Energia regenerabila si schimbarile climatice

Avertisment: Sectorul energiei regenerabile are o creştere prea lentă

08.10.2018

Agenția Internațională pentru Energie transmite un avertisment privind utilizarea energiei din surse regenerabile. Sectorul energiei verzi are o creştere prea lentă pentru a putea atinge obiectivele pe termen lung privind schimbările climatice.

Astfel, deşi în următorii cinci ani, energia regenerabilă va avea un avans rapid, acesta nu este suficient pentru a îndeplini ţintele de sustenabilitatea.

Energia regenerabilă şi schimbările climatice: 18% din totalul producţiei mondiale

Agenția Internațională pentru Energie estimează că energia din surse regenerabile va reprezenta 18% din totalul producţiei de energie la nivel mondial, până în 2040. Nivelul este cu mult sub obiectivul de sustenabilitate de 28%.

Utilizarea redusă a energiei verzi în transport, încălzire a locuinţelor și din industrie reprezintă un „punct mort” în promovarea unui viitor mai „curat”, spun reprezenţanţii IEA – International Energy Agency.

Prin urmare, adoptarea energiei din surse regenerabile trebuie accelerată.

Energia regenerabilă şi schimbările climatice: „Decarbonizarea transportului”

De asemenea, „decarbonizarea” transportului, încălzirii şi industriei ar trebuie să fie prioritare. Doar aşa se pot atinge obiectivele privind clima şi sustenabilitatea adoptate de agenţie.

IEA mai precizează, într-un raport, că energia din surse regenerabile ar putea crește cu 25% mai repede, dacă guvernele adoptă politici și reglementări care oferă companiilor și investitorilor încredere în investițiile în energia verde.

Energia regenerabilă şi schimbările climatice: Bioenergia

În timp ce energia solară și eoliană este cea mai dezbătută, IEA spune că cea mai mare parte a creșterii energiei regenerabile va proveni din bioenergie. Această categoria include biocombustibilii, precum biomasa din deșeuri de plante. La aceasta se adaugă și alte surse organice utilizate pentru a genera căldură în case și electricitate în fabrici. În jur de 30% din consumul de energie regenerabilă va proveni, prin urmare, din bioenergie până în anul 2023.

Acest lucru este important deoarece bioenergia este singura sursă de energie verde care contribuie în mod semnificativ la furnizarea de energie mai curată pentru transport și încălzire.

Citeşte şi Vitamina D: Descoperirea făcută de oamenii de ştiinţă. Cât de bună este pentru densitatea osoasă?

 

 

Citiți și despre: