BusinessMark a organizat, săptămâna trecută, Energy Forum 2015, eveniment dedicat sectorului energetic, care a constituit un prilej de analiză și dezbatere a sectorului energetic. Formul a reunit reprezentanți ai managementului celor mai importante companii energetice prezente pe piața românească, ai autorităților și ai asociațiilor din energie.
Energy Forum 2015 a fost moderat de Valeriu Binig, Partner, Advisory, EY România, iar speakerii invitați au fost George Guran, Șef Serviciu, Organismul Intermediar pentru Energie, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Ovidiu Demetrescu, Director General, Hidro Tarnița, Ion Lungu, Director General, CEZ Trade România, Președinte, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România a AFEER, Silvia Vlasceanu, Director Executiv, Federația Patronală a Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie a ACUE, Vasile Muntenita, Director Executiv, Romelectro, Președinte, Cogen România, Mihai Petre, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte România și Florin Tobescu, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.
”Observăm că se schimbă rolul statului în domeniul energetic. Statul devine acționar minoritar în companiile pe care le-a gestionat cândva și devine gestionar de ajutoare de stat. Fondurile structurale sunt de fapt un ajutor de stat. Certificatele verzi, bonusul de cogenerare sunt tot ajutoare de stat chiar dacă nu trec pe la stat ci direct de la public către agenții economici. Chiar dacă statul nu mai are bani în buzunar pentru a susține companiile pe care le deține, gestionează aceste ajutoare de stat”, a declarat Valeriu Binig, Partner, Advisory, EY România.
Ovidiu Demetrescu, Director General, Hidro Tarnița, a afirmat că în România, avem forță de muncă foarte bună şi că această forță de muncă nu trebuie să fie ieftină, ci plătită corect.
„Până la urmă, banii cu care îi plătim se întorc în economie pentru că sunt cheltuiți tot aici. De asemenea, trebuie să le oferim investitorilor un mediu în care să poată să își planfice business-ul. Este adevărat că în România s-au modificat regulile în timpul jocului, dar era de așteptat să se schimbe, având în vedere schemele respective. De altfel, astfel de schimbări s-au întâmplat în multe alte ţări”, a afirmat Ovidiu Demetrescu.
Prezent la eveniment, George Guran, Șef Serviciu, Organismul Intermediar pentru Energie, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, a vorbit despre Investiții în domeniul energetic promovate în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.
”Tranzacţiile trebuie să fie transparente, nediscriminatorii și publice. Este normal, dar la noi s-a mers către o abordare legată doar de cuvinte și nu de ansamblul lucrurilor care trebuiau să se întâmple. Transparența este un mod de comportare și nu o afișare de date pe niște site-uri. Ar trebui să vorbim despre un mod de comportare a companiilor și nu de o concentrare asupra definiției din Dex a transparenţei”, a declarat Ion Lungu, Președinte, Asociația Furnizorilor de Energie Electrică din România – AFEER.
Vasile Munteniţa, Președintele Cogen România, a precizat că dacă în școală învăţase că prin cogenerare se face o reducere de combustibili de 30%, tehnologiile de azi au dus la o reducere de peste 40%.
„În ultima parte a anului 2014 ANRE a emis două ordine având în vedere liberalizarea pieței interne a gazelor naturale pentru clienții noncasnici de la 1 ianuarie 2015. Luând în considerare necesitatea încheierii până la această data a contractelor de vânzare-cumpărare aferente furnizării gazelor naturale în regim negociat, ANRE a elaborat și aprobat Ordinul nr. 107/2014, prin care a instituit un set de măsuri de ordin legislativ cu privire la furnizarea gazelor naturale la clienții noncasnici, în perspectivă eliminării prețurilor finale reglementate pentru această categorie de clienti”, a declarat Florin Tobescu, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei.
Mihai Petre, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte România, a vorbit despre Accizarea energiei obținută din biomasă.
”Resursa regenerabila este cea mai abundentă de pe planetă, prima formă de energie, utilizată de om, odată cu descoperirea focului. Este lăudabilă producția și consumul de astfel de energii, dar nu uitați că din punctul de vedere al accizelor sunteți priviți că producători clasici. Anumite produse obținute din biomasă (de ex. bioetanol, biomotorina, biogaz) intră sub incidența regimului de antrepozitare indiferent dacă acestea sunt destinate comercializării/consumului propriu”, a declarat Mihai Petre, Senior Manager, Customs & Global Trade, Deloitte România.
Silvia Vlăsceanu, Director Executiv, Federația Patronală a Asociațiilor Companiilor d Companiilor de Utilitati din Energie – ACUE, a declarat că aproape 45% din populația României este în pragul sărăciei energetice.
„Sunt la limita posibilității de a plăt facturile la energia electrică. Suportabilitatea ar trebui să fie principală preocupare a Guvernului. Avem consumatori vulnerabili, din motive de sănătate sau alte cauze, care nu pot să își plătească factura la energie electrică. Distorsiunea prețului gazului din ultimii ani a dus la contorsiunea domeniului în Romînia”, a declarat aceasta.