Electroalfa, viziune și profesionalism în domeniul energetic

01.09.2018

Repoziționarea companiei în piață, prin abordarea unui nou stil de management, bazat pe filozofia Kaizen. În anul 1991, la doar un an de la instaurarea democrației în societatea românească, un inginer român, vizionar, a înființat prima companie din Grupul Electroalfa la Botoșani. Prin încredere, muncă, dedicare, respect și permanentă adaptare la cerințele partenerilor, Electroalfa a ajuns astăzi un brand românesc recunoscut pe piața națională și apreciat pe piețele de peste hotare pentru produsele și serviciile oferite în domeniul energiei, industriei, infrastructurii și al clădirilor. Electroalfa activează pe piața de profil prin intermediul a trei divizii de business: Echipamente Electrice, Confecții Metalice și Antrepriză.

Consolidarea business-ului Electroalfa din ultimii ani a avut ca punct strategic implementarea unui nou sistem de management, bazat pe filozofia Kaizen. Kaizen este un concept japonez aplicat pentru prima dată de către compania Toyota și are ca scop îmbunătățirea continuă a proceselor și eficientizarea activității. Performanța proceselor, dezvoltarea oamenilor și managementul eficient al fluxurilor de producție sunt pilonii de bază care asigură dezvoltarea unui business sănătos.

“Noul sistem de management aduce îmbunătățiri la toate nivelurile organizației.  Avem definite proiectele strategice pe anul în curs, care sunt bine corelate cu cerințele clienților. Astfel monitorizăm și îmbunătățim continuu indicatorii de OTD (order time delivery) și calitate. Am reușit să ne construim propriul manual de standarde, care eficientizează activitatea de management, dar și cea operațională”, ne-a declarat domnul Gheorghe Ciubotaru, fondatorul Electroalfa.

Concept unic în zona antreprenoriatului românesc pentru motivarea oamenilor, ce are la bază un sistem de evaluare al performanței și implică acordarea de acțiuni virtuale

Anul 2018 aduce în istoria Electroalfa o nouă schimbare în structura acționariatului, prin acordarea de acțiuni cu titlu gratuit către 14 persoane din cadrul companiei. Această abordare vine ca o recunoaștere a muncii și dedicării oamenilor cheie din companie și întărește plusul de performanță. Statutul de acționar este deschis oricărui angajat din cadrul grupului, dacă acesta performează în baza îndeplinirii indicatorilor financiari și este co-interesat în dezvoltarea bussines-ului pe termen lung.

Performanța este valorificată în companie, începând cu acest an, printr-un sistem inedit de motivare, ce implică acordarea de acțiuni virtuale, în cuantum de 20% din profitul realizat, oamenilor care își îndeplinesc obiectivele strategice pe post. Acțiunile virtuale se transformă în bani atunci când obiectivele strategice sunt îndeplinite.

Produse performante, de calitate și fiabile

Diviziile Echipamente Electrice și Confecții Metalice gestionează portofoliul de produse al companiei. Producția se realizează local, la Botoșani, în cadrul a trei fabrici, dotate cu tehnologii performante. Echipa de ingineri electrici și mecanici își desfășoară activitatea în cadrul birourilor de proiectare și ofertare din Botoșani, Iași, Alexandria, București și Chișinău. Electroalfa este prezentă pe întreg teritoriul țării prin birourile de vânzări active în București, Constanța, Craiova, Sibiu, Cluj-Napoca, Bacău, Iași.

Activitatea de antreprenoriat, realizată de Divizia Antrepriză, asigură înglobarea produselor Electroalfa în lucrări complexe, livrabile „la cheie”, care implică proiectarea și execuția efectivă a investiției.

Susținut de o cercetare solidă, portofoliul de echipamente electrice Electroalfa excelează în termeni de inovare, calitate și siguranță. Divizia Echipamente Electrice derulează constant proiecte de optimizare a produselor din portofoliu, ca urmare a specificațiilor tehnice solicitate de clienți sau a cerințelor din piață. În ceea ce privește partea de cercetare- dezvoltare produse noi, Electroalfa a lansat o nouă gamă de celule electrice de medie tensiune 24 KV, a dezvoltat o nouă generație de tablouri de joasă tensiune Dismod T3N și un nou echipament de telecomunicații. La export există acțiuni de valorificare a oportunităților din zona proiectelor de energie regenerabilă și microhidrocentrale. Pentru Electroalfa, pătrunderea pe piețele externe, cu precădere cele din Africa și Orientul Mijlociu, a determinat alinierea la standarde și omologări internaționale, procese complexe din punct de vedere tehnic.

În ultimii ani, Divizia Confecții Metalice a continuat abordarea susținută a pieței subcontractorilor de produse metalice. Pe această nișă, Electroalfa se adresează clienților din domenii variate ce folosesc produse metalice dedicate sau integrate în echipamente complexe. În acest an s-au derulat peste 30 proiecte de asimilare produse noi în fabricație pentru clienți naționali și internaționali.

