea produselor și serviciilor la cele mai actuale și exigente cerințe de piață. Pe viitor, Electroalfa are în plan extinderea volumul de vânzări atât la nivel național, dar mai ales la export, prin dezvoltarea de noi produse și segmente de piață.

Proiectele companiei

Începând cu acest an, Electroalfa se va orienta spre un stil de management nou, în care performanța se obține prin îmbunătățirea continuă a oamenilor, proceselor și sistemelor.

„Este un proiect bazat pe principiile Kaizen și presupune implicarea tuturor oamenilor din companie. Procesul este unul amplu, de lungă durată și face parte din strategia de dezvoltare a organizației pentru perioada 2016-2020. Țintim creșterea performanței în calitate și livrare, iar investițiile vor fi preponderente în dezvoltarea oamenilor și a sistemului de management al îmbunătățirii continue”, declară Președintele Electroalfa.

Compania se implică constant în diverse proiecte de responsabilitate socială, această activitate fiind completată de fundația Alfa, Suflet și Energie, înființată în 2013.

Proiectele de responsabilitate socială Electroalfa se focusează spre domeniile educație, societate și cultură.

Fundația Alfa, Suflet și Energie contribuie la dezvoltarea tinerilor studenți prin acordarea de burse școlare de studiu, sprijină diverse cazuri sociale și proiecte de impact local sau regional ale ONG-urilor locale.

„Ne dorim ca implicarea în societate să fie tot mai puternică, fapt pentru care avem în plan dezvoltarea unor proiecte de voluntariat corporatist, care să contribuie activ la viața comunității de care aparținem”, adaugă fondatorul fundației Alfa, Suflet și Energie.

Planuri de dezvoltare

În ceea ce privește investițiile efectuate de Electroalfa, cele mai recente s-au concentrat pe dezvoltarea de noi produse și segmente de piață – peste 1,4 milioane de euro. Pentru viitor, investițiile planificate vizează extinderea capacității de producție și construirea unei noi fabrici.

Investițiile în tehnologii noi, cercetare, dezvoltare și inovație sunt o caracteristică pentru managementul Electroalfa.

„Punem accent pe calitatea produsului livrat către client și este foarte important să avem cele mai moderne linii tehnologice de fabricație. Am dezvoltat produse noi, care au fost testate atât în propriul Centru de Cercetare și Dezvoltare, cât și în laboratoarele internaționale. Ne focalizăm atenția spre piețele externe, participând la diverse misiuni economice și întâlniri de afaceri, reușind să livrăm produse în Africa, Europa, Orientul Mijlociu, și chiar Australia.”, a declarat Gheorghe Ciubotaru, fondatorul Electroalfa.