Slide

Producători

ELMAS, producător de instalații de ridicat made in Brașov

01.04.2021

Compania produce și furnizează o gamă completă de ascensoare personalizate, platforme pentru materiale, macarale industriale, structuri metalice, stivuitoare refabricate cu aplicabilitate în multiple domenii industriale și comerciale. Bazele companiei ELMAS din Brașov, societate cu capital 100% autohton, au fost puse în urmă cu 31 de ani. Dacă la început compania desfășura activități de service pentru ascensoare, astăzi Elmas este lider în industria fabricării echipamentelor de ridicat și manipulat din economia românească.
Cu 400 de angajați, o cifră de afaceri de 29,5 milioane de euro înregistrată în 2020, opt locații la nivel național și subsidiare în Moldova, Ungaria, Bulgaria și Israel, cu facilități de cercetare și dezvoltare, proiectare, producție, service și divizii de vânzări, ELMAS este o companie cu o dezvoltare dinamică în peisajul economic românesc. Portofoliul actual de produse acoperă o mare parte din domeniul instalațiilor de ridicat – stivuitoare, macarale industriale, ascensoare, platforme pentru materiale, sisteme de parcare auto, sisteme de depozitare și utilaje forestiere.

Producție de ascensoare personalizate sau unicat

Astfel, la Brașov sunt fabricate o gamă completă de ascensoare pentru persoane, lifturi pentru materiale și ascensoare auto echipate cu componente fiabile, care asigură o durată îndelungată de funcționare. De la casete de comandă touchless pentru cabină sau de palier, module pentru decontaminarea aerului din cabine UVECO, cabine integral panoramice, motoare electrice performante, până la panouri de comandă cu funcții programabile și software ELMAS sau sisteme de monitorizare de la distanță a ascensoarelor (SED), compania a dezvoltat o vastă paletă de ascensoare adaptate conform aplicației clientului.

În acest moment, compania brașoveană este singurul producător autohton de ascensoare, care oferă soluții 100% personalizate și exclusive.

Experiența acumulată, calitatea produselor și inovația sunt recunoscute și la nivel mondial, compania ELMAS fiind singura din Europa de Est care a câștigat trei ani consecutivi (2019, 2020, 2021), concursul mondial „Project of the Year”, organizat de „Elevator World” SUA, la categoria „Lifturi speciale”.

„Premiul din 2019 a fost câștigat cu proiectul Ascensorul STONE, livrat și montat la Castelul Bran. Liftul unicat are în componență o cabină panoramică echipată cu monitoare multimedia, un termen de garanție de 25 de ani de funcționare zilnică și deține un record deosebit: efectuează cea mai lungă cursă avizată din România, de 31,5 metri, între cele două stații, cea de pornire și cea de sosire. Proiectul desemnat câștigător în 2020 este ascensorul MEGA ELEVATOR, livrat și montat în Tel Aviv, Israel. Ascensorul fabricat de ELMAS este unic prin dimensiunile sale și dispozitivele speciale de siguranță integrate. În 2021, pentru soluția tehnică adoptată, câștigător a fost desemnat proiectul Pasărea Măiastră, platformă pentru persoane integrată în cadrul Centrului Internațional Constantin Brâncuși din Craiova”, ne-a declarat Dl. Marius Paraipan, Marketing Manager ELMAS.

Proiectul Platforma pentru persoane „Pasărea Măiastră”, integrat în cadrul Centrului Internațional Constantin Brâncuși din Craiova, a fost desemnat câștigător în 2021, pentru soluția tehnică adoptată

Proiectanții ELMAS au dezvoltat conceptul și au proiectat platforma pentru persoane, abordând soluții îndrăznețe, speciale, care să răspundă corect scopului cerut din punct de vedere funcțional, în condiții de siguranță, cu un design aparte.
Pentru a crea un efect emoțional și vizual, la atingerea punctului maxim al cursei, cabina platformei Păsării Măiastre se va afla complet în interiorul ansamblului arhitectural din sticlă. Pasagerul are ocazia să experimenteze, în cele câteva zeci de secunde cât durează „ascensiunea”, o cufundare în lumea lui Brâncuși.

