„Puiul de Bărăgan” – fără hormoni, aditivi și neinjectat. Datorită necesității de abatorizare a puilor de carne crescuți în fermele proprii, un grup de producători autohtoni din județul Călărași au fondat, în anul 2009, abatorul de păsări Euroavi SRL Dragalina. Compania, cu capital 100% românesc, a debutat pe piața românească în plină criză economică, dar cu multă muncă și oferind produse de calitate la prețuri cât mai mici, societatea a avut succes și a reușit să evolueze, astăzi fiind unul dintre principalii producători de carne de pui din sudul României.
În cadrul acestui abator, puii sunt sacrificați în condiții de maximă siguranță, din punct de vedere sanitar-veterinar, și hrăniți cu furaje cultivate în Bărăgan, de unde și denumirea brandului propriu – Pui de Bărăgan.
„Produsele noastre sunt 100% românești, sunt produse naturale, sănătoase, neinjectate, fără antibiotice, cu un gust deosebit, satisfăcând toate pretențiile și obiectivele consumatorilor”, declară dr. Ion Dochiță, administrator Euroavi.
O companie modernă și performantă
Cu o investiție de aproximativ 8 milioane de euro, înființarea companiei a fost realizată prin obținerea de fonduri europene și este dotată cu utilaje de ultimă generație pentru sacrificarea, tranșarea, ambalarea și cântărirea produselor din carne rezultate din procesul de producție.
Puii sunt crescuți în cele mai bune condiții, în fermele proprii ale acționarilor, ferme ce dispun de 55 de hale de creștere, modernizate și dotate cu utilaje performante
Euroavi utilizează o tehnologie nouă, existentă la nivel european, cu respectarea tuturor normelor Uniunii Europene de calitate, societatea fiind autorizată sanitar-veterinar în acest scop și având o producție estimată la 25-30 de mii de tone de carne/an.
Așadar, puii sunt crescuți în peste 55 de hale integral modernizate și dotate cu utilaje performante. Compania beneficiază de un mediu controlat și biosecurizat, în conformitate cu normele europene de bunăstare animală, puii fiind crescuți până la 38-42 de zile, când ajung la 2,2-2,6 kg/cap.
Produsele abatoarelor Euroavi
Abatorul Euroavi folosește, de asemenea, o tehnologie nouă de sacrificare, tranșare, ambalare și livrare a produselor din carne de pui, respectând normele în vigoare și prioritizând grija pentru sănătatea și satisfacția consumatorilor.
Pornind de la fermele de creștere a puilor și continuând cu procesele din abator și distribuție a cărnii, compania respectă cu strictețe toate standardele de calitate și reglementările Uniunii Europene în vigoare privind igiena și siguranța alimentelor, implementând standardele de calitate ISO 22000:2005; ISO 9001:2000 și International Food Standard (IFS-6).
„Acordăm o atenție deosebită cerințelor consumatorilor de a îmbunătăți continuu calitatea produselor, oferind carne de pasăre fără hormoni, fără aditivi alimentari și, cel mai important lucru, carne neinjectată cu saramuri speciale și apă”, adaugă dr. Ion Dochiță.
Portofoliul companiei cuprinde atât produse proaspete, cât și produse congelate, puii din fermele proprii fiind bine dezvoltați. Acest fapt, împreună cu calitatea oferită de produse, a permis impunerea Euroavi pe piață încă de la apariție. Euroavi asigură clienților și distribuția, produsele fiind transportate atât prin intermediul flotei proprii, compusă din 14 mașini de diferite mărimi, cât și prin intermediul a 21 de mașini închiriate de la alte firme.
„Camioanele noastre, echipate cu sisteme moderne de monitorizare a temperaturii, asigură distribuția produselor noastre în București și în alte orașe din România”
Aria de distribuție a companiei este, cu precădere, zona de sud a României, cele mai mari solicitări venind din orașele București și Constanța. Însă și restul țării este bine acoperit, prin intermediul lanțurilor importante de supermarketuri și hipermarketuri, precum Kaufland, Cora, Lidl, Carrefour sau Metro.
De asemenea, o parte din produsele companiei sunt destinate exportului, Euroavi distribuind în țări precum Bulgaria, Grecia, Croația, Franța, Belgia.
Investiții și planuri de viitor
Ultimele investiții ale companiei au vizat mărirea capacității de frig, modernizarea fluxului tehnologic și dotarea cu utilaje și mașini de împachetat în atmosferă controlată și vid.
„Pentru anul acesta avem un proiect aprobat din fondurile europene tot pentru utilaje de ambalat și cântărit, cât și pentru unele amenajări interne, mașini de igienizare, mașini frigorifice și mașini de livrat de la ferme, proiect in valoare de 1.200.000 Euro”, susține administratorul companiei.
Pentru viitor, diversificarea produselor din carne de pui este o altă zonă în care compania urmează să investească. În consecință, prin aceste investiții Euroavi dorește menținerea standardelor de calitate, ambalarea corespunzătoare a sortimentelor din carne de pui și asigurarea prospețimii pe o perioadă mai mare de timp.
Deși pentru anul 2015 Euroavi a înregistrat o cifră de afaceri de peste 155 de milioane de lei, pentru anul în curs conducerea companiei se așteaptă la o scădere a acesteia, estimând o cifră de afaceri de aproximativ 145 de milioane. Această diminuare are loc ca urmare a scăderii prețurilor la producători, în condițiile în care rețeaua comercială menține aceleași prețuri, iar costurile de achiziție a materiei prime și ale furajelor pentru creșterea puilor își vor menține nivelul actual.