Warning: DOMDocument::loadHTML(): htmlParseEntityRef: no name in Entity, line: 36 in /home/jurnalul/public_html/www/wp-content/themes/jurnalul/functions.php on line 2878
Oamenii de ştiinţă încearcă să găsească soluţii pentru a înmagazina energia produsă de soare. Este gratuită, nu poluează şi este, practic, inepuizabilă. Vorbim, aşadar, de energia solară, care este definită ca fiind cea mai curată formă de energie existentă pe Pământ.
Mai exact, energia solară reprezintă energia electromagnetică transmisă de către soare generată prin fuziune nucleară. Aceasta stă la baza întregii vieţi de pe Terra şi reprezintă o cantitate de 420 trilioane kWh, nivelul fiind de câteva mii de ori mai mare decât cantitatea totală de energie utilizată de toţi oamenii care trăiesc la ora actuală pe Pământ.
Însă, deşi este extrem de eficientă, este destul de dificilă captarea şi stocarea energiei solare într-o anumită formă – în principal căldură sau electricitate – care să permită utilizarea ei ulterioară.
Întrucât eficacitatea ei este maximală, oamenii de ştiinţă tot încearcă să găsească soluţii pentru a putea înmagazina energia produsă de soare. În 2016, de departe se remarcă două inovaţii care cu siguranţă vor revoluţiona întreaga piaţă a energiei: fereastra solară inteligentă şi autostrada solară.
Fereastra inteligentă
De curând, cercetătorii din cadrul Institute for Research in Electronics and Applied Physics, Universitatea din Maryland, au proiectat o serie de ferestre inteligente care pot stoca şi valorifica energia solară.
În plus, fereastra solară inteligentă nu doar că foloseşte energia solară pentru a se alimenta, însă poate şi stoca energia pentru a alimenta şi alte dispozitive.
Noile ferestre inteligente nu doar că sunt în măsură de a comuta transparența, dar pot şi înmagazina energia electrică produsă din energie solară pentru a alimenta alte dispozitive.
Noua tehnologie utilizează o matrice polimerică cu micropicături de lichid de cristal şi un strat de siliciu amorf, care pot fi introduse între două panouri de sticlă.
Atunci când această tehnologie nu este pornită, cristalele lichide pot dispersa lumina, ceea ce face ca fereastra să fie opacă, în timp ce siliciul absoarbe energia solară care poate fi utilizată ulterior. De asemenea, acele cristale pot fi ajustate în funcţie de nevoie, permițând astfel luminii să treacă prin ea, conform publicaţiei futurism.com.
Aceste ferestre pot ajuta la reducerea amprentei de carbon a casei, contribuind la reglarea căldurii din interior și reducând consumul de energie.
Strada solară
A doua inovaţie care va revoluţiona piaţa energiei este reprezentată de strada solară.
La finele anului trecut, prima stradă solară din lume a fost pusă în funcțiune în Franţa, iar tehnologia care stă la baza acesteia se află încă în faza de testare.
În cadrul proiectului, un kilometru din autostradă a fost pavat cu panouri solare deosebit de solide, pe un drum la ieșirea din comuna Tourouvre, acestea reprezentând 2.800 de mp de dale solare.
Prima stradă solară din lume a fost pusă în funcțiune în Franţa
Dalele au fost lipite de-a lungul șoselei, iar acestea sunt protejate de o rășină care produce electricitate. Avantajul este reprezentat de faptul că producerea de electricitate nu deranjează pe nimeni pe aceste suprafețe, care sunt în medie ocupate doar 20% din timp.
Per total, dalele solare ar trebui să permită producerea echivalentului energiei electrice folosite pentru iluminarea publică a unui oraș de 5.000 de locuitori.
Realizat de compania Colas, filială a grupului francez Bouygues, în parteneriat cu institutul de cercetare public CEA Tech, costul proiectului se ridică la 5 milioane de euro şi a fost acoperit de o subvenție de stat.
Anterior, instalația de dale solare a fost testată în patru locații pilot din Franța, mai exact în locuri de parcare sau în fața clădirilor publice, dar cu panouri solare cu suprafețe mult mai mici.
O idee asemănătoare a fost experimentată şi în Olanda, unde o pistă de ciclism solară de 70 de metri a fost dată de aproape trei ani în funcțiune.
Copacul solar, o invenție 100% românească
Pe 2 decembrie 2016 a avut loc, la Londra, a 13 a ediție a Mobile Ecosystem Forum, competiţie care evaluează succesul comercial al companiilor din industria High-Tech și premiază ideile inovatoare.
La categoria “Inovație”, premiul a fost acordat companiei românești Vtree™ Solar, care a dezvoltat conceptul copacului solar inteligent.
Copacul solar, invenție 100% românească, a stat pe podium alături de alte companii precum Bango, Deutsche Telekom, Kasisto, Opera, Orange. Inventatorul copacului, Andrei Vaida, spune că dispozitivul creat funcționează ca încărcător pentru gadgeturi și mașini electrice, cu un Wi-Fi gratuit pentru cei care stau la umbra sa, folosind doar energia solară, regenerabilă.