Constructii

Este sustenabilă creşterea preţurilor locuinţelor?

01.09.2017

Ritmul recent de scumpire a prețurilor locuințelor trimite spre o nouă bulă imobiliară. Termenul de bulă imobiliară era folosit destul de frecvent în urmă cu 10 ani, imediat după criza mondială, când învinuite au fost greșelile din sectorul imobiliar și creșterea artificială a prețurilor proprietăților, cauzată în genere de creditarea ieftină ce a scos la iveală vulnerabilitatea sistemelor financiare. Potrivit specialiştilor, se pare că România va trece din nou printr-o astfel de bulă, provocată de creşterea nesustenabilă a preţurilor din sectorul rezidenţial.

În ţara noastră, preţurile locuinţelor au avut în 2017 o traiectorie general ascendentă, creşterile de preţ ajungând chiar şi aproape de 15 procente în unele oraşe. La nivelul întregii ţări, scumpirea apartamentelor a fost de 9,8% în iunie 2017 comparativ cu iunie 2016, potrivit Imobiliare.ro.

Şi, în acest context, este greu să nu ne întrebăm dacă aceste creșteri de prețuri sunt sustenabile şi dacă nu cumva traversăm o perioadă precum cea din 2008, când piaţa imobiliară s-a confruntat cu un astfel de fenomen: o bulă speculativă. Specialiştii din domeniul imobiliar și cei care vor să vândă locuinţe spun că preţul este sustenabil întrucât are la bază o nevoie reală a românilor, în timp ce profesioniștii din sectorul financiar-bancar avertizează că este posibil să avem de a face cu o nouă criză imobiliară.

Ce sunt bulele speculative

Conform economiştilor, bulele speculative apar în condițiile în care diverse active sau instrumente financiare, cum este şi cazul preţului locuinţelor, sunt evaluate la suprapreț de-a lungul unei perioade de timp. De asemenea, o condiţie pentru apariţia unei bule speculative este reprezentată de prezența aşa-numitor speculatori, adică a celor care cumpără un produs cu speranță că îl vor putea vinde din nou, mai târziu, pentru un preţ mai ridicat.

Bulele speculative nu pot ţine la nesfârşit, riscul de prăbuşire al preţului activului cumpărat fiind, cu timpul, din ce în ce mai mare

Însă bulele speculative nu pot ţine la nesfârşit, riscul de prăbuşire al preţului activului cumpărat fiind, cu timpul, din ce în ce mai mare. Mai exact, speculatorii vor continua să cumpere atât timp cât ei cred că există și alți cumpărători pe piață şi că, în final, vor putea vinde produsul respectiv. Însă când preţurile ajung foarte mari, majoritatea decide să vândă, iar preţul se va prăbuşi, întrucât oferta şi, implicit, concurenţa, creşte semnificativ.

Cele mai cunoscute bule speculative, la nivel mondial:

– mania lalelelor olandeze

– Criza de pe Wall Street din 1929

– criza imobiliară din Japonia din anii 1980

– bula dot-com din 2000–2001

– criza imobiliară din Statele Unite ale Americii

Experienţa anilor 2008

Din păcate, se pare că experienţa anilor 2008 nu ne-a învăţat nimic, lucru ce nu este însă de blamat, întrucât, conform specialiştilor, bulele speculative sunt invizibile pentru persoanele care sunt direct afectate de ele, adică pentru cei care se află în interiorul lor.

De ce nu pot fi bulele imobiliare detectate?

  1. Oferă un concept credibil şi promite profituri mari

  2. În piaţă există posibilitatea de a obţine finanţări cu dobânzi reduse (aşa-numiții bani ieftini)

  3. Specialiştii promovează preţurile ca fiind sustenabile

Preţurile apartamentelor în România

În ultima perioadă, în România, preţurile apartamentelor au avut o traiectorie pozitivă, iar această evoluţie nu este în concordanță cu veniturile înregistrate de populaţia ţării, motiv pentru care unii specialişti din domeniu afirmă că suntem pe punctul ne a ne confrunta cu o nouă bulă imobiliară.

În 2017, Guvernul a decis eliminarea impozitului pentru tranzacțiile imobiliare cu o valoare mai mică de 100.000 de euro și dorește să renunțe la TVA pentru locuințele noi.

O analiză realizată de Imobiliare.ro arată că pretențiile vânzătorilor s-au majorat, în medie, cu 13% în ultimele 12 luni (din trimestrul al doilea din 2016 până în trimestru II din 2017), depăşind nivelul de referință al anului 2010. Totodată, în al doilea trimestru al anului curent, locuințele disponibile spre vânzare în ţara noastră s-au scumpit cu 3,1 procente față de cele trei luni anterioare.

Conform portalului de imobiliare, avansul are loc pe fondul unei cereri în creştere, de reducere a şomajului şi de rate mici ale dobânzilor oferite de instituţiile de creditare.

Topul celor mai scumpe locuinţe

Pe primul loc în clasamentul celor mai mari preţuri solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare în marile oraşe se află Cluj-Napoca, unde valoare unui metru pătrat util este de 1.330 de euro, cu o creştere de 4,9 la sută.

Pe locul al doilea în top se află Bucureştiul, cu un preţ mediu de 1.240 de euro pe metru pătrat util şi un avans de 3,4 procente.

În Capitală, preţul mediu pe metru pătrat al apartamentelor este de 1.240 de euro

Preţurile apartamentelor din Braşov şi Iaşi s-au majorat cel mai puţin atât în ultimul trimestru, cât şi în ultimele 12 luni, situându-se acum la 950 şi, respectiv 920 de euro pe metru pătrat util.

Avertismentul BNR

Şi, în acest context, Banca Naţională a României a avertizat, încă din primăvara anului curent, că a apărut un risc de accelerare a prețurilor imobilelor şi, prin urmare, de apariţia unei noi bule imobiliare. Aşadar, Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR, spunea la prezentarea raportului de sustenabilitate al ţării, că avansul este peste potențialul României şi ar putea duce la acumularea de tensiuni.

Se pare că România are în acest moment toate ingredientele unei bule imobiliare

Prin urmare, se pare că avem toate ingredientele unei bule imobiliare – credite mai ieftine, scutiri de impozite, preţuri în creştere şi promisiunea că preţul este unul sustenabil în contextul în care oamenii vor dori mereu să cumpere locuinţe în care să locuiască.

Însă, după cum marii economişti afirmă, în vremuri incerte cel mai bine pentru populaţie este să nu ia nicio decizie: nici să vândă, nici să cumpere.