Emisiune de euro-obligațiuni 2018: Ţara noastră a atras 1,75 miliarde euro de pe piețele externe. Suma a fost obţinută printr-o emisiune de euro-obligațiuni în două serii. Acestea au maturități de 10 ani și, respectiv, 20 de ani.
Ministerul Finanțelor Publice a anunţat că a atras pe data de 4 octombrie, de pe piețele financiare internaționale 1,75 miliarde euro.
Din suma totală, 1,15 miliarde euro sunt cu maturitatea de 10 ani şi cu o dobândă 2,875%. În acelaşi timp, 600 milioane de euro au maturitatea de 20 ani şi o dobândă de 4,125%.
Emisiune de euro-obligațiuni 2018: Ce spune ministrul de Finanţe?
„Emisiunea reflectă foarte clar percepția pozitivă a mediilor investiționale și a piețelor financiare referitor la perspectiva evoluției României pe termen mediu și lung. Cererea puternică, precum şi calitatea investitorilor, confirmă punctele forte ale României: fundamentele macroeconomice solide, coerența disciplinei fiscale și stabilitatea economico-financiară. Vreau să subliniez faptul că emisiunea nu are ca scop finanţarea unor nevoi curente, aşa cum se vehiculează în spaţiul public, ci de a consolida rezerva în valută a Trezoreriei Statului şi de a minimiza costurile împrumuturilor pe termen lung”, precizează Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.
Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor. Astfel, s-a înregistrat un nivel de suprasubscriere de peste 1,6 ori.
Emisiune de euro-obligațiuni 2018: Marje competitive
Seriile de emisiuni de euro-obligaţiuni au fost realizate la marje competitive. Nivelul acestora este peste cotațiile de referință mid-swap.
Pentru maturitatea de 10 ani s-a obținut un randament de 3,029%. Totodată, pentru emisiunea de 20 ani s-a obținut un randament de 4,234%.
Emisiunea de euro-obligaţiuni a fost intermediată de BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank NV și Société Générale și Unicredit.
Oferta totală pentru emisiunea de euro-obligaţiuni a depăşit 2,8 miliarde euro. Fondurile au provenit din 265 ordine de subscriere din partea investitorilor.
Pentru emisiunea de euro-obligaţiuni de 10 ani distribuția geografică a fost următoarea:
- Marea Britanie (24%)
- Germania/Austria (20%)
- Centrul și Estul Europei (15%)
- România (11%)
- Sudul Europei (9%)
- Scandinavia (6), Franța (6%)
- Elveția (4%)
- Benelux (3%)
- SUA (1%) și alte zone (1%)
Pentru seria de 20 ani distribuția geografică a fost următoarea:
- Marea Britanie (33%)
- Germania/Austria (24%)
- Scandinavia (11%)
- Elveția (9%)
- Centrul și Estul Europei (7%)
- România (4%)
- Franța (3%)
- SUA (3%)
- Sudul Europei (3%)
- Benelux (2%)
Citeşte şi Controale ITM 2018: Anunţul făcut de Inspecţia Muncii