Refabricare de stivuitoare Linde

Prin adoptarea conceputului de economie circulară, ELMAS a investit și în dezvoltarea unei linii de refabricare stivuitoare. În acest mod sunt reciclate anumite componente de la stivuitoarele vechi și utilizate la producția unor echipamente refabricate. Acest proces de refabricație se aplică exclusiv stivuitoarelor aflate într-un stadiu avansat de degradare, destinate reciclării, fiind nevandabile, cu durata de viață expirată, indiferent dacă sunt preluate de la client, răscumparate sau în sistem de buy back.

Stivuitoarele refabricate se livrează cu o documentație nouă conform EC 42/2006 și cu indicatorul de bord la „0” ore de funcționare

Produsele rezultate în urma procesului de refabricare sunt destinate vânzării sau închirierii. Linia de refabricare stivuitoare are o suprafață totală de 1.080 mp, fiind inaugurată în 2016, în urma unei investiții de 700.000 de euro. Acest proces de refabricare conduce la o economie importantă de resurse și materii prime, având un impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Soluții energetice fiabile

În prezent, energia regenerabilă și în special cea electrică par a fi sursele ecologice pentru motoarele propulsoare, dar și pentru acționarea utilajelor folosite în manipularea și transportul mărfurilor. Companiile care dețin flote importante de electrostivuitoare caută continuu modalități de eficientizare și disponibilitate a echipamentelor, pentru a menține un nivel ridicat de productivitate.

Pentru acestea, stațiile mobile ELMAS de încărcare a bateriilor de tracțiune pentru stivuitoarele electrice pot reprezenta o soluție optimă și rentabilă, adaptată conform cerințelor fiecărei aplicații. Stațiile mobile de încărcare baterii de tracțiune produse la ELMAS Brașov sunt oferite clienților spre închiriere și elimină dificultățile obținerii autorizațiilor de construcție necesare în cazul unei amplasament convențional.

Producție macarale industriale și structuri metalice

De la începutul anului 2005, la Brașov se fabrică o gamă diversificată de macarale industriale monogrindă, bigrindă sau portal, adaptate diferitelor aplicații industriale sau comerciale, care ajută la creșterea productivității în cadrul fluxului de materiale.
ELMAS produce și livrează poduri rulante sistem Demag pentru sarcini între 1,6 și 300 de tone, cu ecartamente între 6 și 40 de metri, macarale portal mono și bigrindă, macarale pivotante ELMAS, la înalte standarde de calitate.

Din 2014, ELMAS și-a dezvoltat capacitatea de producție, investind peste 5 milioane de euro într-o fabrică și în dotări cu tehnologii moderne din domeniul producției de structuri metalice complexe și macarale industriale

Specializată  în industria instalațiilor de ridicat, compania ELMAS din Brașov a livrat recent către un beneficiar european două macarale industriale pentru 150 și respectiv 360 de tone. Proiectarea, producția și montajul celor două macarale, care vor fi utilizate în sectorul producției de energie hidroelectrică, este realizat de specialiștii ELMAS.
Fiecare produs fabricat la Brașov este oferit clienților împreună cu un pachet complet de servicii – consultanță tehnică, proiectare specializată, documentații tehnice complete, montaj, service cu acoperire națională și în afara țării, lucrări de întreținere și revizie, piese de schimb exclusiv originale, service call center 24 h/7zile.

Centrul de dezvoltare și inovare

În anul 2020, compania brașoveană a finalizat investiția de aproximativ 900.000 de euro într-un Centru de Dezvoltare și Inovare. Scopul acestui centru este de a desfășura diferite activități de dezvoltare și inovare în domeniul instalațiilor de ridicat, pentru a crea produse competitive cu un nivel tehnologic ridicat.
„În cadrul centrului funcționează și un Laborator de Încercări, care realizează diferite examinări și teste pe parcursul procesului de producție a macaralelor industriale, ascensoarelor sau refabricarea stivuitoarelor, care conduc astfel la furnizarea pe piață a unor produse competitive. Laboratorul de Încercări este acreditat RENAR și autorizat ISCIR pentru efectuarea de încercări nedistructive, spectrochimice, mecanice și metalografice”, explică Dl. Marius Paraipan.

Investiții în producția de energie verde

Pentru asigurarea cu energie electrică necesară derulării procesului de fabricație instalații de ridicat, au fost montate panouri fotovoltaice pe acoperișul halei de producție, cu o suprafață de 5.000 mp, care produc 300 de kW/oră. Investiția derulată în 2018 pentru producerea de energie verde, în vederea consumului propriu, s-a ridicat la 650.000 de euro. Mare parte din energia produsă de parcul fotovoltaic alimentează 16 turbine care filtrează aerul continuu, îl încălzesc sau răcesc, pentru a asigura un climat de lucru sănătos, în interiorul halei de producție. În urma acestei investiții, clădirea a fost încadrată la clasa A de performanță energetică.