Echipamentele Electroalfa au fost testate atât în cadrul centrului, cât și în laboratoare specializate din țară și străinătate. Pentru unele produse dezvoltate au fost obținute și brevete de invenție.

Activitatea Centrului de Cercetare-Dezvoltare

În cadrul Centrului de Cercetare-Dezvoltare s-au dezvoltat produse precum: prima celulă de medie tensiune produsă în România la care sistemul de broșare-debroșare a întrerupătorului și acționarea CLP-ului se face atât manual, cât și motorizat; post de transformare compact în anvelopă monobloc de beton; tablou electric cu sertare debroșabile de 6300A/130kA; contact debroșabil de medie tensiune de 2500A/40kA, la care timpul de montaj este foarte redus și simplificat datorită soluției tehnice adoptate; celula de medie tensiune cu dublu sistem de bare.

În prezent se proiectează celula de medie tensiune de 36kV, produs ce poate fi integrat în posturile de transformare compacte care asigură racordarea consumatorilor industriali sau publici la rețeaua de medie tensiune.

“Centrul de Cercetare și Dezvoltare este o investiție importantă, care susține strategiile de creştere a competitivităţii economice şi tehnologice a produselor Electroalfa. Activitatea de cercetare ne este necesară, în primul rând pentru a putea intra în competiție cu marile companii străine, atât pe piața națională cât și pe piețele externe”, a precizat fondatorul Electroalfa.

Pe partea de tehnologie, s-a realizat un soft pentru generarea automată şi simultană a nomenclatorului de produs, a normării tehnice şi a fluxului tehnologic pentru fiecare reper sau subansamblu al unui produs, ceea ce a condus la creşterea semnificativă a vitezei de lucru şi a obţinerii de situaţii centralizate rapide și corecte în procesul de producţie.

Soluțiile Electroalfa integrate în cele mai diverse proiecte naționale, dar și internaționale

În cadrul Diviziei Antrepriză, cele mai mari contracte sunt reprezentate de lucrările în domeniul energetic (stații electrice de transformare 110/20 kV) și al utilităților publice (stații de pompare și sisteme pentru irigații). Pe zona de echipamente electrice, Electroalfa a livrat produse pentru modernizarea de stații electrice (magistrala de metrou București, stația electrică Poiana, rafinăria Petrobrazi, etc), extinderea și securizarea rețelelor electrice a distribuitorilor naționali de energie electrică (Distribuție Oltenia, Delgaz Grid, Electrica), alimentarea cu energie electrică a clădirilor rezidențiale și terțiare (Coresi Mall Brasov, Spital Filantropia București, Complex Agrigol Moldova). La export, Electroalfa derulează proiecte în Europa și Africa ce vizează obiective de modernizare centrale producție energie electrică, alimentare cu energie electrică și automatizare stații de pompare apă pentru irigații.

Electroalfa activează pe piețele externe din Europa (Franța, Germania, Republica Moldova, Austria, Polonia, Norvegia, Finlanda, Olanda, Marea Britanie, etc.), Orientul Mijlociu (Kuweit, Arabia Saudită), Africa (Etiopia, Burundi, Sudan, Senegal, Mali, Burkina Faso, Guineea Ecuatorială, Togo, Rwanda, Uganda), America de Sud (Columbia), Oceania (Australia). Valoarea exporturilor se situează la un procent anual de 10-15% din totalul cifrei de afaceri a Grupului Electroalfa.

Experiența celor 27 de ani de activitate neîntreruptă, concretizată prin finalizarea cu succes a multor proiecte, participările la licitații complexe, tehnologiile integrate în procesul de producție, raportul calitate/preț competitiv, parteneriatele încheiate de-a lungul timpului cu furnizori de top din domeniu, precum și preocuparea pentru dezvoltarea profesională timpurie, orientată către tinerii absolvenți, cu scopul de a forma specialiști în domeniu și dezvoltarea profesională continuă a angajaților, sunt câteva dintre atuurile Electroalfa, care recomandă compania ca un partener și angajator de încredere.

Obiective investiționale

În 2018, Electroalfa are în derulare proiecte mari de investiții, care au ca obiectiv creșterea capacităților de producție prin construcția unei fabrici noi de producție echipamente de medie tensiune și extinderea fabricii de confecții metalice. Valoarea celor două proiecte este de 9 milioane de euro și are ca termen de finalizare anul 2019. De asemenea, compania investește în dezvoltarea oamenilor pentru a asigura un nivel înalt de competențe tehnice sau manageriale.

În ceea ce privește rezultatele financiare, în anul 2017 Grupul Electroalfa a realizat o cifră de afaceri de 129 de milioane de lei, cu un profit de 3,7 milioane. Previziunile pentru 2018 sunt estimate luând în calcul o creștere de 25%.

 

 

 

Citiți și despre: