ETİ Gıda deschide o fabrică de dulciuri în România

27.11.2014

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a acordat un împrumut în valoare de 23 milioane euro pentru extinderea în România a producătorului turc de dulciuri ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret A.S. Compania va construi o fabrică de dulciuri în Gherceşti, judeţul Craiova, printr-o investiţie totală de 40 milioane euro.

Fondată în anul 1962, ETİ Gıda este o afacere de familie cu sediul în Eskisehir, Turcia.

„Prin intermediul acestui proiect, BERD nu doar susține o companie turcească de succes, ci sprijină, de asemenea, investițiile străine directe atât de necesare în Județul Dolj. Acest proiect va stimula economia locală, va crea locuri de muncă și va facilita transferul de tehnologie și competențe ce pot fi replicate în alte zone. Sperăm că această investiție va încuraja, de asemenea, alți investitori să urmeze exemplul ETİ Gıda”, a afirmat James Hyslop, Director BERD România.

Compania produce biscuiți dulci și sărați, prăjituri și ciocolată sub 45 de mărci și are operațiuni în şapte puncte de producție din Turcia, exportând 10% din producția totală.

România, Bulgaria și Balcanii de Vest se numără printre cele mai importante destinații de export.

Fabrica din ţara noastră va avea o capacitate de producție de 11.000 tone în primul an și o suprafață de peste 75.800 metru pătraţi. Astfel, fabrica ETİ Gıda va deveni un centru de producție al companiei în Uniunea Europeană și va ajuta compania să-și dezvolte activitatea în afara țării.

Totodată, investiția reprezintă prima fabrică a ETİ Gıda în afară Turciei, România fiind aleasă pentru a servi că bază pentru producția viitoare în UE datorită atractivității pentru investitorii străini, a pieței interne în creștere, a legăturilor bune de transport, precum și a forței de muncă calificate.

„Dorim că noua noastră unitate de producție din Craiova să devină una din cele mai avansate din punct de vedere tehnologic din sud-estul Europei. Ne propunem să producem produse de calitate pentru a crește exporturile către țările din Uniunea Europeană și restul lumii”, a declarat Firuzhan Kanatlı, preşedinte al consiliului de administraţie al ETİ European Food Industries S.A., filiala din România a ETİ Gıda.

Citiți și despre: