Elevii şi studenţii români au învățat de ce merită să fii medic de terapie intensivă

13.10.2015

Aproximativ 350 de elevi şi studenți au învățat de la cei mai buni specialiști de ce merită să fii medic de terapie intensivă în ţara noastră. Timp de 18 luni, aceştia au fost consiliați și orientați profesional, au luat parte la activități din spitale, iar cei mai buni dintre ei au câștigat stagii de practică pe lângă medici dintr-o clinică de renume din Franța.

Acesta este al doilea an consecutiv când studenții români merg în Europa pentru specializare, în cadrul proiectului „Program de consiliere pentru elevi și studenți la Medicină și Practică în Terapie Intensivă”, finanţat din fonduri europene.

„Acest proiect a fost o reușită, în sensul că am apropiat studenții de activitatea practică concretă ce are loc în spital. (…) Ei au înțeles mai bine cât de importantă este pregătirea teoretică și practică și că dacă nu ai cunoștințe solide, nu poți face față unei urgențe care pune în pericol viața pacientului”, a afirmat Dr. Laura Constantinescu, managerul proiectului ATI.

La finalul stagiilor efectuate în Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Pantelimon” București, în cadrul Clinicii Spitalului Fundeni, dar și în alte prestigioase secții de terapie intensivă din București, cei aproape 200 de studenți din program au fost testați pentru cunoștințe. Primii 25 și-au continuat practica în Spitalul Bichat Claude Bernard, Paris.

Medicii de acolo au fost încântați de pregătirea studenților români.

„Studenții au avut acces la reanimare și la blocul operator în mai multe specialități chirurgicale. Partea teoretică a fost dedicată acelor gesturi pe care le vor putea face și în afara reanimărilor (abord venos, regularea debitului cardiac, interacțiile între circulație și vetilatie). De asemenea s-a insistat mult pe raționamentul medical și pe principiile de fiziologie și fiziopatologie”, arată dr. Dan Langrois, șef secție ATI Cardiovascular, Spitalul Bichat Claude Bernard, Paris.

 

 

Citiți și despre: