Compania a implementat cel mai mare proiect de termoficare din ultimii 27 de ani din România. Elsaco este un grup de companii prezente preponderent în domeniile energiei, apei și utilităților, având ca principal obiectiv creșterea eficienței energetice. Bazele Elsaco au fost puse în anul 1992 de către Valeriu Iftime, inginer electronist, căruia un an mai târziu i s-au alăturat Ovidiu Jitaru, Petru Parfenov și Doru Popa, de asemenea ingineri, specializați în domeniile electronică și calculatoare.
„Curajul, competențele, munca susținută și echipa pe care am construit-o au determinat creșterea companiei, an de an. Am plecat de la 100.000 de dolari în 1992 și am ajuns la o cifră de afaceri de 65 de milioane de euro, în 2016. Numitorul comun al afacerilor noastre a fost domeniul automatizărilor, după care am extins aria către restul serviciilor”, a declarat Valeriu Iftime, președintele Consiliului de Administrație al grupului de companii Elsaco.
Primul business s-a bazat pe implementarea unui sistem SCADA, urmat de distribuția contoarelor de energie termică, apă, gaz metan și alte fluide.
Grupul Elsaco este format din 10 companii care acoperă domenii precum distribuția și vânzarea de echipamente de măsură și control, soluții în domeniul eficienței energetice, software de proces și business, soluții IT&C. Elsaco Electronic este cea mai mare și profitabilă companie din grup, înființată în 1994, activând ca integrator de sisteme și furnizor de servicii de inginerie pentru domeniul utilităților publice municipale – energie, apă, SCADA și software.
„Ne dezvoltăm continuu pentru a răspunde nevoilor clienților noștri. Soluțiile noastre contribuie la o îmbunătățire a calității vieții, a condițiilor de muncă pentru oameni și la o dezvoltare sustenabilă a societății în care trăim”, susține Viorel Iliuță, directorul general al Elsaco Electronic.
Servicii și soluții competitive
Elsaco oferă o gamă variată de servicii, de la studii și analize la dezvoltare conceptuală, planificare și proiectare detaliată, dar și management de proiect, construcții, operare și mentenanță.
Elsaco Electronic este structurată în trei divizii, specializate în implementarea de proiecte: Divizia Proiecte Termoenergetice, Divizia Proiecte Hidroedilitare, Divizia Proiecte SCADA & Software.
Elsaco Electronic este structurată în trei divizii, specializate în implementarea de proiecte – Divizia Proiecte Termoenergetice, Divizia Proiecte Hidroedilitare, Divizia Proiecte SCADA & Software.
Divizia Proiecte Termoenergetice oferă soluții integrate pentru servicii de înaltă calitate și eficiență, în domeniul termoficării urbane și producerii de energie. Printre domeniile acoperite se regăsesc centrale de cogenerare pentru producerea eficientă a energiei electrice și termice, prin conversia resurselor clasice sau regenerabile; puncte/module termice centrale și individuale automatizate; rețele de transport și distribuție a agentului termic și apei calde; tehnologii de protejare a mediului pentru curățirea gazelor de ardere emise de unitățile de ardere a combustibililor fosili.
Prin intermediul Diviziei Proiecte Hidroedilitare sunt implementate proiecte care acoperă trei mari domenii: apă – rețele de apă și canalizare, stații de tratare și pompare apă potabilă, stații de epurare și tratare nămol, rețele de colectare și transport ape uzate; construcții civile și industriale – clădiri, hale, fundații, structuri din beton armat și metalice, instalații aferente construcțiilor, sisteme de iluminat stradal și pentru stadioane; sisteme de irigații.
Prin Divizia Proiecte SCADA & Software, Elsaco Electronic oferă soluții complete în domenii de activitate variate, cum ar fi sisteme de monitorizare, automatizare și control pentru proiecte energetice, apă-canalizare și industrie; dispecerate SCADA Locale și Regionale pentru conducerea și monitorizarea proceselor tehnologice; sisteme DCS; sisteme MDM/AMR/AMI pentru citirea contoarelor, analiza consumurilor și diagnosticarea rețelelor de utilități.
În plus, Elsaco aduce o soluție completă pentru citirea automată a contoarelor și managementul datelor achiziționate, utilizând pachete software dedicate: RMS, EMMSYS.
Elsaco Electronic oferă servicii și soluții competitive, calitatea lucrărilor realizate fiind garantată de sistemul de management implementat (certificat SRAC/IQNET), cerințele de calitate respectate, precum și certificate și alte autorizații deținute în domeniul energetic, electronic, metrologic sau îmbunătățiri funciare.
Proiecte de referință
Cu o echipă formată din aproximativ 360 de angajați, Elsaco Electronic are sediul central în Botoșani și deține puncte de lucru în București, Constanța, Iași și Tîrgu Mureș, precum și două filiale în Belgia și Republica Moldova.
Proiectul de cea mai mare anvergură realizat de Elsaco a fost „Implementare proiect la sursa CET Oradea”, acesta fiind și cel mai mare proiect de termoficare din România din ultimii 27 de ani.
Obiectivul proiectului implementat la CET Oradea a constat în dezvoltarea noii surse de producere a energiei electrice și termice în cogenerare de înaltă eficiență, necesară municipalității pentru asigurarea unui serviciu public de calitate pentru încălzirea și furnizarea apei calde către locuitorii municipiului Oradea.
