Stiri: Sanatate

Este nevoie de reformarea întregului sistem de transfuzii

28.07.2016

Fundaţia Donatorilor Benevoli de Sânge face un apel public către Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, de a începe procesul de reformare a întreg sistemului naţional de transfuzii. În prezent, centrele de transfuzie de la nivelul ţării pot acoperi doar maximum 70% din cazurile ce necesită transfuzie de sânge.

„Cauzele sunt multiple, dar credem cu tărie că ridicarea subiectului pe agenda publică şi prioritizarea problemei pentru găsirea de soluţii la nivelul Guvernului poate creşte procentul şi salva mai multe vieţi”, conform Fundaţiei.

De asemenea, sursa citată mai cere şi deblocarea posturilor din centrele de transfuzie, în condiţiile în care voluntarii nu pot suplini munca pe care doar personalul calificat o poate face, mai ales în momentele critice.

În plus, este nevoie de modernizarea centrelor de transfuzie, sprijinirea colectelor mobile și deschiderea de noi centre acolo unde s-a dovedit că cele existente nu fac față şi finanțarea corespunzătoare a unei campanii de educare şi motivare a membrilor comunităţii, cu privire la necesitatea însuşirii actului donării de sânge ca act civic.