Stiri: Finante

Jaloane PNRR 2022.

Finanțele au atras 2 miliarde de euro de pe piețele externe

19.07.2019

Emisiunea de euroobligațiuni 2019. Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că a atras 2 miliarde euro de pe piețele externe la costuri foarte avantajoase. Este vorba de fondurile aferente celei de-a doua emisiuni de euroobligațiuni din anul 2019.

Emisiunea de euroobligațiuni 2019. O performanță deosebită

„Emisiunea reprezintă o performanță deosebită a Ministerului Finanțelor Publice în condițiile actuale de piață, care confirmă încă o dată încrederea investitorilor pe termen lung în performanța economiei românești”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice.

Emisiunea de euroobligațiuni a fost realizată în două tranșe, din care:

  • 1,4 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu o dobândă de 2,124%
  • 600 milioane euro prin redeschiderea maturității de 30 ani, cu o dobândă de 3,400%

Emisiunea de euroobligațiuni 2019. Un interes ridicat

Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor. Astfel, gradul de supra subscriere a fost de aproximativ 2,6 ori. În cadrul tranzacției au participat un număr de 360 investitori. S-a marcat prezența echilibrată a celor din Europa și SUA, dar și calitatea acestora, mare parte fiind investitori instituționali.

Strategia de execuție a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei supra subscrieri pentru cele două tranșe și a calității investitorilor care au plasat ordinele, care a atins un nivel maxim de aproximativ 6 miliarde euro.

Față de valorile cu care au fost lansate inițial în piață cele două tranșe, de 210 puncte de bază peste cotația Mid-Swap pentru maturitatea de 12 ani și un randament de aproximativ 3,55% pentru maturitatea de 30 ani, costurile au fost reduse gradual cu 15-25 puncte de bază, obținându-se în final prime de emisiune foarte scăzute, respectiv 1 punct de bază pentru maturitatea de 12 ani și cca 7 puncte de bază pentru maturitatea de 30 ani.

Emisiunea de euroobligațiuni 2019. Planul de finanțare externă

Prin această tranzacție, Ministerul de Finanțe a finalizat planul de finanțare externă pentru acest an. Astfel, a fost asigurată rezerva în valută a Trezoreriei Statului și, pentru prima dată, s-a asigurat pre-finanțarea parțială a nevoilor de finanțare estimate pentru 2020.

Emisiunea a fost intermediată de către:

  • BNP Paribas
  • Citigroup Global Markets Limited
  • Erste Group Bank AG
  • ING Bank NV
  • UniCredit AG

Citește și Câți români lucrează chiar și atunci când sunt în concediu?