Complexul spitalicesc investește în aparatură performantă. Euromaterna este una dintre cele mai cunoscute unități medicale din Constanța. Mămicile care vor să beneficieze de cele mai bune condiții și cei mai buni specialiști aleg să aducă pe lume un bebeluș aici. Ceea ce nu știu însă toți cei care trec pragul Euromaterna este faptul că ideea lansării unității medicale a venit la începutul lunii martie, anul 2006. La acea vreme, cinci medici ginecologi cu experiență, care lucrau la Spitalul Județean Constanța, au pășit într-o nouă aventură, cu scopul de a construi un spital de obstetrică – ginecologie, pentru a dezvolta o alternativă mai bună la sistemul medical de stat.
Trei ani mai târziu a fost inaugurat spitalul privat Euromaterna și o zi mai târziu de la deschiderea oficială aici a venit pe lume și primul copil. Se întâmpla pe 19 mai 2009. Două luni mai târziu instituția marca nu mai puțin de o sută de nașteri.
Din ianuarie 2013, Euromaterna este acreditată de Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor. Aceasta demonstrează că este o unitate medicală ce asigură satisfacția și așteptările pacienților privind acordarea îngrijirilor medicale cu respectarea standardelor naționale și internaționale . Are în structură Compartiment de Obstetrică fiziologică, Obstetrică patologică, Ginecologie, ATI, Neonatologie, Prematuri, Terapie intensivă neonatală, SPCIN, Unitate de Transfuzii Sanguine, Compartiment de Reproducere umană asistată – FIV.
Anul curent a venit cu dezvoltarea secției de Terapie Intensivă Neonatală și achiziționarea de noi echipamente performante. “Principalul motiv pentru care viitoarele mămici aleg Euromaterna este siguranța pe care le-o conferă actul medical al nașterii în acest spital. Orice pacientă este preluată de la internare și este ghidată în mod corespunzător de personalul medical, astfel încât nu are nici un moment în care nu știe ce urmează să se întâmple”, ne-a declarat doctor Ion Marius Rușa, directorul general și președintele Consiliului de Administrație Euromaterna SA.
Spitalul e alături de pacienții săi printr-o echipă de medici experimentați, formată din ginecologi, anesteziști, neonatologi, la care se adaugă asistenți medicali competenți.
“Un alt motiv pentru care gravidele aleg Euromaterna este conduita personalului medical din spital. Viitoarea mămică primește toate informațiile necesare actului nașterii, îngrijirii nou-născutului, alăptării și toate celelalte detalii. Există un cod de conduită al relației medic-pacient, asistentă – pacient, bazat pe două lucruri: pacienta este în centrul preocupărilor personalului medical și respectul reciproc. Există o permanentă preocupare pentru respectarea regulilor de igienă, inclusiv programul de vizite, acesta fiind reglementat prin orar si limitarea accesului la 2 persoane în același timp la o pacientă. Avem o procedură foarte clară, care trebuie respectată de fiecare vizitator în momentul în care intră în spital, folosind echipament de protecție și dezinfectarea mâinilor la intrare”, a adăugat directorul general Euromaterna.
Oficialii unității medicale spun că transparența privind plata serviciilor medicale, neexistând alte costuri adiacente , este un alt motiv pentru care pacientele își îndreaptă atenția spre Euromaterna. Nu în ultimul rând, oficialii menționează importanța faptului ca nașterea, cel mai memorabil moment din viața unei mame, trebuie să îi confere sentimentul de siguranță atât pentru ea cât și pentru copilul ei.
Investiții recente
Pentru a oferi celor care îi trec pragul nu doar condițiile optime, dar și dotări performante pentru intervenții reușite, oficialii spitalului au achiziționat aparate ultraperformante destinate Departamentului de Terapie Intensivă Neonatală, dar și aparatură de ultimă generație pentru Departamentul de Medicină Materno-Fetală.
În tot acest timp, există programe speciale pentru supraspecializarea personalului medical, de la cursuri dedicate, la congrese și colaborări cu clinicile din străinătate de fertilizare in vitro.
Spitalul Euromaterna este un adevărat exemplu pentru reglementările legislației de mediu în vigoare. Unitatea monitorizează apele uzate, colectează prin rigole perimetrale apele pluviale, colectează pe categorii deșeurile și minimalizează cantitatea acestora prin compactarea lor.
Servicii de top
Spitalul oferă toate specialitățile de obstetrică – ginecologie și neonatologie, atât în spitalizarea de tip ambulator, cât și în cea continuă. “Asistăm la nașteri pe cale naturală și operații cezariană, intervenții ginecologice clasice și laparoscopice, histeroscopii, monitorizare și tratament sarcină, patologie ginecologică, servicii de anestezie și terapie intensivă adulți, îngrijire nou-născuți și prematuri, terapie intensivă neonatală. În spital sunt trei linii de gardă: obstetrică – ginecologie, neonatologie și ATI”, ne-a explicat doctor Ion Marius Rușa. În prezent, nașterile sunt cele care înregistrează cel mai mare număr în spitalizarea continuă. Spitalul privat Euromaterna este singurul spital privat din Dobrogea care îngrijește nou-născuții prematuri. Acest lucru presupune condiții speciale de îngrijire, de la suport al funcțiilor vitale și monitorizare invazivă, tratamente complexe, până la îngrijiri de rutină și supravegherea evoluției de recuperare și creștere.
“În Euromaterna lucrează medici primari și specialiști de obstetrică – ginecologie, neonatologie/pediatrie și alte specializări: chirurgie pediatrică, ORL, endocrinologie, psihologie și chirurgie plastică, precum și cadre universitare de la Facultatea de Medicină Ovidius din Constanța. Există personal supraspecializat în departamentele de medicină materno – fetală și reproducere umană asistată, care au competențe necesare în acest domeniu, recunoscute la nivel european. Asistenții medicali au cursuri de supraspecializare pentru terapie intensivă adulți, terapie intensivă neonatală, transfuzii, competențe pentru sălile de nașteri, sălile de operații, obstetrică – ginecologie și neonatologie”, ne-a declarat directorul general și președintele Consiliului de Administrație Euromaterna.
Planuri de viitor
Pentru moment, reprezentanții Euromaterna spun că nu au în plan deschiderea de noi unități în alte orașe, întrucât se doresc investiții pentru dezvoltarea calității în prezentul complex.
Cu o cifră de afaceri de peste 17 milioane de lei înregistrată anul trecut, pentru anul curent oficialii clinicii estimează creșterea la 18 milioane de lei. “Planurile pe termen scurt sunt extinderea ambulatorului de specialitate, prin anexarea la clădirea existentă a unei noi clădiri de 250 de metri pătrați, dezvoltarea terapiei intensive adulți, prin atașarea unei suprafețe de 80 de metri pătrați, achiziționarea de noi echipamente medicale și extinderea spațiului de parcare. Planurile pe termen mediu includ creșterea încrederii populației în serviciile medicale private și conștientizarea că serviciile medicale implică și costuri prin care se asigură calitatea acestora. Satisfacția și confortul trebuie să fie atributele îngrijirilor medicale cu beneficii majore pentru pacienți. Am putea concluziona că <siguranța actului medical este neprețuită>”, ne-a declarat doctor Ion Marius Rușa, directorul general și președintele Consiliului de Administrație Euromaterna.
Pe termen lung, Euromaterna are drept obiectiv construirea unui spital de pediatrie, care să includă servicii de imagistică și chirurgie pediatrică. În acest scop, Euromaterna a achiziționat deja terenul lipit de curtea actuală a spitalului, unde se va ridica noua clădire.