Energie regenerabilă din apă de ploaie. Ploaia reprezintă o sursă extrem de „bogată” în energie, care însă nu a fost destul de exploatată până acum. Sursele de energie regenerabilă se diversifică în mod constant, în contextul în care întreaga lume este de acord că pentru a reduce poluarea şi impactul asupra încălzirii globale, cea mai eficientă soluţie este reprezentantă de tranziţia către energia verde.
În prezent, combustibilii fosili furnizează aproximativ 80% din energia necesară la nivel mondial. Sursele rămase asigură diferenţa de 20% şi includ energia nucleară, biocombustibili, hidroenergia și alte surse regenerabile, cum ar fi energia solară, eoliană și geotermală.
Obiectivul este ca energia verde să contribuie din ce în ce mai mult la consumul total de energie. La nivelul Uniunii Europene, situaţia este cât de cât mai optimistă decât în alte state. Procentul energiei din surse regenerabile în consumul final brut de energie în statele membre ale UE a crescut în 2018 până la 18%. Vorbim aşadar, de un nivel mai mult decât dublu faţă de 8,5% înregistrat în anul 2004.
Energie regenerabilă din apă de ploaie. Obiectivul UE este ca 20% din energia produsă să fie din surse regenerabile până în 2020 și de cel puțin 32% până în 2030.
Combustibilii fosili furnizează aproximativ 80% din energia necesară la nivel mondial
Energie regenerabilă din apă de ploaie. Un nou mod de a crea energie verde
Aşadar, pe lângă energia produsă de soare, vânt, biomasă sau valurile mării, recent, oamenii de ştiinţă au descoperit un nou mod de a crea energie din apa de ploaie.
Oamenii de ştiinţă studiază constant modul în care pot obţine energie regenerabilă plecând de la „puterea” naturii. Trebuie idenficată însă o tehnică pentru a capta energia din diverse surse naturale. Mai exact, este vorba de modul în care se poate transforma energia mecanică în energie electrică.
Energie regenerabilă din apă de ploaie. Ploaia este așadar o sursă extrem de „bogată” în energie, dar care nu a fost până acum destul de exploatată.
Energie regenerabilă din apă de ploaie. Ploaia reprezintă o sursă extrem de „bogată” în energie, însă nu a fost până acum destul de exploatată
Energie regenerabilă din apă de ploaie. Captarea energiei produse de căderea picăturilor de ploaie
Totul a început în anul 2008, când cercetătorii europeni din cadrul Comisiei pentru Energie Atomică au descoperit o modalitate prin care să capteze energia produsă de stropii de ploaie atunci când picăturile intră în contact cu o suprafaţă. Totul porneşte din nori, atunci când vaporii de apă se condensează şi se transformă în picături, iar greutatea acestora îi determină să pice pe pământ. Acesta este momentul în care energia mecanică se eliberează. Dacă s-ar putea capta această forţă mecanică, ea ar putea fi transformată mai departe în energie.
Energie regenerabilă din apă de ploaie. Cercetările au continuat şi, la începutul anului 2020, inginerii din cadrul Universităţii din Hong Kong au ajuns la concluzia că o singură picătură de apă generează o energie care nu trebuie irosită. Aceştia au creat un dispozitiv numit generator de electricitate bazat pe picături care dintr-o singură picătură de apă generează 140 de volți.
O singură picătură de apă generează o energie care nu trebuie irosită: 140 de volţi
Energie regenerabilă din apă de ploaie. Alimentarea a 100 de led-uri
Energia produsă este suficientă pentru a alimenta 100 led-uri pentru o perioadă scurtă de timp.
Materialul din care este făcut dispozitivul conține o încărcătură electrică aproape permanentă, iar ploaia nu face decât să declanșeze fluxul de energie, potrivit cercetărilor publicate în revista Nature.
Energie regenerabilă din apă de ploaie. Cu toate că tehnologia nu este atât de dezvoltată încât să fie utilizată în viaţa de zi cu zi, descoperirea reprezintă un pas important înainte către o nouă formă de energie regenerabilă. Mai exact, dispozitivul nu este suficient de fiabil pentru a furniza o sursă continuă de energie.
Energia produsă de o picătură de ploaie este suficientă pentru a alimenta 100 led-uri pentru o perioadă scurtă de timp
Energie regenerabilă din apă de ploaie. Un potenţial imens
Au existat numeroase încercări de a genera energie electrică folosind ploaia. Această tehnologie poate fi perfecţionată astfel încât să fie şi una eficientă.
Cercetarea a fost condusă de profesorul Wang Zuankai de la Departamentul de Inginerie Mecanică CityU, profesorul Zeng Xiaocheng de la Universitatea Nebraska-Lincoln, SUA, și de profesorul Wang Zhonglin, director fondator și om de știință la Institutul de Nanoenergie din Beijing.
Energie regenerabilă din apă de ploaie. „Cercetările noastre arată faptul că 100 de microlitri de apă eliberată de la o înălțime de 15 centimetri pot genera o tensiune de peste 140V, iar puterea generată poate aprinde 100 led-uri mici”, spune inginerul Wang Zuankai de la Universitatea din Hong Kong (CityU), conform unei comunicări publicate pe site-ul universităţii.
Profesorul Wang Zuankai mai spune că speră ca rezultatul acestei cercetări să ajute lumea în contextul deficitului de energie regenerabilă.
„100 de microlitri de apă eliberată de la o înălțime de 15 centimetri pot genera o tensiune de peste 140V, iar puterea generată poate aprinde 100 led-uri mici” – Wang Zuankai de la Universitatea din Hong Kong.
Energie regenerabilă din apă de ploaie. Un prim pas către producerea energiei din apă de ploaie
Deşi este doar un prim pas către producerea energiei din căderea picăturilor de ploaie, descoperirea are un mare potenţial, mai ales că toate ţările lumii încearcă, pe de o parte, să îşi diversifice sursele de energie, şi de pe altă parte să reducă poluarea.
Energie regenerabilă din apă de ploaie. Prin urmare, oamenii de ştiinţă consideră că introducerea ploii pe lista surselor de energie verde ar putea reprezenta o modalitate extrem de bună de a diversifica sursele de energie regenerabilă şi implicit de a creşte consumul de energie din surse nepoluante.
Citeşte şi Topul țărilor care utilizează cea mai multă energie verde. Cine conduce clasamentul?