Anul trecut, valoarea tranzacțiilor globale din energie şi utilităţi a ajuns la 200 miliarde de dolari, dintre care investiţiile în energii regenerabile au reprezentat 50% din volumul global al tranzacţiilor, conform raportului EY Power transactions and trends: 2015 review and 2016 outlook.
Astfel, activitatea de tranzacţionare a înregistrat o creștere de 13% faţă de 2014, un nivel maxim al ultimilor şase ani. Raportul arată, în plus, că energiile regenerabile au fost subiectul a 50% din tranzacţii, cu 245 de tranzacţii generând o valoare de 68 miliarde de USD.
„Se confirmă astfel, pe mai departe, interesul investitorilor de la nivel global pentru completarea portofoliului lor cu active din zona centralelor eoliene şi a celor solare, în vederea alinierii la normele de reglementare şi în vederea reducerii expunerii faţă de preţurile tot mai volatile ale energiei ca marfă”, precizează specialiştii EY.
Alături de energiile regenerabile, convergenţa trans-sectorială şi investiţiile în segmentele midstream şi upstream au fost principalele motoare care au accelerat activitatea de tranzacționare.
„Companiile de utilităţi îşi unesc din ce în ce mai mult forțele cu firme din afara sectorului pentru a valorifica sinergiile şi experienţe comune. Megafuziunile din domeniul gazelor şi al energiei electrice din Statele Unite, tranzacţiile din telecomunicaţii din Japonia şi parteneriatele cu componentă tehnologică puternică din Europa au evidenţiat dorinţa de identificare a unor căi inovatoare de creştere, în întregul sector, de-a lungul anului 2015”, a explicat Valeriu Binig, Partener Asistenţă în afaceri, EY România.
Transformările de pe piaţa europeană de energie şi utilităţi au determinat multe companii să deruleze tranzacţii (o cale de tranziţie către noi modele de afaceri şi de explorare de noi oportunităţi), cum ar fi servicii energetice şi soluţii pentru clienţi, prin restructurarea şi extinderea operaţiunilor de tip downstream. Valoarea tranzacţiilor încheiate a totalizat 39 miliarde de dolari, anul trecut, în o scădere de 20% faţă de 2014.
Raportul EY arată că tranzacţiile cu energii regenerabile au contribuit cu 61% la valoarea totală a tranzacţiilor din regiune în trimestrul al patrulea, iar Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie au reprezentat principalele puncte de atracție.
„Interesul pentru energia regenerabilă pare să se fi intensificat pe măsură ce încrederea investitorilor în segmentul producţiei convenţionale de energie a scăzut. În timp ce interesul pentru energia bazată pe cărbune şi gaz este în scădere, valoarea utilităţilor cu grad ridicat de utilizare a energiei generate pe aceste căi a scăzut, fapt evidenţiat de reducerea cu 60% a preţului acţiunilor companiilor pe parcursul anului 2015”, se arată în analiză.
În schimb, retragerea subvenţiilor generează nemulțumiri în rândurile dezvoltatorilor de energii curate. De exemplu, în Marea Britanie, întreruperea sprijinului guvernamental pentru producţia onshore de energie eoliană şi solară a generat pierderi mai devreme decât se anticipa. Astfel, compania RWE a decis să oprească proiecte eoliene onshore în valoare de 1,4 miliarde USD, în vreme ce Renewable Energy Generation (REG) a anunţat că-şi va vinde întreaga afacere firmei americane BlackRock contra sumei de 97,4 milioane de USD. În plus, în luna octombrie a anului trecut, două firme de panouri solare, Mark Group şi Climate Energy au cerut insolvenţa, motivând cererea prin modificările subvenţiilor pentru energie solară.
De asemenea, activitatea de tranzacţionare pe piaţa europeană a energiei şi utilităţilor este aşteptată să se intensifice în 2016. Printre factorii cheie care vor stimula tranzacţiile se numără faptul că firmele de utilităţi integrate vor renunţa la activele cu potenţial mic de creştere, precum şi explorarea de noi oportunităţi din zona de downstream. Se va pune un accent şi pe convergența dintre sectorul de utilităţi şi alte sectoare industriale, precum şi pe orientarea către economiile emergente şi către reforma din sectorul energiei.