Logistica

EU.TRA.LOG.REMI, evoluția unei afaceri de familie

01.08.2016

Compania investește în instruirea angajaților pentru a asigura servicii de calitate. Pe o piață dinamică aflată într-o continuă schimbare, așa cum este piața logisticii și transporturilor, competiția este una acerbă. În consecință, pornirea unei afaceri este destul de dificilă. Însă, cu dăruire, perseverență și cu multă muncă, EU.TRA.LOG.REMI a dovedit că parcursul unei companii pe piața transportatorilor din România poate fi unul ascendent.

EU.TRA.LOG.REMI este o casă de expediții importantă din România care, la scurt timp de la înființare, a ajuns cel mai important jucător din județul Caraș-Severin din domeniul său de activitate, conform Camerei de Comerț și Industrie a județului Caraș-Severin. În plus, începând cu anul 2006, compania a ocupat, în fiecare an, locul I în Topul firmelor din domeniul său de activitate, top realizat de aceeași Cameră de Comerț.

De asemenea, și la nivel național EU.TRA.LOG.REMI s-a regăsit în topurile transportatorilor, alături de companii internaționale și cu experiență în domeniu. De exemplu, în Clasamentul Național în funcție de Performanța Globală în Afaceri, EU.TRA.LOG.REMI ocupă locul 13, după companii mult mai mari și cu experiență îndelungată în domeniu, iar la nivel regional, tot în acest top, compania ocupând locul 2.

În cel mai important top, apărut în 2015, realizat de revista TRANZIT LOGISTICA Magazine – Top Romanian Logistics Operators – în funcție de cifra de afaceri din anul 2014, din 500 de companii de transport din România, EU.TRA.LOG.REMI se situează pe locul 41. Aceste 500 de companii au înregistrat, împreună, o cifră de afaceri de 3.215.279.122 euro, majoritatea profitului fiind obținut de primele 100, printre care se află și EU.TRA.LOG.REMI.

Toate aceste topuri în care compania este prezentă demonstrează serviciile de calitate, seriozitatea și profesionalismul cu care angajații EU.TRA.LOG.REMI tratează atât relațiile cu clienții, cât și pe cele cu partenerii de afaceri, dar și aprecierea acestora pentru serviciile oferite de companie.

Pentru a afla mai multe detalii despre evoluția companiei și despre planurile de viitor, am discutat cu domnul Remus Ciobanu, asociat unic EU.TRA.LOG.REMI.

Vorbiți-ne, vă rugăm, despre cum ați pus bazele afacerii EU.TRA.LOG.REMI

Totul a început de la o idee. Am început în vara anului 2004 foarte încrezător, cu mult curaj, alături de o soție minunată și puternică ce mi-a fost alături încă de la început, deși ea nu era la fel de entuziastă ca mine. A spus: ”nu sunt de acord, dar dacă te-ai băgat în asta te ajut să o scoți la capăt.” Și astfel, de 11 ani, aproape 12, mă tot ajută.

Lăsând gluma la o parte, consider că sunt privilegiat să am posibilitatea de „a avea cu cine” să construiesc tot ce am construit și asta nu este puțin lucru, nici măcar în ce am început noi: o mică afacere de familie. În 2004, m-am întors din Italia unde lucrasem câțiva ani în mai multe firme de transport având funcții diferite, dar pornind de la zero, adică de la meseria de șofer de camion. Tot în acea perioadă, soția mea, care lucrase deja 3 ani ca economist, a renunțat la cariera proprie și mi s-a alăturat timp de 1 an de zile pe camion.

Cum a fost debutul companiei pe o piață unde concurența este acerbă?

Inițial am deschis o firmă de transport, dar cum nu aveam suficiente resurse financiare să achiziționăm un camion am început să facem servicii conexe transporturilor. Venisem acasă și cu ideea de a construi cel mai mare consorțiu de transportatori din România, dar bineînțeles că acest vis a rămas neîmplinit. Am reușit, în schimb, să facem ceea ce a depins direct de noi și anume să devenim, încă din anul 2007, cel mai important jucător din județ în domeniul nostru de activitate, ne-am dezvoltat încet și sigur.

