Stiri: Sanatate

Eliminarea taxei clawback ar putea stopa dispariţia medicamentelor de pe piaţă

22.09.2016

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Guvernului să ia în considerare eliminarea taxei clawback, concomitent cu o politică de prețuri rațională și predictibilă, singurele măsuri care ar putea stopa, în acest moment, dispariția medicamentelor de pe piață.

Piața de medicamente a scăzut în ultimele 12 luni cu 4,4%, în principal din cauza scăderii medicamentelor pe bază de prescripție în farmacii cu 7,5%, conform datelor de piață furnizate de Cegedim. Pe unele segmente de importanță majoră pentru sănătatea populației, precum cel al bolilor cardiovasculare, piața a scăzut cu 18,6%.

„Accesul pacienților la tratament este din ce în ce mai dificil, în condițiile unei presiuni fiscale considerabile asupra producătorilor de medicamente și a unei subfinanțări evidente a sistemului de sănătate,” a declarat Dan Zaharescu, Director Executiv al ARPIM.

Industria farmaceutică reamintește că taxa clawback a fost introdusă în 2009 ca o măsură temporară, în contextul crizei financiare, și a afectat exclusiv producătorii de medicamente, care acoperă astfel întreg deficitul public de finanţare pe piaţa medicamentelor din România (aproximativ 1,5 miliarde lei în anul 2015). Rezultatul unor politici care au menținut medicamentele la prețuri minime, împreună cu presiunea fiscală nesustenabilă determinată de taxa clawback, au făcut ca mii de medicamente să dispară de pe piață, în timp ce introducerea unor medicamente noi este foarte restrictivă.

„Taxa clawback este un eșec evident. Economiile pe care statul pretinde că le-a făcut cu ajutorul prețurilor mici și al suprataxării vor fi cu mult depășite de cheltuielile pentru tratarea unor afecțiuni mult mai grave, cauzate de lipsa medicamentelor uzuale, care au dispărut,” a declarat Laurențiu Mihai, Director Executiv al APMGR. Cele două asociații atrag atenția că dezbaterea despre o nouă politică de prețuri a medicamentelor este incompletă, în condițiile menținerii în orice formă a taxei clawback.

De altfel, eliminarea taxei clawback și evitarea de a fi sub minimul european al prețurilor sunt măsuri necesare și normale, în condițiile în care nu mai există motivația crizei economice, din ce în ce mai multe medicamente sunt retrase de pe piață și unii pacienți sunt puși în situația de a nu mai avea acces la medicamentele de care au nevoie.