ELECTROPUTERE – furnizor global de produse electrotehnice de putere

01.01.2015

Compania se concentrează pe producția de transformatoare de putere și cea de mașini electrice rotative. ELECTROPUTERE, una dintre cele mai renumite companii din industria românească, a fost fondată în 1949, acumulând o experiență de peste 65 de ani. Destinată inițial producției de utilaj electrotehnic greu, societatea și-a croit drum în contextul unei competiții acerbe, traversând cu succes diferite perioade de tranziție și schimbări sociale, oferind soluții eficiente nevoilor de piața identificate la nivel global. 

Astăzi, compania se concentrează pe cele două activității principale ale sale: producția de transformatoare de putere și cea de mașini electrice rotative, depunând toate eforturile pentru fabricarea de produse unicat, „customizate”, care să răspundă exigențelor impuse de client. Reprezentanții ELECTROPUTERE sunt de părere că promovarea unei culturi a inovării, a dezvoltării tehnologice și a susținerii adaptabilității produsului la cerințele clientului, inclusiv condiții de climă și temperatură tot mai variate, sunt esențiale.

Transformatoare, în peste 30 de țări

La doi ani de la lansare, compania a livrat primul său transformator, clădindu-și în timp o reputație solidă ca unul dintre cei mai importanți producători din industria de profil, fabricând transformatoare cu o tensiune nominală de până la 420kV: transformatoare trifazate, autotransformatoare cu putere nominală de până la 440MVA și transformatoare monofazate cu putere nominală de până la 3x167MVA, concepute în conformitate cu specificațiile clientului și cu standardele internaționale aplicabile precum IEC, GOST, ANSIS, BS. Acestea acoperă o gamă largă de aplicații în substațiile electrice: transformatoare de generator, de distribuție, de interconexiune sau de rețea, cât și transformatoare pentru stații mobile.

Transformatoarele de putere sunt livrate și montate în peste 30 de țări din toată lumea, funcționând cu succes în diferite medii climatice și intervale de temperatură de la -60C0 în Siberia sau Canada la +55 C0 în Arabia Saudită sau Irak.

Proiectarea transformatorului de putere conceput de ELECTROPUTERE se află într-un proces continuu de îmbunătățire, folosind-se materiale și componente de ultimă generație și asigurând-se un nivel scăzut de pierderi, zgomot și costuri de întreținere pe durata de viață a produsului, asociate cu o rezistență crescută la stres electrodinamic și un sistem eficient de monitorizare.

Un exemplu de performanță este cea mai cunoscută centrală electrică echipată cu transformatoare ELECTROPUTERE: Hidrocentrala Porțile de Fier de pe Dunăre. Aceasta funcționează cu succes din 1973. Un alt exemplu este Centrala Nucleară de la Cernavodă, funcțională din 1987.

Industria producătoare de transformatoare de putere a evoluat spectaculos în ultimii ani pe toate piețele, datorită cererii mari de centrale electrice, urmare a dezvoltării infrastructurii energetice, ne-au explicat oficialii ELECTROPUTERE.

Mașini electrice rotative

Primele mașini electrice rotative au fost realizate în ELECTROPUTERE în anul 1950. Producția a trecut constant prin procese de îmbunătățire, de la motoare asincrone simple de joasă tensiune la motoare asincrone de înaltă tensiune și generatoare sincrone și asincrone pentru centrale electrice. Inginerii calificați se angajează constant să ofere cele mai bune soluții partenerilor săi prin softuri specializate de proiectare 3D și de optimizare a motorului.

Compania deține un portofoliu de 5.800 de tipuri de mașini electrice rotative. Unele dintre cele mai importante realizări au fost motoarele de mare viteză (15000 rpm), motoarele de viteză și inerție mari (8000 rpm la rotoare cu greutatea de 600 kg), motoare protejate contra exploziilor și motoare destinate centralelor nucleare.

ELECTROPUTERE produce acum motoare asincrone de joasă, medie și înaltă tensiune cu rotor bobinat și în scurt circuit și generatoare de la 200 la 7200 KW, generatoare sincrone și asincrone pentru hidrocentrale cu puterea nominală de până la 7000 KVA, motoare protejate contra exploziilor, pentru variatoare de viteză, submersibile și asincrone de joasă tensiune pentru platformele de foraj petrolier.

Motoarele și generatoarele sunt livrate în peste 100 de țări din toată lumea și oferă soluții pentru o gamă largă de aplicații industriale și utilitare, în industrii precum: ciment, minerit, industria metalurgică, petrolieră, energetică, aprovizionare cu apă&irigații, industria chimică&petrochimică, industria de hârtie și celuloză, echipamente de testare și altele.

Mediile climatice și intervalele de temperatură în care funcționează motoarele ELECTROPUTERE variază de la temperaturi extreme de -50 Cîn Kamchatka la fluctuații de mediu, altitudini de peste 2000 m și temperaturi de +45 C0 în condițiile extrem de uscate din Deșertul Atacama.

Furnizor global

Încă din 2007, anul privatizării ELECTROPUTERE (când pachetul majoritar de acțiuni a fost achiziționat de Al-Arrab Contracting Company Limited, parte a Al Rajhi Holding Group din Arabia Saudită) viziunea declarată a companiei este să devină un furnizor global de transformatoare de putere și mașini electrice rotative, care să ofere clienților săi soluții eficiente, servicii prompte și produse durabile.

Criza economică

Problemele cauzate de criza economică la nivel global au afectat creșterea economică preconizată și stabilitatea financiară a multor colaboratori ai companiei, așadar consecințele crizei economice au fost resimțite semnificativ.

Prăbușirea sau destabilizarea financiară a unora dintre principalii parteneri de afaceri, scăderea numărului de comenzi pe piețe sau clienți cheie, eforturile crescute de recuperare a creanțelor, pierderea încrederii noilor investitori, cât și politicile comerciale agresive adoptate de mari competitori sau țări precum China și India, toate au fost doar consecințele crizei financiare resimțite de ELECTROPUTERE.

Prin programe de restrângere de activitate, reorganizarea structurilor funcționale și penetrarea de noi piețe, mai puțin afectate de recesiune sau care traversează perioade intense de creștere a numărului populației sau de dezvoltare socio-economică, compania a reușit să treacă la redresare financiară.

Așteptări de la 2015

Reprezentanții companiei sunt de părere că anul 2015 va aduce o continuare a evoluției pozitive a sectorului de activitate. 

Una dintre investițiile de lungă durată ale societății este proiectul dedicat modernizării spațiilor de producție și a clădirilor de birouri. Această acțiune a început în anul 2008 și continuată etapizat și în 2015.

Planurile pe termen lung presupun livrarea de produse atât pe piețe deja consacrate, cât și pe piețe penetrate și cucerite în ultimii ani precum Arabia Saudită, extinderea colaborării în zone deschise recent printr-o primă livrare de succes (Kosovo și Rusia), dar și accesarea de noi oportunități. În prezent, ELECTROPUTERE este în negocieri pentru cele dintâi contracte în Tunisia și Maroc.

Fie că este vorba de calitatea produselor, de termenul scurt de livrare sau de serviciile post-livrare, ELECTROPUTERE se angajează să răspundă și să depășească așteptările clienților. Valorile sale sunt profesionalismul, transparența, responsabilitatea, cooperarea și încrederea.

 

 

Citiți și despre: