Stiri: Constructii

ESOP: Numeroase companii mari analizează optimizarea şi extinderea spaţiilor de birouri

18.02.2015

Divizia Corporate din cadrul ESOP a asistat 7 companii mari să se relocheze, totalul tranzacțiilor fiind de 14.000 metri pătraţi. Astfel, la doar un an de la înființarea sa ca structură distinctă în cadrul Departamentului de Birouri, divizia de consultanță pentru clienți corporații a anunţat că a încheiat 7 tranzacții, dintr-un total de peste 70 realizate la nivelul firmei.

„Existența unei divizii dedicate serviciilor Corporate ne-a permis o mai bună concentrare asupra acestui segment și o creștere cu 150% a volumul tranzacțiilor mari, față de anul precedent. Experiența ESOP de  companie antreprenorială ne-a ajutat de asemenea în găsirea unor soluții viabile de sediu pentru companii importante și deopotrivă în identificarea de chiriași reprezentativi pentru proiecte de birouri de anvergură din piață ”, declară Mirela Raicu, Manager al Diviziei Birouri Corporate din cadrul ESOP Consulting l CORFAC International.

La nivelul pieței, tranzacțiile de relocare cu suprafețe de peste 1.000 metri pătraţi, încheiate de principalii 7 brokeri din Forumul companiilor de consultanță imobiliară s-au ridicat la un număr de 58 de tranzacții, totalizând aproximativ 125.000 metri pătraţi.

„Anul 2014 a marcat evoluții pozitive pentru o serie de indicatori relevanți la nivelul pieței de birouri. Astfel, suprafața medie a tranzacțiilor de relocare a crescut cu 33%, de la o suprafață medie de 881 metri pătraţi în 2013, la 1.172 metri pătraţi în 2014. De asemenea, volumul tranzacțiile de relocare implicând suprafețe de peste 1.000 metri pătraţi a înregistrat o creștere de 36% față de anul trecut. Suntem încrezători ca aceste evoluții favorabile vor continua și pe parcursul anului 2015, numeroase companii mari aflându-se deja în procese de analiză a optimizării sediului sau de expansiune a business-ului”, a afirmat Mirela Raicu.

Printre companiile ce și-au relocat în 2014 sediul prin intermediul Diviziei Corporate a ESOP s-au numărat 1 & 1 Internet Development, compania germană care a închiriat o suprafaţă de aproximativ 3.500 metri pătraţi în Sky Tower, turnul emblematic în Romania, Proiect Bucureşti, una dintre cele mai mari companii de arhitectură din România, ce a închiriat 1.150 metri pătraţi de asemenea în cadru SkyTower şi SNC Lavalin România, companie canadiană prezentă în peste 100 de țări, ce a închiriat 2.000 metri pătraţi, în Hermes Business Campus.

De asemenea, alte companii asistate de divizia de corporate a Esop sunt Burda România, ce a consolidat sediile companiei, după recenta preluare a grupului Sanoma Hearst Romania, într-un spațiu de aproximativ 1.700 metri pătraţi, în Olympia Tower, Gopet România, companie regională de expediție, ce a închiriat 1.400 metri pătraţi în clădirea Ethos House (fiind chiriașul cu suprafața cea mai mare din clădire la momentul livrării sale şi Scorseze Ambulanţă Privată, care a închiriat 1.600 metri pătraţi într-o clădire din zona de nord – Gheorghe Țiteica.

Tot prin Divizia ESOP Corporate s-a intermediat şi tranzacţia de achiziție a unui nou sediu  de către Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), sediu achiziționat pentru nevoile proprii ale instituției. Tranzacția – având ca obiect o clădire de birouri cu o suprafaţă de 2.200 metri pătraţi, situată în zona Universitate in Bucureşti – a avut o valoare de peste 3.000.000 euro.