Încă de la început, putem spune că băncile au fost un partener important în dezvoltarea noastră, deoarece au fost singura noastră sursă de finanțare. Astfel, datorită banilor obținuți din diverse credite, am reușit să ne creștem afacerea zi de zi.

Ce gamă de servicii de transport oferiți? Ce alte servicii conexe cuprinde portofoliul companiei?

Firma noastră oferă o gamă variantă de servicii de transport rutier de mărfuri atât intern, cât și internațional. Serviciile noastre de transport includ: transporturi de mărfuri generale, transport de utilaje agabaritice și speciale, transport de mărfuri periculoase, transporturi cu temperatură controlată, transporturi role de tablă în camioane speciale.

De asemenea, oferim servicii de livrare, cu autovehicule de mici dimensiuni, în locurile greu accesibile pentru camioanele de mare tonaj. Ca activități conexe ale serviciilor de transport, oferim, prin intermediul colaboratorilor noștri, o gamă largă de spații de depozitare și manipulare, atât pentru mărfuri generale, cât și pentru mărfurile cu temperatură controlată.

Care sunt valorile pe care se bazează activitatea companiei?

Aici e cel mai simplu să vă răspund, pentru că este de fapt rețeta succesului de care ne bucurăm în prezent și ne permite să avem locul nostru în piață, și anume: integritate, corectitudine, responsabilitate și profesionalism.

Care este aria de acoperire? Care sunt cele mai solicitate rute?

Acoperim în special teritoriul Uniunii Europene, dar rutele noastre ating și țări din afara Uniunii, precum Elveția, Turcia, Moldova sau Serbia. Pentru majoritatea transporturilor, punctul de plecare sau destinație este România, dar efectuăm și transporturi intracomunitare. Cele mai frecvente transporturi sunt din și spre Belgia, Olanda, Marea Britanie, Cehia ,Slovacia, Polonia, Germania și Franța.

Care sunt atuurile care vă diferențiază de alte companii cu același domeniu de activitate?

Tratarea cu responsabilitate și profesionalism a cererilor clienților noștri și selecția riguroasă a furnizorilor ne ajută să oferim servicii de înaltă calitate, iar cererile de transport continuă să vină. Ne preocupăm activ și de gradul de satisfacție profesională a propriilor angajați, iar acest lucru ne ajută să avem din partea lor un randament ridicat al productivității și calității muncii.

Câți angajați lucrează în cadrul companiei? Ce ne puteți spune despre instruirea și pregătirea profesională a acestora?

În prezent 23, cuprinzând și punctul de lucru deschis recent la Timișoara. Instruirea personalului se face în principal la locul de muncă. În general, am preferat să nu angajăm personal din domeniul nostru de activitate, pentru a putea avea astfel o asimilare mai bună a modului nostru de lucru și a valorilor importante pentru societatea noastră. De asemenea, ne instruim personalul prin diverse cursuri de specialitate, organizate de ARR sau de către alte societăți private.

Ce proiecte aveți în desfășurare în acest moment?

Am deschis anul acesta un punct de lucru la Timișoara și ne propunem să construim și să consolidăm o echipă la fel de bună acolo.

Care sunt planurile companiei pe termen scurt, mediu și lung?

Pe termen scurt nu avem alte planuri decât cele expuse mai devreme, anume de a consolida noul punct de lucru, iar pe termen mediu intenționăm o creștere a infrastructurii noastre naționale în mai multe localități din țară. Pe termen lung, dorim să deschidem una sau două filiale în străinătate.

Care este cifra de afaceri cu care ați încheiat anul 2015? Cum estimați că va evolua anul curent?

Cifra noastră de afaceri realizată pe anul 2015 este de 26.880.000 lei și ne propunem o creștere rezonabilă, de minim 20% a acesteia pe anul în curs.

 

EU.TRA.LOG.REMI  este o casă de expediții care activează în domeniul de servicii conexe transporturilor și care efectuează expediții de mărfuri atât la nivel național, cât și internațional. Compania este unul dintre cei mai importanți furnizori de servicii logistice din regiunea de Vest a țării.