Stiri: Energie

Energia eoliană devine un participant-cheie pe piața de electricitate

16.01.2017

Producția de energie eoliană a asigurat, în perioada 6-15 ianuarie 2017, 13,83% din întreaga producție de electricitate și 15,5% din consumul brut la nivel național, potrivit unui anunţ al Asociației Române pentru Energia Eoliană (RWEA).

Astfel, în contextul ultimelor zile, când s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute la scara întregii ţări, iar consumul de energie electrică a înregistrat sporuri considerabile, industria eoliană a demonstrat din nou că este un participant cheie pe piața de electricitate din ţara noastră.

„În perioada 6-15 ianuarie 2017, când autoritățile au emis coduri galbene și portocalii pe scară largă din cauza vremii rele, în România s-au produs 2,15 TWh, din care 1,91 TWh au reprezentat consumul brut de electricitate. În aceeași perioadă, industria eoliană a generat 0,30 TWh, ceea ce face ca proporția acestei tehnologii să fie de 13,83% din întreaga producție de electricitate și de 15,5% în cazul consumului brut de electricitate”, conform Asociaţiei.

În acest interval, industria eoliană a înregistrat variații, cu vârfuri în 6, 7 și 14 ianuarie, când peste o cincime din producția de electricitate a României a fost furnizată de această tehnologie.

Sursa citată a mai precizat că într-o perioadă cu costuri mari asociate consumului de combustibil fosil, energia eoliană participă la reducerea semnificativă a acestui consum, respectiv a costurilor asociate, oferind sistemului energetic o energie curată, fără emisii de gaze cu efect de seră.