Stiri: Finante

Evoluție BVB ianuarie 2023

Ministerul Finanțelor continuă emisiunile de titluri de stat pentru populație FIDELIS

06.12.2022

Emisiune de titluri de stat pentru populație. Ministerul Finanțelor (MF) continuă emisiunile de titluri de stat pentru populație FIDELIS și lansează la Bursa de Valori București (BVB) o nouă ofertă de vânzare, în perioada 5 – 19 decembrie. Aceasta este a zecea ofertă de acest tip derulată prin intermediul pieței de capital de Ministerul Finanțelor începând cu iulie 2020. Prin intermediul precedentelor nouă oferte, Ministerul Finanțelor a atras de la populație, cumulat, peste 13,5 miliarde lei (2,7 miliarde euro).

Anunțul făcut de ministrul de Finanțe

„În ultimii doi ani, Ministerul Finanțelor a oferit în mod constant persoanelor fizice instrumente alternative pentru diversificarea investițiilor, contribuind astfel la atragerea de noi investitori în piața de capital și diversificarea ofertei de instrumente tranzacționate pe piața administratã de Bursa de Valori București. De la începutul programului lansat în anul 2020, Ministerul Finanțelor a oferit 9 emisiuni denominate în lei și euro prin intermediul Sindicatului de intermediere și a atras în total 7,84 mld. lei și 1,15 mld. euro (echivalent a 13.5 mld. lei), cu maturități cuprinse între 1 și 5 ani.

Ne bucură foarte mult interesul constant al investitorilor pentru emisiunile FIDELIS în cadrul celor 3 emisiuni denominate în lei și euro prin care Ministerul Finantelor a atras în acest an 4,4 miliarde lei echivalent. Ministerul Finanțelor a fost unul din cei mai importanți parteneri ai pieței de capital din România, contribuind la creșterea tranzacțiilor realizate pe piața de capital, chiar și pe fondul multiplelor turbulențe din mediul economic, politic și social întâmpinate în ultimii ani. Vom rămâne parteneri de încredere în continuare, atât pentru mediul investițional, cât și pentru Bursa de Valori București în diversificarea ofertei de instrumente financiare atractive”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Emisiune de titluri de stat pentru populație. Băncile partenere

Persoanele fizice rezidente și nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale și Alpha Bank România, titluri de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori București.

”Bursa continuă să susțină finanțarea economiei”

„Continuarea acestei tradiții a IPO-urilor pentru titlurile Fidelis este o dovadă în plus că bursa continuă să susțină finanțarea economiei și, totodată, românii sunt dispuși să disloce sume importante de bani atunci când identifică o oportunitate, indiferent de contextul economic, sanitar sau geopolitic. Ultimii trei ani au fost marcați de incertitudini provocate de pandemie, de războiul din Ucraina, de perturbări ale lanțurilor de aprovizionare la nivel mondial, dar în ciuda acestor incertitudini, piața de capital din România a evoluat constant, fiind derulate peste 120 de runde de finanțare, cu o valoare cumulată de peste 4,7 miliarde euro.

Concomitent, numărul de investitori a urcat continuu, de la 53.000, în decembrie 2019, la peste 128.000, în septembrie 2022. Această dinamică se datorează atât celor care investesc direct în acțiuni, dar și celor care își plasează banii în titluri de stat Fidelis”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

Citește și MFP lansează noi titluri de stat în decembrie 2022