Stiri: Economie

Euler Hermes: Economia zonei euro va creşte cu 1%, în acest an

15.07.2014

Euler Hermes, liderul mondial în asigurările de credit pentru companii, estimează că economia zonei euro va avansa cu 1% în acest an, în timp ce piețele emergente rămân contribuabilii principali la creșterea la nivel mondial.

Analiştii companiei consideră că economiile dezvoltate sunt din nou în joc, cu o creștere așteptată la aproape 2% în 2014, cea mai rapidă din 2010.

De asemenea, economia zonei euro ar trebui să îmbunătățească (+1,0%), după doi ani de contracție, cu o înregistrare pozitivă de creștere a principalelor țări. În zona euro de sud, exporturile ar trebui să ajute țările să iasă din recesiune, urmând ca majoritatea economiilor central-europene vor beneficia de redresarea din zona euro.

Numărul insolvențelor, în scădere

În ceea ce priveşte piețele emergente, acestea rămân contribuabilii esențiali la creșterea la nivel mondial (+4,3% în 2014), în ciuda încetinirii perspectivei de creștere pentru mai multe economii mari, cum ar fi Brazilia, China, Rusia, Africa de Sud și Turcia.

India ar trebui să fie excepția, cu previziunea unei creșteri accelerate până la 5,6% în 2014.

„Creșterea PIB-ului mondial este de așteptat să se ridice ușor în 2014 (+2,8%), deși ritmul de revenire ar trebui să rămână sub 3% pentru al treilea an la rând. Pe fondul unei îmbunătățiri graduale a perspectivelor economice la nivel mondial, Euler Hermes a actualizat ratingul a 11 de țări. Cu toate acestea, în timp ce la nivel mondial numărul insolvențelor este estimat să scadă cu -8% în 2014, acestea rămân cu 13% peste nivelul anterior crizei, ceea ce înseamnă că absorbția crizei din 2009 nu a fost în întregime făcută”, a declarat Ludovic Subran (foto), Economistul-Șef al Euler Hermes.

Ratingului pentru 11 țări, îmbunătățit

Euler Hermes a mai anunţat că a îmbunătățit ratingului pentru 11 țări. Este vorba de Coasta de Fildeș, Grecia, Ungaria, India, Irlanda, Italia, Nicaragua, Nigeria, Portugalia, Serbia și Spania.

„Euler Hermes monitorizează 242 de țări și teritorii, folosind aproximativ 40 de indicatori pe termen scurt și pe termen mediu pentru a măsura riscul întârzierilor la plată dintr-o anumită țară, care sunt în afara controlului companiilor”, a explicat Manfred Stamer, Economist Senior la Euler Hermes.