Stiri: Social

Finantari submasura 6.4

Eurobarometru 2020. Mai au românii încredere în Uniunea Europeană?

11.03.2020

Eurobarometru 2020. Românii continuă să aibă încredere și sentimente pozitive față de politicile Uniunii Europene și prioritățile noii Comisii Europene. Ei consideră în mod majoritar că Uniunea se îndreaptă în direcția bună. Totuși, aceștia spun că ar trebui să aibă resurse financiare mai mari pentru realizarea obiectivelor sale politice.

Eurobarometru 2020. Provocări

De asemenea, românii apreciază că principalele provocări cu care se confruntă Europa sunt:

 • imigrația
 • terorismul
 • schimbările climatice

În plus, cei mai mulți dintre ei sunt de părere că existența știrilor sau informațiilor care denaturează realitatea sau sunt false reprezintă o problemă pentru democrație în general, conform celui mai recent raport național Eurobarometru pentru România.

Eurobarometru 2020. Realizările Uniunii Europene

Cea mai importantă realizare a Uniunii Europene este considerată de către români libera circulație a cetățenilor, bunurilor și serviciilor în interiorul Uniunii, ea fiind menționată într-o pondere similară cu media UE (RO: 26%; UE28: 25%). La nivel european, pacea între statele membre UE este considerată realizarea cea mai importantă (UE28: 34%, RO: 18%).

La fel ca în 2019, imaginea pe care o au aproximativ jumătate dintre români despre Uniunea Europeană este foarte pozitivă și destul de pozitivă, viitorul Uniunii fiind privit în mod optimist de peste două treimi dintre români (71%, în scădere cu 8 puncte procentuale față de 2018). Nivelul este peste media europeană de 58% (aceeași ca în anul precedent).

Direcția spre care se îndreaptă Uniunea Europeană

Aproximativ jumătate dintre români (52%, în creștere cu 3 puncte procentuale) cred că, în general, Uniunea Europeană se îndreaptă în direcţia corectă. Ca și în ultimii doi ani, procentul acestora este sensibil mai mare decât media europeană (UE28: 31%).

Țările care înregistrează un nivel ridicat de încredere în privinţa direcţiei Uniunii Europene sunt:

 • Irlanda (54%)
 • România (52%)
 • Croația (51%)

La polul opus, ţările care consideră actuala direcţie ca fiind greşită sunt:

 • Belgia (62%)
 • Grecia (61%)
 • Franța (60%)

Eurobarometru 2020. Resurse financiare

63% dintre români (mult peste media UE28: de 40%) sunt de părere că Uniunea Europeană ar trebui să aibă resurse financiare mai mari, având în vedere obiectivele sale politice, România clasându-se a doua, după Cipru (70%), în lista statelor UE ce împărtășesc această opinie.

Din perspectiva bugetului Uniunii Europene, prioritizarea obiectivelor și domeniilor de interes diferă în rândul românilor față de media înregistrată la nivel european. Astfel, apărarea și securitatea, precum și politica economică și monetară, sunt primele domenii menționate în care atât românii, cât și europenii, consideră că se cheltuie cea mai mare parte a bugetului.

Eurobarometru 2020. Domenii care necesită investiții

Românii clasează pe primele locuri domeniile în care ar trebui să crească investițiile din bugetul UE după cum urmează:

 • ocuparea forței de muncă
 • educația, formarea, cultura și media
 • agricultura și dezvoltarea rurală.

Schimbările climatice și protecția mediului

La nivelul Uniunii Europene, prioritatea referitoare la schimbările climatice și protecția mediului este considerată a fi mai importantă decât cea legată de educație, formare, cultură și media, iar agricultura este devansată de acestea.

Dezvoltarea energiei din surse regenerabile este primul obiectiv al noului Pact ecologic european, introdus ca una din prioritățile principale ale Comisiei von der Leyen.

34% dintre români precizează acest obiectiv ca fiind prioritar noului Pact, în timp ce la nivel european acesta este primul menționat de 54% dintre respondenți.

Eurobarometru 2020. Deșeuri din materiale plastice

De asemenea, 36% dintre români consideră combaterea deșeurilor din materiale plastice și abordarea problemei materialelor plastice de unică folosință drept un obiectiv prioritar, alături de sprijinirea fermierilor din UE prin acordarea unei remunerări corecte cu scopul de a furniza europenilor alimente accesibile și sigure.

Aceste obiective reprezintă atât pentru români, cât și pentru europeni în general, principalele priorități pe care ar trebui să se concentreze noul Pact ecologic european.

Eurobarometru 2020. Instituții europene

Peste șase din zece români declară că tind să aibă încredere în Parlamentul European (66%, în creștere cu 6 puncte procentuale față de 2018), un procent mai mare decât media europeană (UE28: 51%).

Comisia Europeană și Consiliul European sunt următoarele instituții investite cu încredere din partea românilor: 63%, respectiv 58%. Se poate spune că românii se raportează la toate instituțiile europene cu mai multă încredere decât europenii. Cea mai mare diferență de percepție se înregistrează în cazul Consiliului Uniunii Europene, instituție față de care românii tind să aibă încredere într-o pondere de 57%, cu 21 de puncte procentuale mai mult decât media Uniunii (UE28: 36%).

Citește și Teste coronavirus. Anunțul făcut de Ministerul Sănătății!