Stiri: Social

Eurobarometru 2018

Eurobarometru 2018: Cât de mulţumiţi sunt românii de Uniunea Europeană?

17.10.2018

Eurobarometru 2018. Apartenenţa la Uniunea Europeană este din ce în ce mai apreciată de cetăţenii europeni. Conform ultimului sondaj Eurobarometru comandat de Parlamentul European efectul Brexitului a fost următorul: atitudinea favorabilă a europenilor faţă de Uniune a ajuns la un nivel record.

Astfel, există un grad de apreciere (procentul celor care cred că ţara lor a beneficiat de pe urma apartenenţei la UE) faţă de apartenenţa la Uniunea Europeană. Nivelul este de 68%, comparativ cu 67% în aprilie 2018.

Eurobarometru 2018. Gradul de apreciere

Gradul de apreciere este, prin urmare, la un nivel record din 1983 până în prezent.
În cazul românilor, studiul arată 64% (71% în aprilie 2018) consideră că ţara a avut de beneficiat de pe urma apartenenţei la Uniune.

În plus, 62% dintre europeni, un nivel record în ultimii 25 de ani, şi 49% dintre români văd ca pe un lucru bun apartenenţa la UE.

„În general, la nivel european, sprijinul faţă de UE a crescut semnificativ după referendumul din Marea Britanie din 2016, fapt ce sugerează atât îngrijorarea crescândă a europenilor în legătură cu impactul Brexit-ului, cât şi o creştere a nivelului de conștientizare a beneficiilor apartenenţei la UE, datorită negocierilor dificile pentru ieșirea Marii Britanii din UE”, potrivit sondajului Eurobarometru.

Ce ar vota românii în cazul unui referendum privind apartenenţa la UE?

În cazul organizării unui referendum, 66% dintre europeni (65% dintre români) ar alege pentru ca ţara lor să rămână membră. De asemenea, 17% dintre europeni (15% dintre români) ar vota pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Totodată, 17% dintre europeni (20% dintre români) afirmă că nu ştiu cum ar vota.

Pe de altă parte, 49% dintre europeni (51% dintre români) sunt satisfăcuţi de modul în care democraţia funcţionează în UE.

Eurobarometru 2018. Parlamentul European

Eurobarometru 2018 mai arată că 32% dintre europeni (43% dintre români) au o imagine pozitivă despre Parlamentul European. În acelaşi timp, 21% (17% în România) au o imagine negativă. În schimb, 43% dintre europeni (36% în România) au o imagine neutră.

Cu toate acestea, 48% dintre europeni (63% dintre români) ar dori ca Parlamentul European să deţină un rol mai important.

„Pe măsură ce se finalizează detaliile acordului de retragere a Marii Britanii din UE, aceste rezultate evidenţiază a creştere a gradului în care beneficiile Uniunii Europene sunt apreciate pe continent. Cu toate acestea, mai sunt multe de făcut. Continua cooperare şi solidaritatea la nivelul UE sunt esenţiale pentru a răspunde preocupările cetăţenilor europeni”, a spus preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani.

Citeşte şi Patria Credit lansează o nouă ofertă de creditare