Finante

angajare candidat potrivit

Este toamna un moment potrivit pentru a angaja candidatul potrivit?

01.09.2023

Încheierea sezonului cald aduce un suflu nou în procesul de recrutare, ceea ce poate reprezenta o nouă șansă pentru cei aflați în căutarea unui nou loc de muncă. În mediul de afaceri, toamna este de obicei un anotimp asociat cu schimbarea și tranziția, întrucât atât angajații, cât și angajatorii caută să facă anumite schimbări, în dorința de a-și atinge obiectivele. Totodată, este o perioadă potrivită pentru căutarea personalului potrivit, care să aducă un suflu nou în cadrul unei companii sau care să ocupe anumite poziții vacante. Multe persoane își petrec vacanța de vară în concediu sau cu familia, ceea ce înseamnă că activitatea de recrutare în această perioadă este destul de limitată. Prin urmare, venirea toamnei aduce un suflu nou în procesul de recrutare, ceea ce poate reprezenta o nouă șansă pentru cei aflați în căutarea unui nou loc de muncă, dar și pentru angajatorii interesați în a descoperi noi talente și a duce compania la nivelul următor.

La început de toamnă, multe companii obișnuiesc să își stabilească strategia, ceea ce poate determina o creștere a numărului de posturi vacante disponibile.

La început de toamnă, multe companii obișnuiesc să își stabilească strategia, ceea ce poate determina o creștere a numărului de posturi vacante disponibile

În plus, există un număr mare de companii care pun accent pe angajări sezoniere, precum retailul și logistica, întrucât toamna marchează pregătirea unui nou sezon de sărbători. Pentru a face față cererii crescute, companiile vor pune la dispoziție o gamă extinsă de locuri de muncă.

Aspecte de care trebuie ținut cont în alegerea candidaților

Atunci când vine vorba despre găsirea candidaților potriviți, companiile trebuie să țină seama de cinci aspecte importante:

  • Definirea profilului ideal al candidatului;
  • Utilizarea platformelor de recrutare și site-urilor de joburi potrivite;
  • Promovarea pozițiilor pe social media și în comunitate;
  • Realizarea interviurilor într-un mod transparent;
  • Promovarea culturii organizaționale și a oportunităților de dezvoltare.

Înainte de a trece la selecția candidaților sau chiar la publicarea unui nou loc de muncă, este important ca fiecare companie să aloce timpul necesar pentru definirea profilului ideal al candidatului. Aici avem în vedere abilitățile cheie și experiența relevantă, calitățile personale, gradul de educație și certificările necesare, atribuțiile și responsabilitățile specifice, dar și perspectivele de dezvoltare și evoluție care pot fi oferite.

Atunci când vine vorba despre găsirea candidaților potriviți, companiile trebuie să țină seama de cinci aspecte importante

Pentru a economisi timp atât pentru angajator, cât și pentru posibilii angajați, este important ca fiecare companie să definească un set de abilități tehnice de care viitorul candidat ar avea nevoie, luând în considerare în același timp experiența anterioară a acestuia, dar și industriile relevante în care acesta a activat, astfel încât background-ul candidatului să fie unul potrivit, încă de la început.

Calitățile personale ale angajaților, esențiale în găsirea candidatului potrivit

Este important de asemenea să fie luate în considerare calitățile personale ale unui angajat, referindu-ne în principal la abilitățile de comunicare sau poate reziliență, în funcție de specificul jobului pentru care compania dorește să găsească noi angajați, dar și de cultura companiei angajatoare.

Pe lângă experiența pur teoretică, companiile trebuie să pună accent și pe experiența practică a fiecărui candidat, astfel încât să se asigure că acesta va face parte din echipă pentru o perioadă cât mai îndelungată și că va avea abilitățile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor și atribuțiilor specifice postului.

Pe lângă experiența pur teoretică, companiile trebuie să pună accent și pe experiența practică a fiecărui candidat

Un alt aspect deosebit de important referitor la definirea profilului ideal al candidatului se referă la accentul pus pe cultura organizațională și pe oportunitățile de dezvoltare. Nu de puține ori, candidații fie nu primesc informații suficiente, fie primesc informații eronate cu privire la oportunitățile reale de dezvoltare profesională și de creștere în cadrul organizației pe termen lung, ceea ce poate duce la nemulțumiri și la necesitatea de a relua procesul de angajare în scurt timp.

Platformele de recrutare trebuie să fie cele potrivite industriilor

În prezent, există câteva site-uri principale sau platforme de recrutare care sunt frecvent accesate de posibilii candidați. Cu toate acestea, este important să se aleagă platformele corespunzătoare, potrivite industriei și nivelului poziției, și în anumite cazuri să fie utilizate site-urile de nișă pentru a atrage candidați cu o anumită experiență.

În atragerea celor mai potriviți candidați, este deosebit de important anunțul de angajare. Evidențierea beneficiilor și oportunităților oferite de către companie, precum și descrierea reală a atribuțiilor specifice postului, sunt esențiale în procesul de angajare.

Menținerea anunțurilor actualizate pare a fi un aspect care nu mai trebuie menționat, însă de nu de puține ori candidații aplică la posturi în cadrul unor companii care fie „uită” să dezactiveze anunțurile pentru care au găsit deja candidații potriviți, fie aleg această tehnică din dorința de a strânge informații care pot fi folosite pe viitor cu privire la noi poziții disponibile.

Menținerea anunțurilor actualizate pare a fi un aspect care nu mai trebuie menționat, însă de nu de puține ori candidații se confruntă cu companii care nu dezactivează anunțurile pentru care au găsit deja candidații potriviți

Promovarea locurilor de muncă vacante este important să fie realizată atât în mediul online, cât și în comunitate. În mediul online, în afara postării locurilor de muncă pe platforme de recrutare sau site-uri specifice, este important să fie exploatată și puterea pe care o are social media de a ajunge mai aproape de candidații potriviți și de a răspândi mesajul potrivit legat de o companie. În ziua de azi, însă, observăm cum din ce în ce mai multe companii își concentrează atenția cu precădere către mediul online și mai puțin către comunitate.

Comunitatea, o resursă valoroasă

Este important să păstrăm un echilibru atunci când vine vorba despre mediile în care căutăm candidații potriviți, întrucât de multe ori implicarea în evenimente comunitare sau colaborarea cu diferite instituții de învățământ poate reprezenta cheia găsirii celor mai potriviți candidați pentru locurile de muncă vacante.

Atunci când o companie publică un anunț legat de o poziție vacantă, trebuie să ia în considerare și capitalul de imagine pe care acest anunț îl poate aduce, pe lângă găsirea celui mai potrivit candidat.

Procesul de găsire al celui mai potrivit candidat este, prin urmare, un proces extrem de laborios, care presupune o bună cunoaștere a pieței, a profilului ideal al candidatului, o strategie extrem de clară a companiei în ceea ce privește planurile sale pe termen scurt, mediu și lung, astfel încât să poată oferi oportunități relevante celor aflați în căutarea unui loc de muncă, dar presupune și cunoștințe ample legate de psihologie și sociologie umană, întrucât oferă o perspectivă extrem de valoroasă asupra sinergiei dintre candidați și cultura organizațională, dar și asupra modului în care potențialii candidați se vor integra în echipă și vor contribui la succesul acesteia.

Citește și https://jurnaluldeafaceri.ro/retentia-angajatilor-de-valoare-o-prioritate-pentru-companiile-de-succes/