Slide

Stiri: Energie

Energia eoliană, soluția inteligentă utilizată de țările vestice

20.07.2016

Energia din surse regenerabile începe să domine piața europeană, în contextul în care Germania, Portugalia, Marea Britanie, Danemarca și Spania se bazează din ce în ce mai mult pe energia din surse regenerabile, iar România vrea să urmeze și ea această tendință internațională.

Astfel, Portugalia a funcționat în întregime pe energie din surse regenerabile timp de 4 zile, iar 87% din necesarul de energie al Germaniei a fost acoperit într-un week-end de centrale solare și turbine eoliene. De asemenea, Danemarca a produs într-o singură noapte 140% din necesarul energetic prin energie eoliană în timp ce, pe10 mai, Marea Britanie nu a ars nici un cărbune pentru prima dată în peste 100 ani.

Ţara noastră poate și ea să urmeze această tendință internațională de a proteja mediul înconjurător, în condiţiile în care a produs prin energie eoliană peste 2.700 MW/oră într-o după-masă în care au funcționat aproape toate turbinele eoliene instalate.

În 10 martie 2016, la ora 15.16, producția de energie eoliană era, potrivit datelor Transelectrica, de 2.709 MW – cea mai mare cantitate înregistrată de ţara noastră.

Ca urmare, România a redevenit exportator de energie, după peste o lună de importuri energetice. Energia eoliană a reprezentat 33% din întreaga producție energetică a acelei zile, fiind urmată de hidroelectrică (24,5%), nucleară și pe bază de cărbune. În total, aproximativ 18% din consumul energetic din România provine din surse regenerabile, nepoluante.

Potrivit datelor transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) si Transelectrica, energia eoliană reprezintă 11% din energia livrată în rețele de producătorii cu unități dispecerizabile.

Având peste 85 de parcuri eoliene în funcțiune în România, sectorul energiei eoliene are un impact major asupra economiei, iar investițiile în energia eoliană depășesc 4,5 miliarde de euro.

Aceste date statistice au fost prezentate în cadrul campaniei „Spune DA energiei eoliene”, care își propune să familiarizeze publicul românesc cu beneficiile majore ale energiei eoliene.

Campania a fost lansată anul trecut în Spania, iar din 2016 s-au alăturat Marea Britanie, Italia, Franța, Polonia și România. În țara noastră, campania este coordonată de PATRES – Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile din România.

La ora actuală, din organizaţie fac parte 91 de companii, producători de energie din tot spectrul regenerabilelor – solar, eolian, hidro și biomasă – reprezentând companii care au la un loc o putere instalată de aproximativ 800 MW, cu investiții în domeniul energiei de aproximativ 1,2 miliarde de euro.