Stiri: IT&C

DevHacks 2022

Riscurile eliminării scutirii de impozit a IT-iştilor

27.10.2021

Eliminare scutire impozit IT. Rectorul Universităţii Politehnica Timişoara atrage atenţia asupra riscurilor eliminării scutirii de impozit a IT-iştilor. Conform acestuia, eliminarea scutirii de impozit a IT-iştilor poate avea un efect invers. În piaţă deja există o tendinţă a angajaţilor de a-şi înfiinţa PFA-uri sau de a lucra pentru companii din străinătate.

În prezent sunt aproximativ 100.000 de angajaţi în IT care beneficiază de scutirea impozitului pe venit.

În mediul politic şi guvernamental se vorbeşte deja de eliminarea acestui avantaj, iar principalul argument este că măsura ar creşte veniturile la bugetul statului.

Eliminare scutire impozit IT. Semnal de alarmă

Astfel, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, Florin Drăgan, atrage atenţia că o astfel de măsură ar putea duce la adâncirea crizei de angajaţi din IT. O parte dintre actualii angajaţi ar putea lucra din România pentru companii din străinătate.

În spaţiul public au apărut mai multe discuţii despre eliminarea scutirii impozitului pe venit de care beneficiază angajaţii din IT, construcţii şi cercetare.

Potrivit Ministerului de Finanţe această măsură ar aduce anual încă 600 de milioane de euro la bugetul statului. Numai că o astfel de decizie poate avea efecte contrar aşteptărilor, pentru că majoritatea angajatorilor nu sunt dispuşi să acopere această impozitare, iar în piaţă sunt deja mişcări ale angajaţilor către freelancing sau companii din străinătate.

Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara a analizat situaţia şi vine cu mai multe concluzii.

„Multe companii de IT din străinătate deja au început campanii de recrutare, iar planul lor cuprinde şi angajaţi din România. Pandemia de coronavirus a făcut ca distanţa să nu mai fie o problemă. Practic, oamenii pot lucra de acasă pentru companiile de afară pentru că acestea nu le vor impune prezenţa fizică la birou sau în ţara respectivă. În momentul în care veniturile angajaţilor din IT vor scădea, ei vor fi tentaţi să facă pasul către firme de afară.

Piaţa IT nu poate suporta o astfel de migraţie pentru că este o mare criză de specialişti. Pe de altă parte, există un trend ca angajaţii cu venituri mari să îşi facă PFA-uri sau propriile firme unde este un altfel de sistem de impozitare. O eliminare a scutirii impozitului pe venit va face ca aceste tendinţe să crească şi automat taxele plătite statului vor scădea”, susţine Florin Drăgan, rectorul Universităţii Politehnica Timişoara.

Cele mai bune soluţii pentru piaţa muncii

Universitatea Politehnica Timişoara a colaborat de-a lungul timpului atât cu companiile prezente în vestul ţării, cât şi cu instituţiile statului pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru piaţa muncii. Numeroase companii prezente în vestul ţării au venit în ultimul an pentru a se consulta cu specialiştii UPT în vederea unor noi investiţii.

Un calcul arată că în ultimele şase luni au fost anunţate investiţii străine de aproximativ un miliard de euro pentru extinderea capacităţii de producţie a unor companii, dar şi pentru cercetare, în crearea unor noi produse inovatoare. O mare parte din bugetele planificate de aceste companii este alocat resursei umane.

„În momentul în care specialiştii financiari ai acestor companii au planificat bugetele de extindere, au luat în calcul baza fiscală care exista în acel moment. O astfel de mişcare ar produce un adevărat şoc pentru că în România, când recrutezi un om, negociezi salariul net. Dacă salariul este impozitat, practic îi propui un venit mai mic faţă de ce era planificat în buget, iar acest lucru poate duce la o îngreunare a recrutării. Altfel spus, investiţiile anunţate deja ar putea fi afectate sau s-ar putea tempera. Putem fi puşi în situaţia ca proaspeţii absolvenţi ai universităţilor din România să fie direct angajaţi de companii din străinătate, să lucreze pentru birourile de acolo pe salarii mai mari, iar criza forţei de muncă de la noi să se acutizeze”, susţine Florin Drăgan, rector la Universitatea Politehnica Timişoara.

Citește și Cybersecurity, o provovare în 2021