Stiri: Energie

energia eoliana offshore

Energia eoliană offshore – o soluție la criza actuală

24.08.2022

XTB: Energia eoliană offshore – o soluție la criza actuală sau o speranță pe termen lung? Prețurile energiei electrice ating niveluri record în Europa. Gazul natural a urcat marți la un vârf de 

294 EUR/MWh pe bursa din Austria.

„Energia eoliană offshore ar putea fi unul din răspunsurile pe termen lung la numeroase provocări climatice și economice”, constată Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB România.

Producția de energie ar urma să crească cu 47% până în 2050. În SUA, petrolul și gazele naturale ar urma să continue să fie sursa principală de producție. Piața energiei eoliene se concentrează, în continuare, pe energia eoliană onshore (terestră): 81% din instalațiile noi din Europa au fost onshore.

 

Energia eoliană offshore. Cum a evoluat sectorul la nivel global?

La nivel global, creșterea masivă a sectorului se estimează a veni după investiții cumulative de aproape 1 trilion de dolari în 2031. Capacitatea globală instalată ar urma să crească de aproape 10 ori în 11 ani, până în 2031, până la 330 GW. Valul de investiții ar urma să fie condus de China, Marea Britanie, SUA și Germania. România are în plan dezvoltarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră.

„România ar putea utiliza o parte din resursele PNRR pentru a sprijini dezvoltarea sectorului, ținând, însă, seama și de amplasarea potrivită pentru a respecta constrângerile de mediu” se mai arată în analiza casei de brokeraj pe burse internaționale XTB România.

Cum a evoluat prețul energiei electrice?

Prețurile energiei electrice ating în Europa niveluri record, în timp ce gazul natural a urcat marți la un vârf de 294 EUR/MWh pe bursa din Austria, închizând sesiunea la 275,3 EUR/MWh, de asemenea, un nivel maxim istoric pentru seria de prețuri de închidere. Problema energiei capătă astfel o dimensiune și mai presantă, cu toate că răspunsurile pe termen scurt și cele pe termen lung trebuie să ia în calcul variabile și incertitudini diferite.

Energia eoliană offshore, cea produsă în grupuri de turbine eoliene situate în mări și oceane, în apropierea coastelor sau mai departe de țărm, ar putea fi unul dintre răspunsurile pe termen lung la numeroase provocări climatice și economice.

Potrivit EIA, producția de energie ar urma să crească cu 47% până în 2050

Energia eoliană offshore folosește forța vântului pe mare, acolo unde nu este diminuată de obiecte și bariere, fie ele naturale sau construite, oferind astfel o resursă regenerabilă eficientă. Potrivit asociației Wind Europe, în medie, fermele sunt instalate la o adâncime de 27,1 m și la o distanță de 33 de km de coastă. Piața energiei eoliene se concentrează, în continuare, pe energia eoliană onshore (terestră): 81% din instalațiile noi din Europa au fost onshore.

Pentru perioada 2022-2026, Wind Europe estimează că doar un sfert din facilitățile nou construite de 117 GW vor fi offshore. Valul de investiții ar urma să fie condus de China, Marea Britanie, SUA și Germania. Cei mai mari producători de turbine eoliene pentru piața europeană sunt Siemens Gamesa și Vestas. În plan global, în afara Chinei, Siemens Gamesa are o cotă de piață de 13%, în timp ce Vestas și GE au aproximativ 4% fiecare.

Competiția dinspre producătorii chinezi se va intensifica însă, în anii următori

Pe primele locuri în China se află Goldwind, cu 11,38 GW instalați în 2021, Envision cu 7,81 GW și Windey cu 7,64 GW. În comparație, Europa are o capacitate totală de 28,4 GW și în prima jumătate a anului a conectat doar 30 MW offshore, deși alte 7 proiecte sunt în construcție, și creșterea în anii următori se așteaptă a fi puternică, în special în perioada 2027 – 2030. După Marea Britanie, Germania, Danemarca, Olanda și Polonia sunt așteptate a fi cele mai active în domeniul noilor instalări.

Pe de altă parte, potrivit Wind Europe, nivelul planificat este insuficient pentru a atinge țintele climatice asumate. Doar pe segmentul offshore, Europa ar avea nevoie de o capacitate anuală nouă de 8 GW în medie.

România are în plan dezvoltarea energiei eoliene offshore în Marea Neagră

Capacitatea plănuită de WPD din Germania pentru cele două proiecte din Marea Neagră este de 1,9 GW. Dacă prețul energiei rămâne ridicat, nivelul așteptat al costului de producție de 80 EUR/MWh va fi unul deosebit de profitabil. La începutul săptămânii, pe OPCOM, energia depășea 500 EUR/MWh.

Potrivit Băncii Mondiale, România ar avea un potențial de 76 GW energie eoliană offshore, din care 22 GW pe platforme de până la 50 de m adâncime (cu cât adâncimea e mai mare, cu atât costurile sunt mai ridicate) – restul  pe platforme plutitoare. Nevoia de opțiuni alternative pentru producția de energie este imensă, și accentuată de planul-cadru de reducere a emisiilor de carbon.

Situația actuală de pe piața energiei pune un reflector încă și mai puternic asupra nevoii de surse noi, iar România ar putea utiliza o parte din resursele PNRR pentru a sprijini dezvoltarea sectorului, ținând, însă, seama, și de amplasarea potrivită pentru a respecta constrângerile de mediu.

Citește și Studiu EY România. Evoluția firmelor de investiții