Elsaco a implementat mai multe proiecte de construire a unor surse noi de producere în cogenerare a energiei termice și electrice – la CET Botoșani, Chimcomplex Borzești, CET Bacău – precum și un proiect de mediu la CET 2 Iași, “Instalație nouă de desulfurare (DeSOx)”, proiecte similare ca natură și complexitate.
Alte proiecte importante au vizat reabilitarea stației de epurare a apei de la Fălticeni, montarea de contoare cu citire la distanță la Turda, reabilitarea stației de epurare de la Vatra Dornei, realizarea sistemului zonal de alimentare cu apă Sibiu Nord-Vest, modernizarea sistemelor de apă în Buzău și Nehoiu.
Elsaco Electronic a implementat proiecte atât la nivel național, cât și internațional, în zone precum Republica Moldova, Belgia, Polonia, Rusia, Egipt, Quatar, Dubai, Mauritius sau Turcia. Pe plan intern, compania are în derulare proiecte în domeniul energetic la Oradea, lucrări în domeniul apei la Drobeta-Turnu Severin, Tîrgu Mureș, Botoșani, lucrări de construcții și instalații la Timișoara, iar în afara granițelor, în Belgia și Republica Moldova.
„Alocăm fiecărui proiect o echipă de specialiști, având competențe complementare și amplă experiență profesională, capabili să răspundă celor mai exigente cerințe ale clienților”, adaugă directorul general Elsaco Electronic, Viorel Iliuță.
Astfel, anual, compania identifică în urma proceselor de evaluare a personalului, nevoile speciale de instruire și competențele care trebuie îmbunătățite și dezvoltate. Ulterior, se întocmește planul anual de instruire, care este monitorizat periodic, însă se ține cont și de solicitările angajaților, analizând impactul acestor instruiri asupra performanței profesionale.
Totodată, Elsaco participă la numeroase târguri și evenimente de profil, târgurile la care participă periodic fiind ExpoApa, expoziție internațională specializată în domeniul apei și canalizării, IFAT München, cel mai mare târg internațional pentru apă, canalizare, tratarea apei, managementul deșeurilor și managementul materiilor prime, Black Sea Defense and Aerospace – cel mai important eveniment business-to-business dedicat industriei de apărare, industriei aeronautice, securității naționale, cyber security și securității private din România și European Utility Week, eveniment european dedicat profesioniștilor din domeniul utilităților.
În a doua jumătate a anului 2017, compania va participa la IEAS (International Electric and Automation Show), eveniment tehnic, specializat, dedicat industriei de echipamente electrice și automatizări din România, precum și la European Utility Week care se va desfășura anul acesta la Amsterdam.
Responsabilitate socială
Elsaco Electronic susține și promovează conceptul de responsabilitate socială și tot ce presupune acesta – practicile pozitive în afaceri, standardele etice care funcționează ca reper în relațiile dintre companie și partenerii de afaceri, responsabilitatea etică față de comunitate și mediu – având implementat standardul SA 8000 – Responsabilitate socială. În acest sens, activitățile prin care compania se implică cel mai frecvent în comunitate urmăresc dezvoltarea performanțelor educaționale, culturale și sportive ale societății din care face parte.
Elsaco Electronic susține și promovează conceptul de responsabilitate socială și tot ce presupune acesta
Începând cu anul 2005, Elsaco este proprietarul și finanțatorul clubului de fotbal FC Botoșani, astăzi fiind unul dintre cele mai bine organizate din Liga 1 și dezvoltând, în paralel, activitatea unui Centru de Copii și Juniori, menit să ajute și să promoveze tinerii jucători. Pe lângă fotbal, Elsaco susține și alte acțiuni în domeniul sportiv, cum ar fi turneul de tenis “El Quatro GH Open”, Cupa „Maxim” și “Cupa de toamnă” la tenis de masă.
De asemenea, în ultima perioadă, compania s-a implicat în acțiuni de sprijinire a mediului educațional în proiecte precum competiția națională de robotică “First Tech Challenge”, Concursul de Matematică “Octav Onicescu”, Concursul de Matematică “Dimitrie Pompeiu”, Concursul de fizică ”Ștefan Procopiu”. Pe lângă acestea, evenimentele culturale se află și ele în atenția Elsaco Electronic, compania organizând Proiecția de Gală a lungmetrajului “Bacalaureat” la Botoșani și sponsorizând o serie de alte acțiuni: spectacolul ”Domnișoară nu pleca”, spectacolele „Amanta” și „Neveste de fotbaliști”, festivalul „Zilele Nordului”, simpozionul “Carmen Sylva”.
Proiecții financiare
Deși anul 2017 a fost unul mai dificil pentru domeniul energetic, în următoarea perioadă atenția Elsaco se va îndrepta către energia urbană, eficiența energetică și proiectele de smart city. Drept urmare, cifra de afaceri estimată pentru sfârșitul anului este de aproximativ 150 de milioane de lei, iar pentru 2018, conducerea companiei își propune o creștere de 25%.
„În primele 6 luni, la nivelul grupului de companii, s-a realizat o cifră de afaceri de 78.5 milioane lei (17.2 milioane euro). Anul 2017 este unul mai dificil pentru domeniul nostru de activitate, având în vedere lipsa proiectelor mari, însă suntem încrezători că situația se va schimba în 2018, când preconizăm o creștere substanțială a pieței de profil”, a încheiat Valeriu Iftime, președintele Consiliului de Administrație al grupului de companii Elsaco.