Responsabilitate Socială – Dezvoltare Durabilă

ELMAS conștientizează pe deplin faptul că o companie deţine un rol central în societate, această poziţie oferindu-i ocazia să folosească atât resursele umane, cât şi pe cele naturale pentru a-şi realiza funcţiile productive şi pentru a obţine o anumită poziţie competitivă şi un anumit statut social.
Filosofia ELMAS este definită de 3 valori – integritate, încredere şi parteneriat.
Compania pune în centrul preocupărilor sale dezvoltarea profesională a angajaţilor, acest domeniu fiind considerat o investiție esențială pentru viitorul companiei. În plus, pe lângă dezvoltarea prin cursuri de specialitate, ELMAS acordă o atenţie deosebită și dezvoltării competenţelor sociale şi organizatorice.

Conform reprezentanților companiei, condițiile de muncă optime conduc la creșterea productivității și mențin un nivel ridicat al sănătății și securității ocupaționale, acesta fiind și motivul pentru care s-a investit într-o cantină modernă în incinta fabricii de producție macarale industriale și structuri metalice, În urma acestei investiții, angajații ELMAS beneficiază de un meniu variat, într-un ambient prietenos și plăcut.

Compania ELMAS oferă personalului angajat, pe lângă accesul la cantina modernă, beneficii precum programul de lucru flexibil, accesul la consultații medicale gratuite în cabinetul din cadrul companiei, transportul gratuit pentru angajații din localitate

Partener în educație și formare profesională

În vederea compensării lipsei de personal calificat din domeniul ascensoarelor în piața românească, s-a obținut autorizarea pentru formarea profesională în cadrul companiei pentru specializarea „Montator, reglor și depanator de ascensoare”, din partea Comisiei de Autorizare a furnizorilor de formare profesională din România. Cu dotarea necesară și echipa de traineri calificați, anul acesta va debuta prima sesiune de pregătire.

„În calitate de partener în educație, ELMAS s-a implicat și în fondarea școlii profesionale Kronstadt. Înfiinţată cu susţinerea activă a 11 companii de renume mondial, reprezentative în zona Braşovului, şcoala profesională Kronstadt oferă elevilor posibilitatea de a se forma profesional în strânsă colaborare cu şi sub tutela agenţilor economici. În fiecare an, absolvenții școlii profesionale Kronstadt și CTRR au rămas alături de ELMAS ca și angajați, iar pentru noi este o mare realizare să vedem că există concurență pe locurile din ELMAS, dorind să lucreze în cadrul companiei”, detaliază Managerul de Marketing.

ELMAS este unul din membrii fondatori ai Şcolii Profesionale Kronstadt, prima şcoală profesională din România creată după modelul învăţământului dual german

În același mod, ELMAS deține o colaborare foarte activă și cu Colegiul Tehnic Remus Răduleț din Brașov. Colaborarea cu Universitatea „Transilvania” Brașov și cu „Universitatea Tehnică de Construcții” București este deja în al treilea an. Totodată, compania este parteneră în programul „Fit for Future”, care are ca scop susţinerea calificării şi formării profesionale a tinerilor din zona Braşovului.

Planul investițional al ELMAS

Compania brașoveană și-a programat pentru acest an un buget de investiții de patru milioane de euro, după ce anul trecut, din cauza pandemiei, s-a văzut nevoită să oprească toate investițiile semnificative.

„Anul trecut am finalizat doar lucrările de amenajare la Centrul de Dezvoltare și Inovare ELMAS, prevăzute în investiția de aproximativ 900.000 de euro demarată în 2019”, spune Dl. Marius Paraipan.

Pentru anul acesta, compania intenționează să construiască în regim de prototip un sistem automat de parcare auto, precum și să achiziționeze utilaje performante pentru retehnologizarea fluxului de producție. De asemenea, compania va investi anul acesta în digitalizarea activității de producție, precum și în aplicarea unor tehnologii noi la echipamentele fabricate de ELMAS.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/elmas-brasov-competitia-elevator-world-project-of-the-year-2021/