Stiri: IT&C

Enea dezvoltă o tehnologie de compresie a imaginilor obținute de sateliți

31.08.2016

Compania Enea a anunţat că va dezvolta în Iași, pentru Agentia Spațială Europeană (ESA), o nouă tehnologie de compresie a imaginilor obținute de sateliți. Proiectul este o premieră pentru industria aerospațială europeană.

Mai exact, conform companiei, este vorba de aplicații software de compresie a imaginilor obținute din spațiu ce vor fi rulate pe sateliți utilizând, în premieră pentru industria spațială, platformele hardware multi-core ce folosesc cele mai noi sisteme Sparc V8 (LEON) și QorIQ (Freescale).

Proiectul va fi realizat în centrul de cercetare din Iași și face parte dintr-un program complex lansat de ESA, la care Enea lucrează în parteneriat cu Airbus.

În plus, în cadrul altor programe pentru industria spațială, Enea va dezvolta atât tehnologii de realitate augmentată și VR, cât și tehnologii pentru detectarea găurilor negre.

„Am început colaborarea cu Agenția Spațială în urmă cu doi ani, când am participat la un proiect pilot de transfer al datelor. În prezent suntem parte din mai multe programe lansate de ESA, colaborăm cu o serie de parteneri consacrați în industria aerospațială europeană și punem bazele unui centru specializat în tehnologii aerospace în Iași”, a declarat Marius Duțu, Country Manager, Enea Services România.

Soluția va permite compresia imaginilor obținute de sateliți pe platformele multi-core, fără a altera calitatea imaginii. Compresia este esențială atât pentru transmiterea rapidă a imaginilor pe distanțe mari, cât și pentru stocarea acestora. Algoritmul de compresie va fi folosit la arhivarea imaginilor foarte mari hiperspectrale și multispectrale, fără pierderi de calitate, în conformitate cu standardul ESA CCSDS.

La ora actuală, Enea România selectează ingineri pentru a participa la aceste proiecte de cercetare.