Slide

Producatori

ELECTROTEHNICA Echipamente Electrice - 100 de ani de activitate

ELECTROTEHNICA Echipamente Electrice – 100 de ani de activitate

01.04.2015

Compania mizează pe o gamă extinsă de UPS (20 – 150 kVA) cu autonomie ridicată. ELECTROTEHNICA Echipamente Electrice este una dintre cele mai longevive companii din România. Anul acesta societatea împlinește 100 de ani de activitate, fiind cea mai veche societate comercială din țara noastră, care activează în domeniul electrotehnic.

Compania a demonstrat, odată cu trecerea timpului, faptul că este un partener de afaceri pe care companiile se pot baza, având o experiență bogată și complexă în cercetare, proiectare, dar și fabricarea produselor. În prezent, ELECTROTEHNICA Echipamente Electrice conduce topul producătorilor români de transformatoare și bobine, având o tradiție vastă în acest domeniu. În același timp, societatea este liderul pieței sectoarelor de redresoare și invertoare, acționări electrice de c.c. și c.a., echipamente pentru compensarea energiei reactive și sisteme de excitație statică pentru generatoare și motoare sincrone.

Momentele importante din istoria companiei coincid cu perioade cheie ale multor industrii, dar și cu dezvoltarea administrațiilor publice. De exemplu, între anii 1915 și 1940, ELECTROTEHNICA Echipamente Electrice a furnizat instalații electrice pentru clădiri guvernamentale, dar și pentru silozuri de cereale. Ulterior, în perioada cuprinsă între anii 1950 și 1960, societatea a dezvoltat o serie completă de transformatoare de medie tensiune, în gama 16 – 400 kVA, care au fost utilizate apoi pentru electrificarea celor mai multe dintre localitățile din România. Seria inovațiilor nu se oprește aici, întrucât între 1961 și 1970 se dezvoltă echipamente electrice complexe, pentru troleibuze, locomotive și vagoane de călători.

O altă perioadă importantă care a venit ca o adevărată provocare a fost cea cuprinsă între 1971 și 1989, când ELECTROTEHNICA Echipamente Electrice și instituții de cercetare renumite, precum IPA, ICPE sau ISPE, au dezvoltat o gamă largă de acționări electrice reglabile pentru majoritatea sectoarelor industriale din România. “Compania a trecut și prin momente dificile. De exemplu, perioada 1991 – 1995, când piețele tradiționale de export, reprezentate de țările membre CAER, s-au prăbușit și am fost nevoiți să ne redimensionăm capacitățile de producție și să ne adaptăm la noile condiții din piață. Perioada a coincis și cu trecerea de la o nouă generație de echipamente, bazată pe noile tipuri de componente electronice apărute în piață. În perioada 1990 și 2000 au fost dezvoltate serii noi de redresoare, invertoare și convertoare bazate pe tiristare GTO și tranzistoare IGBT”, ne-a declarat Marius Ion, administratorul ELECTROTEHNICA Echipamente Electrice S.A..

Chiar dacă societatea a trecut prin momente grele a reușit, cu ajutorul investițiilor bine definite și structurate, să treacă peste toate acestea. Dovadă a acestui lucru este faptul că în primăvara anului curent compania sărbătorește 100 de ani de activitate, eveniment ce va fi marcat printr-o întâlnire la care sunt invitați toți cei care au susținut ELECTROTEHNICA Echipamente Electrice. “ELECTROTEHNICA va fi și în viitor un partener de încredere, care le oferă tot sprijinul pentru a identifica cele mai bune soluții pentru lucrările de investiții, modernizări pe care le vom derula împreună. Angajații sunt elementul de bază al acestei companii, fără de care aceasta nu ar putea exista. Datorită eforturilor depuse de fiecare în parte, zi de zi, am atins această frumoasă vârstă de 100 de ani, drept pentru care le mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături în acești ani”, a completat oficialul companiei.

Parteneriate durabile

După anul 1990, relațiile comerciale din țara noastră s-au schimbat radical, iar companiile s-au văzut nevoite nu doar să diversifice gama de soluții, ci și să devină competitivi într-o piață necunoscută până atunci.

Pentru a rămâne pe primele locuri în preferințele partenerilor de afaceri, ELECTROTEHNICA Echipamente Electrice și-a schimbat oferta de produse și servicii, iar acum se mândrește cu clienți de renume. “În acest moment, principalii clienți ai companiei sunt: RCS&RDS, Camusat Telecom pentru echipamente de electroalimentare pentru telecomunicații, OMV Petrom pentru echipamente de compensare energie reactivă și acționări cu variatoare de viteză, Romelectro, Siemens, cu echipamente de joasă tensiune dedicate stațiilor electrice. Față de anul 1989 modificările bazei de clienți sunt radicale”, ne-a explicat Marius Ion.

Înainte de 1989 cea mai mare pondere în cifra de afaceri era dată de exporturilor de acționări electrice de curent continuu, pentru mașini unelte în zona CAER, în special pentru URSS, și de acționări electrice de mare putere pentru industria metalurgică, a cimentului și cea minieră.

Acum situația s-a schimbat radical, dovadă a acestui lucru este lista clienților curenți, iar intrarea în grupul New Century Holdings a adus nu doar asigurarea suportului din partea grupului, cât și posibilitatea ca societatea să se concentreze pe activitățile de bază și suportul financiar asigurat de grup. Cu toate acestea, efectele crizei economice s-au făcut resimțite în cadrul evoluției ELECTROTEHNICA Echipamente Electrice. “Până la începutul crizei din 2008, exporturile companiei reprezentau circa o treime din cifra de afaceri. Odată cu instaurarea crizei economice, câțiva clienți externi și-au redus drastic activitatea și exporturile directe au căzut la 10% din cifra de afaceri. În ultimii doi ani, comenzile la export au reintrat pe o pantă ascendentă, dar cele mai multe sunt exporturi indirecte”, ne-a declarat Marius Ion, administratorul ELECTROTEHNICA Echipamente Electrice.

În ultimii doi ani, comenzile la export au reintrat pe o pantă ascendentă, dar cele mai multe sunt exporturi indirecte – Marius Ion, administratorul ELECTROTEHNICA Echipamente Electrice

Planuri de viitor

Cu un număr de aproximativ 100 de angajați, compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 19.500.000 de lei, asta în condițiile în care programele de investiții ale multor societăți au fost diminuate, mai ales la cele care au capital de stat, iar acest lucru s-a resimțit puternic.

Eforturile de dezvoltare au fost direcționate așadar către sisteme de electroalimentare de siguranță pentru echipamente de telecomunicații, acestea reprezentând, în prezent, peste o treime din cifra totală de afaceri. De asemenea, compania mizează și pe sistemele de electroalimentare de siguranță pentru metrou, CFR și stații electrice. “În anul 2015 ne propunem să continuăm procesul de dezvoltare organică a companiei, să extindem gama de produse din portofoliu, cu o gamă extinsă de UPS (20 – 150 kVA) cu autonomie ridicată, pentru aplicații critice din zona transporturilor feroviare”, ne-a declarat Marius Ion, administratorul ELECTROTEHNICA Echipamente Electrice.