Constructii

Energoutilaj investește în utilaje cu performanțe tehnice deosebite

01.11.2015

Compania acționează în piață de peste 65 de ani și rămâne în continuare opțiunea preferată a clienților săi. Înființată în anul 1949, compania furniza la acea vreme servicii cu utilaje pentru investițiile Ministerului Energiei. În anul 1990, societatea a devenit una pe acțiuni, sub denumirea de Energoutilaj SA. Pachetul majoritar de acțiuni a fost preluat de către fondul de investiții american New Century Holdings, administrat în țara noastră de Broadhurst Investments ltd., iar ultima lună a anului 2013 a adus fuziunea Energoutilaj SA prin absorbție cu ELJ Automotive SA, o altă companie din portofoliul Broadhurst.

După tranzacție, brandul Energoutilaj a fost păstrat pentru activitățile de transport agabaritic și prestări servicii cu macarale mobile, devenind un adevărat brand de referință pentru sectorul construcțiilor din România. “În prezent, avem o flotă de macarale mobile din gama 16 – 300 tone şi autovehicule pentru transport agabaritic cu sarcina utilă de maxim 150 tone. Am preferat să achiziţionăm macarale şi autovehicule doar de la producătorii de top, astfel că parcul de macarale mobile include echipamente Liebherr, Grove, Tadano şi Sennebogen, iar transportul agabaritic este asigurat cu autotractoare Scania si Volvo şi de trailere Faymonville şi TSR. Deşi implementarea programului de investiții a fost un efort financiar fără precedent în istoria firmei, finalizarea lui ne-a ajutat să ne reafirmăm în piaţă buna reputaţie construită anterior”, ne-a declarat Dorel Bajaliu, manager al Energoutilaj.

Primele investiții după privatizare ale Energoutilaj au coincis cu aderarea țării la Uniunea Europeană, dar și cu perioada de creștere a sectorului de construcţii, astfel că eliminarea unor bariere economice pentru investitori s-a suprapus peste o cerere internă ridicată. “Aceasta conjunctură a avut un impact pozitiv major asupra businessului, atât prin creşterea cererii pentru serviciile cu macarale mobile, cât şi prin obţinerea unor condiţii favorabile de finanţare pentru dezvoltare. Deşi scurtă, perioada 2005 – 2008 a fost suficientă pentru crearea unui sector intern de închiriere de echipamente, inclusiv macarale mobile, bine dotat cu utilaje de generaţie nouă şi care funcţiona pe baze economice sănătoase. Pe lângă dezvoltarea companiilor locale, a existat şi o infuzie a capitalului străin în sector ce a asigurat prezenţa în piaţă a unor companii europene care au constituit un model din punct de vedere al organizării şi practicilor de afaceri. Dezvoltarea sectorului a creat premisele pentru constituirea Asociaţiei Române de Închirieri, ARI Rental, Energoutilaj fiind membru fondator şi unul dintre cei trei membri ai actualului Consiliu Director al asociaţiei”, explică oficialii companiei.

Asociația a apărut așadar din necesitatea operatorilor din piață de a acționa coordonat pentru promovarea intereselor sectorului.

Investiții recente

Cele mai recente achiziții ale Energoutilaj sunt în trei automacarale Grove, cu sarcină utilaje de 130 tone, 170 tone și 300 tone, investiție care a avut loc în acest an.

Este vorba despre utilaje cu performanțe tehnice deosebite, care s-au alăturat celorlalte 20 de automacarale din flota companiei, completând segmentul macaralelor de peste 100 tone.

