Constructii

Energoutilaj, creștere în condiții de piață nesigure

01.10.2017

Compania și-a modificat structura flotei de transport agabaritic în 2017. Chiar dacă sectorul de construcții a înregistrat un regres în ultimii doi ani, Energoutilaj și-a îmbunătățit în această perioadă atât indicatorii financiari, cât și pe cei operaționali. Acest lucru a fost posibil datorită continuării investițiilor, compania concentrându-se în special pe flota de transport agabaritic, a cărei structură s-a modificat în 2017 pentru o mai bună adaptare la cererea din piață.

„Deși evoluția sectorului de construcții a fost contrară așteptărilor noastre – respectiv a scăzut atât în 2016, cât și în primele 7 luni ale lui 2017 – am reușit să creștem cifra de afaceri core business, numărul de clienți și profitabilitatea. Aparent, este o dezvoltare mulțumitoare, dar nu în ritmul și de amploarea pe care le programasem cu doi ani în urmă. Lipsa oricărei susțineri guvernamentale pentru sectorul de construcții și inconsecvența programelor de investiții publice au afectat întreaga piață a construcțiilor și au menținut-o la un nivel de subdezvoltare periculos”, a declarat Dorel Bajaliu, managerul Electroutilaj.

Proiecte derulate

Energoutilaj este implicată în aproape toate proiectele de construcții nerezidențiale din zona de sud-est a țării, numărul de proiecte accesate fiind limitat doar de dimensiunea flotei de utilaje.

„În 2017 am compensat lipsa investițiilor publice prin atragerea clienților din sectorul privat. Am acoperit astfel, pe lângă lucrările tradiționale, o gamă foarte largă de lucrări de transport și construcții-montaj: servicii pentru bazele militare, lucrări pentru proiectele de birouri și spații comerciale, montaj de instalații industriale și de foraj”, susține Dorel Bajaliu.

Cel mai amplu proiect la care a luat parte Energoutilaj este extinderea rețelei de metrou din București 

Cel mai amplu proiect, atât ca durată, cât și ca volum de lucrări, la care participă Energoutilaj este extinderea rețelei de metrou din București, însă ponderea acestuia în cifra de afaceri s-a redus comparativ cu anii anteriori.

În ceea ce privește serviciul de transport agabaritic oferit de companie, în ultimii ani, cele mai spectaculoase transporturi executate de Energoutilaj au fost comandate de sectorul de exploatare petrol și gaze (rezervoare de gaze sub presiune, instalații de fosaj), de cel energetic (în special pentru transformatoare electrice de putere medie și mare) și de sectorul de construcții (foreze de mari dimensiuni).

În domeniul transportului agabaritic, contractele se derulează diferit față de sectorul transporturilor general de mărfuri. Chiar dacă relațiile se stabilesc pe termen lung, frecvența transporturilor nu este la fel de mare ca în cazul mărfurilor de larg consum. În cadrul acestui serviciu, Energoutilaj are ca arie de acoperire atât întreg teritoriul României, cât și țările din partea continentală a Uniunii Europene.

„Avem clienți cu care colaborăm de decenii – în special cu cei din sectorul de construcții și industrial – dar și relații recente pe care dorim să le consolidăm”, a adăugat managerul companiei.

Importanța resurselor pentru succes

Unul dintre avantajele competitive ale Energoutilaj este orientarea spre client, avantaj susținut de angajați – ale căror pregătire profesională și calități umane sunt foarte importante – și de o flotă de utilaje moderne și bine întreținute.

„Considerăm că pregătirea profesională și calitatea umană a angajaților Energoutilaj sunt avantaje competitive ale companiei”, a declarat managerul Energoutilaj.

„Fiind o companie de dimensiune medie, ne-am menținut capacitatea de a empatiza cu clienții și dorința de a le rezolva problemele, ceea ce ne-a ajutat să stabilim relații de durată cu cei mai mulți dintre clienții noștri”, a menționat managerul Energoutilaj.

Energoutilaj se bucură de o echipă formată din 55 de angajați, două treimi dintre aceștia fiind implicați direct în exploatare, iar restul asigurând serviciile-suport. Însă, cu toate că fluctuația este mică, și Energoutilaj se confruntă cu perspectiva lipsei de personal calificat.

În plus, cursurile de calificare organizate de companiile specializate au o frecvență foarte redusă, descurajând potențialii viitori macaragii sau șoferi pentru transport agabaritic.

Referitor la investiții, Energoutilaj a avut ca obiectiv pentru 2017 modificarea structurii flotei auto de transport agabaritic. Acest obiectiv s-a concretizat prin achiziția a două semiremorci Faymonville cu 5 și 8 axe, precum și a 7 autovehicule pentru însoțirea transporturilor. A fost o achiziție impusă atât de cererea din piață, cât și de necesitățile interne ce s-au modificat odată cu creșterea flotei de macarale din gama mai mare de 130 t.

Evoluția sectorului de construcții

Evoluția sectorului de construcții a fost, în ultimii doi ani, dezamăgitoare, în special din perspectiva politicilor publice de dezvoltare. Rapoartele privind structura investițiilor în economie în primul semestru 2017 arată că peste 90% din valoarea investițiilor a fost generată de sectorul privat, ceea ce trădează o reducere accentuată a investițiilor publice și un dezechilibru între efortul de dezvoltare depus de fiecare dintre cele două sectoare economice – cel public și cel privat.

„În ciuda programelor ambițioase anunțate de guvernele care s-au succedat în perioada 2015-2017, proiectele active de investiții s-au redus ca număr și valoare. Guvernanții români par să fi renunțat la orice intenție reală de dezvoltare a țării sau de reformare a autorităților responsabile de actualul declin al investițiilor publice”, a mai spus managerul Energoutilaj.

Evoluția sectorului de construcții a fost, în ultimii doi ani, dezamăgitoare, în special din perspectiva politicilor publice de dezvoltare. Această evoluție, împreună cu recentele măsuri de natură fiscală, vor afecta companiile private ca Energoutilaj.

Perspectiva incertă a economiei românești s-a reflectat și în sectorul construcțiilor, cu afectarea negativă a tuturor actorilor implicați. Drept urmare, și activitatea Energoutilaj a fost influențată de evoluția sectorului. Totuși, pentru activitatea cu macarale și transport agabaritic, compania a înregistrat în 2016 și 2017 îmbunătățirea indicatorilor financiari, estimând că va menține acest trend până la finalul acestui an.

„Este însă un rezultat care a implicat efort deosebit din partea întregii echipe, iar perspectivele pentru finalul anului 2017 au fost ajustate negativ, având în vedere recentele măsuri de creștere a costurilor cu carburantul și cu forța de muncă. Ca și în activitatea operațională – unde deciziile autorităților au efecte pe care nimeni nu s-a obosit să le evalueze în prealabil – și recentele măsuri de natură fiscală vor afecta companiile private ca Energoutilaj, care vor suporta exclusiv costurile modificărilor legislative”, a încheiat Dorel Bajaliu, managerul Energoutilaj.