Stiri: Energie

Enel Energie Muntenia, amendată de Protecţia Consumatorilor

12.01.2016

Enel Energie Muntenia a fost sancţionată contravenţional cu 13.000 lei de ANPC pentru practici comerciale incorecte. În urma unor petiţii formulate la Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Ilfov, de către o asociaţie de proprietari din Voluntari, s-a reclamat faptul că în contractul standard de furnizare a energiei electrice ar exista clauze abuzive.

Astfel, în cazul în care consumatorii doreau să denunţe anticipat contractele, aceştia trebuiau să notifice “cu 30 de zile şi să plătească celeilalte părţi suma de 400 lei pentru fiecare lună pentru care operează denunţarea contractului”.

Direcţia Generală de Control şi Supraveghere a Pieţei, prin directorul general Paul Anghel a desfăşurat un control privind aspectele sesizate. Legislaţia specifică desfăşurării activităţii din domeniu nu prevede posibilitatea ca SC Enel Energie Muntenia SA să denunţe unilateral contractul, existând situaţii limitative în care furnizorul este îndreptăţit să rezilieze din iniţiativa sa contractul de furnizare a energiei electrice.

„Concluziile controlului au fost acelea că SC Enel Energie Muntenia SA utilizează o practică comercială agresivă. Operatorul economic impunea consumatorilor să rămână captivi în contractul de furnizare a energiei electrice, pe toată durata contractuală. SC Enel Energie folosea o poziţie de forţă, o influenţă nejustificată faţă de consumatori, putând limita libertatea de alegere şi comportamentul consumatorilor de a denunţă contactul de furnizare a energiei electrice. S-a constatat încălcarea prevederilor legii 363/2007 modificată, operatorul economic fiind sancţionat cu amendă contravenţională”, confom ANPC.

Bogdan Pandelică, Preşedinte ANPC sfătuieşte consumatorii să citească foarte atent contractele pe care aceştia le semnează cu furnizorii de diverse servicii.

„Acestea nu trebuie să limiteze opţiunile consumatorilor de a-şi alege furnizorul pe care şi-l doresc şi care răspunde cel mai bine nevoilor lor. Îi sfătuiesc că pentru orice neregulă cu privire la tratarea consumatorilor de pe altă poziţie, decât cea de egalitate să o semnaleze colegilor mei de la ANPC. Ori de câte ori, astfel de practici vor fi constatate de către ANPC vor fi sancţionate, urmărind în paralel şi încetarea practicii comerciale”, a precizat acesta.