Oficialii Energoutilaj  spun că planurile de viitor vizează extinderea gamei de macarale până la cel puțin 500 de tone sarcină utilă și completarea parcului de transport cu autotractoare și trailere, care să permită transportul a cel puțin 250 tone. “Dacă ne referim strict la aspectele tehnice, Energoutilaj are în parc macarale cu sarcina utilă între 16 și 300 de tone, cu o înălțime de lucru maximă de 140 metri, sarcina utila a trailerelor este de maxim 150 tone, cu o putere de 600 HP a autotractoarelor. Acestea sunt însă doar detalii, pentru că noi oferim clienților soluția, nu mijlocul de a o atinge. Există o glumă care spune că ceea ce cumpără de fapt clienții magazinelor de bricolaj nu este bormașina, ci gaura în perete, gândind în același mod, clienții Energoutilaj nu plătesc macaraua, ci plasarea unei piese grele la o anumită înălțime”, este de părere Dorel Bajaliu, manager al Energoutilaj.

Specialiștii din cadrul companiei sunt foarte atenți atunci când evaluzează o lucrare, oferind soluția potrivită clientului, cu rapiditate, dând dovadă de adaptabilitate și flexibilitate.

Diversitate 

Chiar dacă, la înființare, Energoutilaj a fost implicată exclusiv în proiecte energetice, relaţiile de afaceri stabilite atunci fiind active şi astăzi, specializarea în servicii cu macarale mobile și investițiile constante au permis acționarea în toate sectoarele economice. “Utilajele pe care le avem acum ne permit să asigurăm servicii de transport, montaj şi manipulare sarcini pentru companii cu profile diverse; astfel, executăm lucrări de montaj pentru constructori, transport şi manipulare pentru companiile de prefabricate din beton, revizii ale instalaţiilor industriale din sectorul petrochimic, transport şi lucrări de manipulare pentru sectorul energetic, inclusiv pentru cel al energiilor regenerabile, montaj de chilere, lansări de yachturi, transport de utilaje de construcţii de mari dimensiuni, transport şi montaj pentru lucrările de infrastructură”, explică directorul companiei.

Diversitatea lucrărilor a atras nu doar proiecte complexe, ci și oameni pasionați cu adevărat de lucrările de montaj și transport agabaritic. „Suntem mândri că am creat o cultură organizațională unică în piața de utilaje din România: o companie cu profil tehnic, în care nu mașinile ci oamenii, acționarii, clienții și angajații, sunt factorul motivator eforturilor noastre operaționale”, a completat oficialul.

Evoluția sectorului

De cinci ani criza din sectorul de construcții este o realitate, iar volumul proiectelor din acest segment este unul minim, spun specialiștii. În tot acest timp, doar companiile care au reușit să dea dovadă de flexibilitate au reușit să supraviețuiască.

Următorii ani vor aduce însă o creștere a pieței de închiriere de utilaje. “Măsura esențială care ar asigura viitorul în România pentru companiile de închiriere utilaje este aplicarea corectă și nediferențiată a legii, de la reglementările și prescripțiile tehnice, până la asigurarea competiției corecte și implementarea efectivă a bugetelor de stat. Frecvența mare cu care se modifică legislația fiscală, supravegherea deficitară a pieței și incertitudinea proiectelor de investiții sunt factorii care au cea mai accentuată influență negativă asupra pieței construcțiilor și, prin efect direct, asupra pieței de închiriere utilaje”, adaugă Dorel Bajaliu.

Mai mult decât atât, efectele crizei sunt încă prezente pe piață, prin lipsa încrederii în mediul de afaceri, ce afectează capacitatea companiilor de a se finanța. În plus, reducerea necontrolată a prețurilor face ca economia să fie în continuare afectată.

Planuri de viitor 

Cu o cifră de afaceri înregistrată anul trecut la peste 9 milioane de lei, estimările pentru anul curent sunt optimiste, oficialii companiei spun că cifra de afaceri va crește cu peste 20% în anul curent. “Energoutilaj va continua investițiile pentru completarea și extinderea parcului, vom urma modelul vestic al companiilor de manipulare și transport sarcini grele. În perioada 2007 – 2015 am investit peste 13 milioane de euro în echipamente și încă 5 milioane de euro în reabilitarea celorlalte active ale companiei. Noi suntem pregătiți pentru o competiție cinstită, putem oferi servicii la standardele valabile în orice țară din UE și vom continua să ne dezvoltăm”, ne-a declarat Dorel Bajaliu, manager al Energoutilaj.